Jogtalanul kiállított oltási igazolásokért letartóztattak két egészségügyi dolgozót

2022. április 9. – 14:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Beszterce-Naszód megyei oltópontnál dolgozók 500 lejért oltás nélkül is kiállították az igazolásokat.

Tetten érték a Beszterce megyei a Sürgősségi Önkéntes Szolgálat (SVSU) egyik egészségügyi dolgozóját, aki egy helyi oltóponton csak látszólag oltotta be az egyik pácienst és cserébe kenőpénzt fogadott el – számolt be az Agerpres.

Az oltópontnál a korrupcióellenes hatóságok végül két egészségügyi dolgozót tartóztattak le, akik oltás nélkül érvényes oltási igazolásokat állítottak ki – közölte a Beszterce-Naszód Megyei Korrupcióellenes Szolgálat. A másik gyanúsítottat szintén pénteken állították elő, miután más megyei korrupcióellenes szolgálatok és a korrupcióellenes főigazgatóság (DGA), illetve a Beszterce-Naszód megyei csendőrség közreműködésével 10 házkutatást tartottak, egyet a helyi Sürgősségi Önkéntes Szolgálat székhelyén, a többit magánszemélyeknél.

A közlemény szerint az egyik gyanúsítottról megállapították, hogy 2021 decembere és 2022 áprilisa között több személynek is hamis oltottsági igazolást állított ki – oltás nélkül –, és minden esetben 500 lejt fogadott el. A másik gyanúsított, aki ugyanott dolgozott, 2022. február-április között három alkalommal követte el ugyanezt.

A két gyanúsított személyesen vagy közvetítőkön keresztül kenőpénzt igényelt és fogadott el az oltottsági igazolásokért, amelyet regisztráltak a hivatalos adatbázisba, és az érintett személyeket így oltottnak tüntették fel – áll még a közleményben.

A nyomozók szerint a bűncselekmények elkövetésében közvetítők is közrejátszottak, akik a két egészségügyi dolgozót összekapcsolták a potenciális kliensekkel, illetve segédkeztek a kenőpénz vagy más anyagi javak eljuttatásában.

Pénteken az ügyészség elrendelte a két gyanúsított 24 órás letartóztatását, kenőpénz elfogadásáért és csalásért.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!