Felfüggesztették Oroszországot az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából

2022. április 7. – 23:17

Másolás

Vágólapra másolva

A javaslatra 93 igen szavazat érkezett 24 nem ellenében. 58-an tartózkodtak.

Az ENSZ Közgyűlése csütörtöki ülésén megszavazta Oroszország felfüggesztését az Emberi Jogi Tanácsból. A javaslatra 93 igen szavazat érkezett 24 nem ellenében. 58-an tartózkodtak. Magyarország is támogatta Oroszország felfüggesztését, írja a Telex.

A Közgyűlés határozattervezetében az áll, hogy „felfüggesztik az Emberi Jogi Tanácsban való tagsághoz való jogát annak a tagnak, aki az emberi jogok súlyos és szisztematikus megsértését követi el”.

A Közgyűlésnek kétharmados többségre volt szüksége ahhoz, hogy Oroszországot eltávolítsa a tanácsból.

A szavazás előtt Kína ENSZ-nagykövete azt mondta, hogy az országa nemmel fog szavazni: „Az Emberi Jogi Tanács tagságának ilyen módon történő kezelése egy új és veszélyes precedenst teremt”.

Oroszországot több nyugati ország is háborús bűncselekmények elkövetésével vádolja, miután felvételek kerültek ki több elfoglalt ukrán városban, például Bucsában elkövetett gyilkosságokról.

Reagált az orosz és az ukrán külügy is az ENSZ Közgyűlés döntésére. Míg az ukrán külügyminiszter hálás minden országnak, amely megszavazta Moszkva ideiglenes kizárását, a Kreml szerint „illegális” és „politikailag motivált” döntés született.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter Twitterén arról írt, „hálás” minden ENSZ-tagországnak, amely támogatta a javaslatot, és ezzel „a történelem jó oldalára álltak”. „Semmi keresnivalója a háborús bűnösöknek az emberi jogok védelmével foglalkozó ENSZ-testületekben” – írta Kuleba.

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov a Sky Newsnak arról beszélt, bár Oroszország sajnálja a döntést, de szerintük ez „illegális” és „politikailag motivált” volt, és „minden lehetséges jogi eszközzel” meg fogják védeni az érdekeiket

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!