Erdélyi értelmiségiek egy csoportja az Eurotrans Alapítvány és a Demokrácia Központok átvilágítását kéri a mezőn talált levélszavazatok ügyében

2022. március 31. – 21:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Pluralizmus Erdélyben kezdeményező csoport szerint a felelősség hárítása és a figyelem elterelése nem fogadható el azon szervezetek részéről, akik a szavazók regisztrációs kampányát szervezték.

A Marosvásárhely melletti Jedden, egy mezőre kidobott és részben megégetett szavazólapok ügyének belső kivizsgálására szólította fel a levélszavazatok gyűjtésében aktív szerepet vállaló politikai szervezeteket a Pluralizmus Erdélyben kezdeményező csoport.

Az erdélyi értelmiségiek azt követően szólaltak fel, hogy az RMDSZ szerint a kidobott levélszavazatok ügye nem több mint provokáció.

Szerintük sokkal inkább az a valószínű, hogy választási csalás történt,

nem pedig az, amit a levélszavazatok gyűjtésében aktív szerepet vállaló RMDSZ mond, amelynek politikusai szerint egyértelműen provokációról van szó.

Egyébként a szavazatok gyűjtéséből az RMDSZ mellett annak egyik szervezete, az Eurotrans Alapítvány illetve az EMNP-EMNT és a hozzájuk köthető Demokrácia Központok vették ki a részüket.

„A felelősség hárítása és a figyelem elterelése nem fogadható el azon szervezetek részéről, akik a szavazók regisztrációs kampányát szervezték, a szavazatok összegyűjtését és szállítását nyilvánosan is felvállalták” – írják.

Az értelmiségiek azt is megjegyzik, nem azokat kell elítélni, akik komolyan veszik a csalás gyanúját, hanem át kell világítani az ügy kapcsán elsősorban az Eurotrans Alapítványt és a Demokrácia Központokat, hiszen az eset „súlyos visszaélés gyanúját ébreszti föl”. Ezt a gyanút alaposan és szakszerűen ki kell vizsgálni, azonosítani kell azokat, akik felelősek ezért a visszaélésért, teszik hozzá.

Egyébként a Pluralizmus Erdélyben kezdeményező csoport korábbi, január 28-án kiadott állásfoglalásában kérte a külhoni szavazás átláthatóságának és ellenőrizhetőségének biztosítását, hiszen szerintük ez minden erdélyi magyarnak közös érdeke.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!