Börtönbüntetést kaphatnak, akik hulladékot égetnek. 20 ezer lejes bírság is kiszabható szemetelésért

2022. április 6. – 15:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter szerint alaposan a zsebükbe kell nyúlniuk azoknak, akik szemetelnek vagy felgyújtják a száraz növényzetet. A hulladékégetők börtönt kockáztatnak.

Megszigorították a szemetelésért és a hulladékégetésért kiszabható büntetéseket, írja a news.ro. Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter szerdai bejelentése szerint az erről szóló sürgősségi kormányrendelet hatályba lép, amint megjelenik a Hivatalos Közlönyben.

A tárcavezető szerint a jogszabály legfontosabb passzusa az, amely lehetővé teszi, hogy akár 3-tól 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntessék azokat, akik meggyújtják a hulladékot.

A kiszabható pénzbírságok összegét is megemelték: szemetelésért magánszemélyekre 10 és 20 ezer lej közötti, jogi személyekre pedig 50 és 70 ezer lej közötti büntetés szabható ki.

A miniszter bejelentése szerint az avarégetésért, tarlóégetésért kiszabható büntetési tételeket is megszigorították: magánszemélyek 7 és 15 ezer, jogi személyek 50 és 100 ezer lejes bírságot kockáztatnak, ha a száraz növényzetet meggyújtják.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!