Az állam négyezer euróval támogatná a mesterséges megtermékenyítést

2022. április 12. – 12:10

Az állam négyezer euróval támogatná a mesterséges megtermékenyítést
Fotó: Magda Żolińska

Másolás

Vágólapra másolva

Meddő párokat segítene az állam egyik újragondolt programja, melyet a nagyszabású gazdasági és szociális intézkedéscsomag részeként hirdetett meg Gabriela Firea családügyi miniszter hétfőn este – írja a Hotnews.

A tárcavezető elmondta: 4000 eurót fizetne az állam azoknak a pároknak, akik mesterséges megtermékenyítést vállalnának, Firea szerint hamarosan a kormány asztalára kerül a tervezet és két-három hónap múlva már megtörténhetnek az első kifizetések is.

„Románia példátlan demográfiai válságon megy keresztül, 2021-ben nagyon kevés gyermek született, ráadásul minden ötödik család meddőségi problémákkal küszködik” – indokolta Firea a kezdeményezést.

A miniszter elmondta, 2022-ben körülbelül 5000 ilyen orvosi beavatkozást tud támogatni az állam, a jelentkezés jogi kereteinek rögzítése egyelőre egyeztetés alatt áll a családügyi és egészségügyi minisztérium szintjén.

A programterv legfontosabb elemei:

  • a kifizetések az egészségbiztosítási rendszeren keresztül történnek majd;
  • az új programba 25 és 45 év közötti nők jelentkezhetnek, míg az eddigi támogatásoknál a felső korhatár 40 év volt;
  • a kötelező vizsgálatok közül kiveszik az AMH-vizsgálatot (Anti-Müllerian hormonvizsgálat, amely egy termékenységi mutató), ami eddig korlátozó feltétel volt;
  • a lehetséges eljárások száma egy pár esetén nincs korlátozva, orvosi ajánlás alapján támogatják ezeket

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!