Pluralizmus Erdélyben: A kampány véget ért, a választás lejárt, ideje a felkavart indulatoknak elcsitulni

Legfontosabb

2022. április 5. – 09:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A magyarországi választási eredmények kapcsán új erőt kíván az ellenzéknek a Pluralizmus Erdélyben kezdeményező csoport, és azt írják: tisztelik és elfogadják azok döntését, akik a kormánypártokra szavaztak. Ugyanakkor rámutatnak: egyenlőtlen feltételek mellett folyt a küzdelem.

A kampány véget ért, a választás lejárt, ideje a felkavart indulatoknak elcsitulni. Ennek érdekében elengedhetetlen, hogy a megosztottságot felváltsa a megbékélés, a mobilizációt és harci kedvet pedig szolidaritássá szelídítse a szeretet és a polgári öntudat. Erre soha nem volt nagyobb szükség.

Szomszédunkban háború dúl, ezért Európa egységes fellépése és az agresszió határozott elutasítása továbbra is prioritás. A háború következményei sok gazdasági nehézséget hoznak nemsokára. Az, hogy a gyűlölködés vészes mértéket öltött, az intolerancia és bűnbakteremtés tombol, nem vezethet semmi jóra.

Erdélyi magyarokként, akik továbbra is szülőföldünkön akarunk maradni, ragaszkodunk kell pluralista értékeinkhez. Ezzel is gazdagítjuk a magyarságot. Azt sem engedhetjük meg, hogy végzetesen elszigetelődjünk Romániában, azáltal, hogy bezárkózunk vagy intoleráns nézetek követőivé válunk.

Gondjainkat elsősorban magunknak kell megoldani, ne várjuk, hogy mások mondják meg, mit és hogyan kell tennünk. Bűnbakkeresés helyett megoldásokra van szükség, és elvárjuk, hogy a folyamatos kampányolást felváltsa a munka. Elfogadhatatlan számunkra olyan politikai rendszer, ahol a fenyegetettség, félelem, vagy a nyilvános megbélyegzés rémei kísértenek. A sajtó szabadsága, a nyilvánosság és a politikai vélemények pluralizmusa nem fényűzés, hanem létkérdés a magyar kisebbség számára.

Ki kell állnunk a pluralista és demokratikus értékek, a párbeszéd mellett, most is, továbbra is, hiszen más nem fogja ezeket megvédeni. A pluralizmus továbbra is fontos érték. Tegyünk érte, hogy fennmaradjon, erősödjön.

A Pluralizmus Erdélyben kezdeményező csoport azzal zárja közleményét: „Senki sincs egyedül! Ha úgy érzed, bármit meg kellene a nyilvánossággal beszélni, jelentkezz. Megtalálsz minket itt: https://www.facebook.com/pluralizmuserdelyben”.

Az erdélyi értelmiségi kezdeményezés korábban már többször felszólalt a külhoni szavazás átláthatóságának és ellenőrizhetőségének biztosítása érdekében, valamint ugyancsak állásfoglalásban kérték, hogy az erdélyi magyar közösség vezetői határozottabban kommunikálják, hogy a putyini Ororszország inditotta háború agresszió, és ismerjék fel, hogy minden relativizálás csak további károkat okoz.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!