A NATO főtitkára szerint az orosz hadsereg keletről és délről készül támadni Ukrajnát

2022. április 5. – 18:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz csapatok átcsoportosítása és a tervezett újabb támadások egy hosszú távú konfliktus jelei lehetnek.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint a csapatok jelenleg folyó átcsoportosítását követően Dél- és Kelet-Ukrajnát támadja majd az orosz hadsereg.

Oroszország nem adja fel ukrajnai offenzíváját, hanem arra összpontosít, hogy a következő hetekben teljesen elfoglalja a donbászi régiót – közölte kedden Stoltenberg – írja a Gândul.

„Jelentős (orosz) csapatmozgásokat látunk, amelyek elhagyják a kijevi régiót, átcsoportosulnak és újra felfegyverkeznek, hogy Ukrajna keleti részére összpontosítsanak.

„Az elkövetkező hetekben arra számítunk, hogy Oroszország nyomást gyakorol Ukrajna keleti és déli részére, hogy megpróbálja teljesen elfoglalni a donbászi régiót, és szárazföldi folyosót hoz létre a megszállt Krím felé” – tette hozzá a NATO-főtitkár.

Ugyanezt a stratégiát vetíti előre az ukrán katonai vezérkar is, amely kedden nyilvánosságra hozta, hogy az orosz csapatok átcsoportosulnak orosz területen, és támadó hadműveletre készülnek Kelet-Ukrajnában, ahol megpróbálják átvenni a teljes ellenőrzést a donyecki és a luhanszki terület felett. Az Egyesült Államok úgy látja, hogy ez az új szakasz egy hosszú távú konfliktus jele.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!