Elena Udrea volt turisztikai miniszternek mégiscsak le kell töltenie a 6 éves börtönbüntetését

2022. április 7. – 17:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A legfelsőbb bíróság már korábban jogerős ítéletet hozott a Bute-gála ügyében, ám ennek végrehajtását 2018 decemberében felfüggesztették, miután az alkotmánybíróság megállapította, hogy a büntetőperben egy törvénytelenül megalakított öttagú bírói testület ítélkezett.

Elutasította csütörtökön a legfelsőbb bíróság a Bute-gála néven ismert ügyben indított büntetőper vádlottjainak semmisségi folyamodványát.

Ez az jelenti, hogy Elena Udrea volt turisztikai miniszternek le kell töltenie a 6 éves börtönbüntetését, írja az Agerpres hírügynökség.

A legfelsőbb bíróság öttagú bírói testületének szavazattöbbséggel hozott döntése jogerős. Az egyik bíró különvéleményt fogalmazott meg.

A bíróság döntése nyomán a Román Ökölvívó Szövetség volt elnökének, Rudel Obrejának öt évre, Tudor Breazunak (Elena Udrea nanai birtoka gondnokának) pedig 3 évre kell börtönbe vonulnia. A többi vádlottat korábban felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, Ion Ariton volt gazdasági minisztert pedig felmentették a vádak alól.

A legfelsőbb bíróság már korábban jogerős ítéletet hozott a Bute-gála ügyében, ám ennek végrehajtását 2018 decemberében felfüggesztették, miután az alkotmánybíróság megállapította, hogy a büntetőperben egy törvénytelenül megalakított öttagú bírói testület ítélkezett.

A vádlottak semmisségi folyamodványának elutasítását a legfelsőbb bíróság az Európai Unió Bíróságának arra a határozatára alapozta, amely szerint a tagállamok bíróságai nem kötelesek figyelembe venni az alkotmánybíróság döntéseit az uniós alapokkal való visszaélésekkel kapcsolatos büntetőperekben.

Elena Udrea védőügyvédje ebben a perben Tudorel Toader egykori igazságügyi miniszter volt.

A volt turisztikai minisztert 2018 júniusában ítélték jogerősen hat év börtönre vesztegetés elfogadása és hivatali visszaélés vádjával. A politikus még az ítélethozatal előtt Costa Ricába menekült, de a közép-amerikai ország hatóságai őrizetbe vették.

Az ítélet szerint Elena Udreának közel 3 millió eurós kártérítést kell kifizetnie az Országos Turisztikai Hatóságnak, és összesen 900.000 eurót két tanúnak. Emellett a bíróság arról is döntött, hogy az állam elkobozhat a politikustól közel 1,3 millió lejt.

Az alkotmánybíróság 2018 decemberében hozott határozata nyomán Tudor Breazut és Rudel Obreját szabadlábra helyezték. Elena Udrea szintén elhagyhatta a Costa Rica-i fogdát, és visszatért Romániába.

Hazatérése után a politikus a többi vádlottal együtt kérte a jogerős ítélet megsemmisítését és a büntetőper újratárgyalását.

Az Európai Unió Bírósága 2021 decemberében mondta ki, hogy a tagállamok nem kötelesek figyelembe venni azokat az alkotmánybírósági döntéseket, amelyek az uniós alapokkal való visszaélésekkel kapcsolatos büntetőperekben hozott jogerős ítéletek megsemmisítéséhez vezetnek.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!