Megszületett Sepsiszentgyörgyön az első ukrán kisbaba

Legfontosabb

2022. április 8. – 15:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kovászna megyében országos viszonylatban kevés, az ukrajnai háború elől elmenekült személy van elszállásolva, a legtöbben – 13 személy – Kézdivásárhelyen.

Hétfőn megszületett Sepsiszentgyörgyön az első ukrán kisbaba. Édesanyja egy 23 éves ukrán menekült, akit Sepsiszentgyörgyön szállásolt el egy család – számolt be a CovasnaMedia.ro portál.

A portál egyik munkatársa, Daniela Luca kísérte el a fiatal, angolul nem beszélő anyát a kórházba, ahol orosz-román tolmácsolással segítette a kismama és az orvosok kommunikációját.

A kisfiú április 4-én délelőtt született, 53 cm-rel és 3500 grammal, édesanyjával együtt jól vannak, még megfigyelik őket, hétvégéig biztosan a kórházban maradnak – jelentette be egy sajtótájékoztatón a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház igazgatója, András-Nagy Róbert.

A Moldovai Köztársaságból Sepsiszentgyörgyre költözött Daniela Luca a CovasnaMedia.ro-nak elmesélte, közel egy hónapja ismerte meg a fiatal ukrán anyát, akkor, amikor az őt befogadó család megkérte, segítsen kommunikálni a vendéggel. Már akkor megígérte a kismamának, hogy vele lesz a szüléskor is, hogy segítsen megértetni magát az egészségügyi személyzettel, és hogy az orvosok is ily módon tájékoztatni tudják a szükséges információkról.

„Egy pillanatig sem gondolkodtam. Csak tudtam, hogy segíteni akarok neki abban, hogy nagyobb biztonságban érezze magát, mert el sem tudom képzelni, mi lehet a lelkében, és hogy mi van a gyermek apjának a lelkében, aki ott maradt Ukrajnában. Örülök, hogy a kisfiú egészséges és ő is jól van. Még mindig kórházban vannak, az egészségügyi személyzet minden szükséges figyelmet megad nekik. (…) Remélem, hogy ez a kisfiú, aki távol született otthonától, egy jobb világban fog felnőni. Remélem, hogy édesanyja hasában hallotta utoljára a bombázások hangját”

– mondta el a portálnak Daniela Luca.

A sepsiszentgyörgyi újságíró a Transtelex megkeresésére megerősítette, az anya és a kisbaba is jól vannak, valószínűleg vasárnap engedik majd „haza” őket a kórházból, a családhoz, aki befogadta őket. Két rokonukkal együtt tartózkodnak Sepsiszentgyörgyön.

Hány ukrajnai menekült van jelenleg Kovászna megyében?

A kérdésre, mint kiderült, nem is olyan egyszerű a válasz. A Covasnamedia.ro azt írja, április 6-i összesítés szerint 32 ukrán menekült van elszállásolva a megyében. Mivel hivatalos közleményt nem találtunk erről, először is a Kovászna Megyei Prefektúránál érdeklődtünk arról, hány ukrajnai menekült tartózkodik Háromszéken. Erdély András szóvivő elmondta, a hozzájuk a különböző intézményektől bejövő adatokat hetente összesítik, a legutóbbi összesítésükben valóban 32 személy szerepelt. Bodzafordulón 9, Kovásznán 1, Sepsiszentgyörgyön 4, Kézdivásárhelyen 13 személyről tudnak, a „maradék” 5 személyről nincs adatuk, hogy hol tartózkodnak.

Azokról, akik hosszabb ideig tartózkodnak a megyében, a rendőrség bevándorlási alosztálya tud összesítést adni, ugyanakkor a Kovászna Megyei Sürgősségi Helyzetek Felügyelősége (ISU Covasna) gyűjti azokat az adatokat, hogy hány személy után kérték az elszállásolók a hivatalosan járó lakhatási és ellátási támogatást.

Vannak olyan magánszemélyek, akik nem jelentik be a náluk tartózkodó menekülteket, és nem igénylik a hivatalos lakhatási-ellátási támogatást sem, de valószínűleg nincsenek sokan – vélte Erdély.

ISU: hivatalosan nem menekültekről van szó

Az ISU szóvivője, Marian Marius Tolvaj a Transtelex megkeresésére elmondta, először is hivatalosan nem beszélhetünk menekültekről, mert nincs menekültstátuszuk, hanem „különleges helyzetben lévő külföldi állampolgárokról”. Ők is 32 személyről tudnak, viszont nyilvántartásuk szerint csupán Kovászna megye kisebb városaiban – Bodzafordulón, Baróton, Kovásznán és Kézdivásárhelyen – vannak elszállásolva Ukrajnából érkezett emberek, a megyeszékhelyen nem.

A prefektúra nyilvántartásában szereplő, illetve a sajtóban is megjelenő, Sepsiszentgyörgyön befogadott személyek biztosan ismerősöknél, magánszemélyeknél vannak, az ISU nyilvántartásában szereplő 32 személy mindegyike intézményeken keresztül, hivatalos keretek között van elszállásolva, a megyei katasztrófavédelmi bizottság által jóváhagyott, engedélyezett helyszíneken, hotelekben – erősítette meg a Transtelex kérdésére. Az ISU adatai között jelenleg egyáltalán nem szerepelnek magánszemélyeknél elszállásolt emberek.

Azok, akik magánszemélyként fogadnak be embereket, a lakhelyük polgármesteri hivatalánál kell ezt bejelentsék protokoll szerint, vagy előzőleg az Un acoperis platformon keresztül jelezzék a hatóságoknak ezt a szándékukat.

Ha az ISU adataiban szereplő személyekhez hozzáadjuk a négy sepsiszentgyörgyi személyt, elmondható, hogy Kovászna megyében minimum 36, Ukrajnából a háború elől elmenekült ember kapott ideiglenes otthont. Összehasonlításképpen Szeben megyében több mint 1700 személyt szállásoltak el a hatóságok és magánszemélyek.

Mind a prefektúra, mind az ISU illetékesei azt mondták, a legpontosabb nyilvántartása a belügyminisztériumhoz tartozó Bevándorlási Osztály Kovászna megyei kirendeltségének kell legyen a megyében tartózkodó ukrán állampolgárokról. Az iroda vezetője, Gheorghe Gabriel Baciu rendőrfőkapitány megkeresésünkre hétfőre ígért választ.

Az orosz-ukrán háború kitörése óta több mint 650.000 ukrán állampolgár lépett be Romániába, nagy többségük nem maradt az országban. Két héttel ezelőtti adat szerint csak 16%-uk maradt Romániában, ha most is hasonló az arány, akkor 104 ezer körüli lehet a számuk.

Az országos határrendészet pénteki tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában 9165 ukrán állampolgár érkezett az országba, 3 százalékkal többen, mint egy nappal korábban. Az ukrán-román határátkelőknél 4981, a Moldovai Köztársasággal közös határátkelőknél pedig 2218 ukrán állampolgár lépett be.

Az utóbbi 24 órában egy ukrán állampolgár kért menedékjogot Romániától – tájékoztatott pénteken a belügyminisztérium. Az ukrajnai háború kezdetétől 4338 ukrán állampolgár fordult menedékkérelemmel a román hatóságokhoz. A bevándorlási főfelügyelőség menekültszállásainak telítettsége jelenleg 75,6 százalékos.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!