Jogtalanul kiállított oltási igazolásokért letartóztattak két egészségügyi dolgozót

2022. április 9. – 14:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Beszterce-Naszód megyei oltópontnál dolgozók 500 lejért oltás nélkül is kiállították az igazolásokat.

Tetten érték a Beszterce megyei a Sürgősségi Önkéntes Szolgálat (SVSU) egyik egészségügyi dolgozóját, aki egy helyi oltóponton csak látszólag oltotta be az egyik pácienst és cserébe kenőpénzt fogadott el – számolt be az Agerpres.

Az oltópontnál a korrupcióellenes hatóságok végül két egészségügyi dolgozót tartóztattak le, akik oltás nélkül érvényes oltási igazolásokat állítottak ki – közölte a Beszterce-Naszód Megyei Korrupcióellenes Szolgálat. A másik gyanúsítottat szintén pénteken állították elő, miután más megyei korrupcióellenes szolgálatok és a korrupcióellenes főigazgatóság (DGA), illetve a Beszterce-Naszód megyei csendőrség közreműködésével 10 házkutatást tartottak, egyet a helyi Sürgősségi Önkéntes Szolgálat székhelyén, a többit magánszemélyeknél.

A közlemény szerint az egyik gyanúsítottról megállapították, hogy 2021 decembere és 2022 áprilisa között több személynek is hamis oltottsági igazolást állított ki – oltás nélkül –, és minden esetben 500 lejt fogadott el. A másik gyanúsított, aki ugyanott dolgozott, 2022. február-április között három alkalommal követte el ugyanezt.

A két gyanúsított személyesen vagy közvetítőkön keresztül kenőpénzt igényelt és fogadott el az oltottsági igazolásokért, amelyet regisztráltak a hivatalos adatbázisba, és az érintett személyeket így oltottnak tüntették fel – áll még a közleményben.

A nyomozók szerint a bűncselekmények elkövetésében közvetítők is közrejátszottak, akik a két egészségügyi dolgozót összekapcsolták a potenciális kliensekkel, illetve segédkeztek a kenőpénz vagy más anyagi javak eljuttatásában.

Pénteken az ügyészség elrendelte a két gyanúsított 24 órás letartóztatását, kenőpénz elfogadásáért és csalásért.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!