44 ukrán menekültről tud a bevándorlási felügyelőség Háromszéken

Legfontosabb

2022. április 12. – 11:09

44 ukrán menekültről tud a bevándorlási felügyelőség Háromszéken
Gyerekbicikli és roller az egyik ideiglenes menekültszállón – Fotó: Bakk-Dávid Tímea/Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

A nyilvántartásukban szereplő összes ukrajnai személy közül 21-en gyerekek, a legkisebb 3 hónapos.

44, Ukrajnából elmenekült személy van elszállásolva jelenleg Kovászna megyében, a legfiatalabb közülük 3 hónapos, a legidősebb 62 éves – közölte a Transtelex megkeresésére a belügyminisztériumhoz tartozó Bevándorlási Felügyelőség Kovászna megyei irodája.

Április 11-i adataik szerint Háromszéken 21 ukrán állampolgársággal rendelkező gyermek, valamint 20 felnőtt nő és 3 felnőtt férfi tartózkodik, legtöbben a hatóságok által rendelkezésükre bocsátott szálláshelyeken, de hotelekben és magánszemélyeknél is vannak elszállásolva Ukrajnából elmenekült emberek.

A bevándorlási iroda nyilvántartásában szereplő összes ukrajnai személy az öt Kovászna megyei város valamelyikében tartózkodik jelenleg.

Sepsiszentgyörgyön két magánszemély összesen 9 ukrán menekültet fogadott be; Kézdivásárhelyen 17-en vannak egy szállodában; Bodzafordulón két panzióban 11 személyt szállásoltak el; Kovászna városában egy szállodában hatan kaptak szállást; végül pedig Baróton, a helyi önkormányzat által biztosított lakásban egy személy lakik – közölte a Transtelex kérdésére a bevándorlási felügyelőség.

Arra a kérdésünkre, hogy hány ukrajnai menekült fordult meg a megyében átutazóban, és tartózkodott csak néhány napig Háromszéken, a bevándorlási iroda közölte, hogy ezt nem tudják számszerűsíteni.

Mint arról beszámoltunk, április 4-én megszületett az első ukrán kisbaba Sepsiszentgyörgyön. Kovászna megyében egyébként hivatalosan nem beszélhetünk menekültekről, mert nincs menekültstátuszuk, hanem „különleges helyzetben lévő külföldi állampolgárokról”. Múlt héten a hatóságok nyilvántartásában – a Kovászna Megyei Prefektúra, illetve a Kovászna Megyei Sürgősségi Helyzetek Felügyelősége (ISU Covasna) adatai szerint – még csak 32 ukrán állampolgársággal rendelkező személy szerepelt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!