Mindenki futószalagon utasítja ki az orosz diplomatákat, kivéve Romániát és Magyarországot

Legfontosabb

2022. április 5. – 17:19

Mindenki futószalagon utasítja ki az orosz diplomatákat, kivéve Romániát és Magyarországot
Bogdan Aurescu román külügyminiszter – Fotó: Ministerul Afacerilor Externe

Másolás

Vágólapra másolva

Bogdan Aurescu külügyminiszter kitérő választ adott a kérdésre, hogy Románia miért nem tett eddig ilyen lépéseket.

Az elmúlt bő 24 órában több mint 120 orosz diplomatát utasítottak ki az EU-s országok a Kijev környéki mészárlások miatt, írja a Guardian nyomán a Telex.

Eddig legalább 16 európai ország hozott már ilyen döntést: Németország, Franciaország, Dánia, Belgium, Hollandia, Csehország, Szlovákia, Észtország, Lettország, Litvánia, Bulgária, Írország, Észak-Macedónia, Spanyolország, Olaszország, Lengyelország. A magyar kormány részéről viszont nem merült fel ilyesmi – jegyzi meg a Telex.

Egyelőre Romániában sem merült fel, hogy a kormány orosz diplomatákat utasítson ki. Ezt ma Bogdan Aurescu külügyminiszter reakciója is megerősítette, akit a Digi24 tévéadó kérdezett meg arról, miért nem követte más országok példáját Románia.

„Egy ilyen döntést akkor jelentenek be, amikor meghozzák. Nem kommentálják vagy magyarázzák sem előtte, sem utána. Ez a kommentárom”

– nyilatkozta szűkszavúan Aurescu.

A G4media emlékeztet arra, hogy közel az összes EU-tagállam, kivéve Magyarországot és Romániát, „futószalagon” utasítja ki az utóbbi napokban az orosz diplomatákat.

Pavel Popescu, a képviselőház védelmi bizottságának elnöke, az a liberális képviselő, aki tegnap interpellációban kért magyarázatot a külügytől, amiért Románia még mindig nem utasított ki egyetlen orosz diplomatát sem, mai posztjában „bátorságra” szólít fel, és azokat az országokat sorolja, akik kémkedés miatt az utóbbi 24 órában orosz diplomatákat utasítottak ki:

Romániában múlt héten kavart hatalmas botrányt, hogy három képviselő és egy szenátor, a szélsőjobboldali AUR-ból kilépett Diana Şoşoacă megbeszélést folytatott Valerij Kuzmin bukaresti orosz nagykövettel, amelynek során „Románia semlegességéről” tárgyaltak az Orosz Föderáció és Ukrajna közötti háborúban.

Közülük egyedül Dumitru Coarnă volt valamelyik parlamenti pártnak aktuálisan tagja, egészen tegnapig: a képviselőt gyorsan ki is zárták a szocialista frakcióból. Francisc Tobă volt AUR-os, jelenleg független képviselőt pedig ma kizárták a képviselőház védelmi bizottságából. A volt szekustiszt neve egyébként szerepel gyanúsítottként a nagyszebeni, az 1989-es romániai forradalom ideje alatt elkövetett hatósági atrocitást vizsgáló dossziéban is; Tobát 2010-ben végül felmentették, pontosabban nem indítottak ellene bűnvádi eljárást.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!