Az állam négyezer euróval támogatná a mesterséges megtermékenyítést

2022. április 12. – 12:10

Az állam négyezer euróval támogatná a mesterséges megtermékenyítést
Fotó: Magda Żolińska

Másolás

Vágólapra másolva

Meddő párokat segítene az állam egyik újragondolt programja, melyet a nagyszabású gazdasági és szociális intézkedéscsomag részeként hirdetett meg Gabriela Firea családügyi miniszter hétfőn este – írja a Hotnews.

A tárcavezető elmondta: 4000 eurót fizetne az állam azoknak a pároknak, akik mesterséges megtermékenyítést vállalnának, Firea szerint hamarosan a kormány asztalára kerül a tervezet és két-három hónap múlva már megtörténhetnek az első kifizetések is.

„Románia példátlan demográfiai válságon megy keresztül, 2021-ben nagyon kevés gyermek született, ráadásul minden ötödik család meddőségi problémákkal küszködik” – indokolta Firea a kezdeményezést.

A miniszter elmondta, 2022-ben körülbelül 5000 ilyen orvosi beavatkozást tud támogatni az állam, a jelentkezés jogi kereteinek rögzítése egyelőre egyeztetés alatt áll a családügyi és egészségügyi minisztérium szintjén.

A programterv legfontosabb elemei:

  • a kifizetések az egészségbiztosítási rendszeren keresztül történnek majd;
  • az új programba 25 és 45 év közötti nők jelentkezhetnek, míg az eddigi támogatásoknál a felső korhatár 40 év volt;
  • a kötelező vizsgálatok közül kiveszik az AMH-vizsgálatot (Anti-Müllerian hormonvizsgálat, amely egy termékenységi mutató), ami eddig korlátozó feltétel volt;
  • a lehetséges eljárások száma egy pár esetén nincs korlátozva, orvosi ajánlás alapján támogatják ezeket

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!