Megsebesítettek a csendőrök és a vadászok egy medvét Balánbányán. A sérült állat az erdőbe menekült, zajlik a keresése

2022. április 6. – 12:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A medve betört egy házba, amelynek tulajdonosa nem tartózkodott otthon, és amikor megpróbálták elkergetni, rátámadt az intervenciós csapat tagjaira.

A szerdára virradó éjszaka egy balánbányai nő riasztotta a hatóságokat, hogy három medvét látott a város egyik utcáján – adta hírül az Agerpres.

A csendőrökből, vadászokból álló csapat, amelyhez Balánbánya polgármestere is csatlakozott, csak egy vadállatot talált a helyszínen. A medve betört egy házba, amelynek tulajdonosa nem tartózkodott otthon, és amikor megpróbálták elkergetni, agresszívvé vált és rátámadt az intervenciós csapat tagjaira. A vadászok rálőttek és megsebesítették, a medve végül a közeli erdőbe menekült – számolt be a Hargita megyei csendőr-főkapitányság sajtóirodája.

Balánbánya polgármestere, Gheorghe Iojiban az Agerpresnek elmondta, az intervenciós csapat tagjai attól tartottak, hogy a ház tulajdonosa, ahová a medve behatolt, otthon tartózkodik, és veszélyben van; ez azonban szerencsére nem így volt.

Az elöljáró elmondása szerint élelem után kutatva az állat kinyitotta a házban a hűtőszekrényt, és amikor a mentőcsapat tagjai megjelentek, kiment az udvarra, és rájuk támadt, így azok kénytelenek voltak fegyvert használni.

A csapat követte a sebesült medvét az erdő széléig, ahol látták a vérnyomokat a földön, de mivel sötét volt, nem követték az állatot az erdőbe.

Szerda hajnalban egy csendőrökből és vadászokból álló különítmény egy vadászkutyával ismét a sebesült állat keresésére indult, hogy kiderítsék, milyen állapotban van, és döntsenek a további intézkedésekről.

Az elöljáró azt is elmondta, hogy ha megtalálják az állatot, az állatorvos fogja eldönteni a sérülések súlyosságától függően, hogy mi legyen vele. Hozzátette, egy közepes nagyságú példányról van szó, amely a vadászok becslése szerint 4-5 éves lehet.

A megyei csendőr-főkapitányság sajtóirodája arról is tájékoztatott, hogy az év eleje óta 15 ízben riasztotta medve jelenléte miatt a hatóságokat a lakosság. Legutóbb a keddre virradó éjszaka hatolt be egy medve Siménfalva központi részén található egyik udvarba, és 12 juhot és bárányt pusztított el, vagy sebesített meg.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!