Hamis oltási igazolványok kibocsátásáért házkutatásokat tartottak Bukarestben és Caracalban

2022. április 11. – 16:13

Másolás

Vágólapra másolva

A fővárosban és az Olt megyei Caracalban összesen 12 házkutatást tartottak hamis oltási igazolások kibocsátása és kenőpénz elfogadása miatt – közölte hétfőn a román rendőrség.

A közleményük szerint az érintett oltóközpontok alkalmazottai – orvosok és asszisztensek – ellen vesztegetés, befolyással való visszaélés, hamisítás és a számítógépes rendszer illegális hozzáférése miatt folyik a nyomozás.

A hatóságok azt is közölték, hogy miként jöttek rá a visszaélésekre. Mint írták, a szóban forgó oltóközpontokhoz egydózisú védőoltást szállítottak ki, a rendszerbe azonban már más típusú védőoltások beadását regisztrálták azoknál, akik pénzért vették a védettségi igazolást.

Sajtóértesülések szerint egy hamis igazolványért akár 1000 és 1500 lej közötti pénzösszeget is elkértek az egészségügyi alkalmazottak.

A koronavírus elleni oltást igazoló hatósági igazolvánnyal való visszaélésekről egyébként egyre gyakrabban lehet hallani, szombaton a Beszterce megyei a Sürgősségi Önkéntes Szolgálat (SVSU) egyik egészségügyi dolgozóját csípték el, aki szintén kenőpénzt fogadott el a hamis igazolásokért cserébe.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!