Josep Borrell: Az EU a háború kezdete óta 35 milliárd eurót fizetett Oroszországnak a gázért és csak 1 milliárd eurót adott fegyverekre Ukrajnának

2022. április 6. – 14:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ez a kijelentés abban a kontextusban hangzott el, hogy az EU hatóságai az orosz szén importjának betiltását tervezik, de a gáz- és az olajszállítmányokat egyelőre érintetlenül hagynák.

Az Európai Unió 35 milliárd euró értékben vásárolt Oroszországtól energiahordozókat az ukrajnai invázió óta, míg Ukrajnának kevesebb mint 1 milliárd euró értékben küldött fegyvereket – közölte Josep Borrell, az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn az economedia.ro szerint.

„1 milliárd eurót adtunk Ukrajnának” – mondta a spanyol politikus az EP-képviselőknek. „Lehet, hogy ez soknak tűnik, de Putyinnak naponta fizetünk 1 milliárd eurót az energiáért. A háború kezdete óta 35 milliárd eurót adtunk neki, szemben azzal az 1 milliárd euróval, amit Ukrajnának adtunk fegyverek formájában” – mondta Borrell.

Ez a kijelentés abban a kontextusban hangzott el, hogy az EU hatóságai az orosz szén importjának betiltását tervezik, de a gáz- és az olajszállítmányokat egyelőre érintetlenül hagynák.

Borrell szerint az EU-nak tovább kell lépnie annak érdekében, hogy megszüntesse a fosszilis tüzelőanyagok beszerzésének Moszkvától való függőségét. Kijev felszólította Európát, hogy vezessen be teljes embargót az orosz szénhidrogénexportra, de Németország ellenezte a gáz- és olajszállítások blokkolását.

A szénbehozatal uniós tilalma mintegy 4 milliárd euróba kerülne Oroszországnak, de az intézkedés kritikusai szerint ez nem elégséges ahhoz, hogy „kiéheztesse” Vlagyimir Putyin hadigépezetét.

Az európai blokk már felhagyott a katonai semlegességgel, és legalább 500 millió eurós katonai segélyt ígért Kijevnek. Ez egyébként az első alkalom, hogy Brüsszel egy nemzetközi konfliktusra reagál.

Az Európai Parlament strasbourgi épületében Borrell azt mondta, hogy a 27 tagállamnak tovább kell mennie ezen az úton, és több fegyvert és segítséget kell nyújtania Ukrajnának.

„Folytatnunk kell Ukrajna felfegyverzését” – mondta. „Kevesebb tapsra és több segítségre van szükség. Kevesebbet kell mondogatni, hogy Zelenszkij úr egy hős, és több fegyvert kell adni. Ezt várják az ukránok, és ezt kell tennünk” – szögezte le.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!