Több tucatnyian tüntettek Oroszország bukaresti nagykövetsége előtt kedd este

2022. április 5. – 20:37

Másolás

Vágólapra másolva

Egy férfi egy órán át feküdt az épület előtt az úttesten, hátrakötött kézzel, ahogy a Bucsában lemészárolt civileket lehetett látni a felvételeken.

Egy férfi majdnem egy órán át feküdt az aszfalton, hátrakötött kézzel a bukaresti orosz nagykövetség előtt kedd este. Ugyanabban a testhelyzetben, ahogy a civil holttesteket lehetett látni az ukrajnai Bucsában készült felvételeken – írja a G4media. Az ukrán hatóságok tájékoztatása szerint orosz katonák hajtottak végre tömegmészárlást a Kijev közelében fekvő városban, ahol legalább 300 embert megöltek.

Később több tucatnyian gyűltek össze a nagykövetség előtt, ukrán zászlókat lengetve. A többnyire nőkből álló tüntetők, akik közül páran gyerekkel érkeztek, azt skandálták, hogy „Putyin gyilkos”.

A követség kerítése mellett gyerekcipőket helyeztek el.

Az eseményt a közösségi médiában hirdették meg, „tiltakozásul a Putyin által megrendezett mészárlás ellen, aki a 21. század baljós, erőszakos és barbár figurája”.

„Az, hogy Putyin hadserege háborús bűnöket követett el Ukrajnában, már nem titok, tanúi lehetünk annak a több ezer fotónak, amelyeken ártatlan civileket hátrakötözött kézzel vagy eltakart arccal lőnek le, az út szélén hagyják őket, városokat rombolnak le teljesen, vagy családokat szakítanak szét. Gyerekek százai haltak meg, és több tízezren menekültek el otthonuk biztonságából, pincékben, aluljárókban, a gránátok dübörgésében kénytelenek élni. Mások elmenekültek a gránátok elől, és átmenekültek a szomszédos országokba, az apjuk nélkül, csak egy plüssállattal a kezükben, amely a barátjuk volt a háború alatt” – idézett egy résztvevőt a News.ro.

A tüntetést a csendőrség felügyelte.

A földön fekvő férfi tiltakozó akcióját Mihail Bumbeș aktivista Facebook-oldalán lehet megtekinteni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!