Európai Bizottság: Ukrajnának egy új Marshall-tervre lesz szüksége az orosz invázió után

2022. április 7. – 11:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Johannes Hahn, az EU költségvetési biztosa szerint az Unió ezt egyedül nem tudja finanszírozni, így a G20-országok, köztük Oroszország bevonására is szükség lesz.

Ukrajnának az Oroszországgal vívott háború után olyan újjáépítési tervre lesz szüksége, mint amilyet az Egyesült Államok ajánlott fel a második világháború után – mondta szerdán Johannes Hahn, az EU költségvetési biztosa a G4Media szerint.

A második világháború utáni Marshall-terv részeként az Egyesült Államok négy éven keresztül gazdasági és technikai segítséget nyújtott Európának, ami ma körülbelül 200 milliárd dollárnak felel meg.

„Úgy gondolom, hogy Ukrajnának egy frissített Marshall-tervre van szüksége” – mondta Hahn egy sajtótájékoztatón.

Az EU költségvetési biztosa szerint egy ilyen terv segítené Ukrajnát abban, hogy az orosz hadsereg által okozott hatalmas pusztításból ne évtizedek alatt, hanem sokkal hamarabb kilábaljon, és gyorsabbá tenné Kijev közeledését az Európai Unióhoz.

Ukrajna kérvényezte, hogy hivatalos tagjelöltté váljon az EU-ban, de ez a folyamat még békeidőben is hosszú, és a háború szinte lehetetlenné tette.

Hahn nemközölt becslést arról, hogy mennyi pénzre lenne szükség, de kifejtette, hogy az Ukrajna újjáépítésére irányuló erőfeszítéseket az EU egyedül nem tudja finanszírozni, és valószínűleg a G20-országok, köztük Oroszország bevonására is szükség lesz.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!