44 ukrán menekültről tud a bevándorlási felügyelőség Háromszéken

Legfontosabb

2022. április 12. – 11:09

44 ukrán menekültről tud a bevándorlási felügyelőség Háromszéken
Gyerekbicikli és roller az egyik ideiglenes menekültszállón – Fotó: Bakk-Dávid Tímea/Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

A nyilvántartásukban szereplő összes ukrajnai személy közül 21-en gyerekek, a legkisebb 3 hónapos.

44, Ukrajnából elmenekült személy van elszállásolva jelenleg Kovászna megyében, a legfiatalabb közülük 3 hónapos, a legidősebb 62 éves – közölte a Transtelex megkeresésére a belügyminisztériumhoz tartozó Bevándorlási Felügyelőség Kovászna megyei irodája.

Április 11-i adataik szerint Háromszéken 21 ukrán állampolgársággal rendelkező gyermek, valamint 20 felnőtt nő és 3 felnőtt férfi tartózkodik, legtöbben a hatóságok által rendelkezésükre bocsátott szálláshelyeken, de hotelekben és magánszemélyeknél is vannak elszállásolva Ukrajnából elmenekült emberek.

A bevándorlási iroda nyilvántartásában szereplő összes ukrajnai személy az öt Kovászna megyei város valamelyikében tartózkodik jelenleg.

Sepsiszentgyörgyön két magánszemély összesen 9 ukrán menekültet fogadott be; Kézdivásárhelyen 17-en vannak egy szállodában; Bodzafordulón két panzióban 11 személyt szállásoltak el; Kovászna városában egy szállodában hatan kaptak szállást; végül pedig Baróton, a helyi önkormányzat által biztosított lakásban egy személy lakik – közölte a Transtelex kérdésére a bevándorlási felügyelőség.

Arra a kérdésünkre, hogy hány ukrajnai menekült fordult meg a megyében átutazóban, és tartózkodott csak néhány napig Háromszéken, a bevándorlási iroda közölte, hogy ezt nem tudják számszerűsíteni.

Mint arról beszámoltunk, április 4-én megszületett az első ukrán kisbaba Sepsiszentgyörgyön. Kovászna megyében egyébként hivatalosan nem beszélhetünk menekültekről, mert nincs menekültstátuszuk, hanem „különleges helyzetben lévő külföldi állampolgárokról”. Múlt héten a hatóságok nyilvántartásában – a Kovászna Megyei Prefektúra, illetve a Kovászna Megyei Sürgősségi Helyzetek Felügyelősége (ISU Covasna) adatai szerint – még csak 32 ukrán állampolgársággal rendelkező személy szerepelt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!