USR-vezér: Iohannis terve Románia elhallgattatása az Orbán Viktor-féle illiberális modell szerint

Legfontosabb

2022. április 5. – 11:22

USR-vezér: Iohannis terve Románia elhallgattatása az Orbán Viktor-féle illiberális modell szerint
Cătălin Drulă Brüsszelben, az ALDE pártszövetség vezetőinek március 24-i megbeszélésén – Fotó: USR PLUS

Másolás

Vágólapra másolva

Cătălin Drulă precedens nélküli támadást indított a román csúcspolitikusok és kormánypártok ellen, és nyíltan beszélt újságírók és ügyészek elleni megfélemlítési kísérletekről.

Kemény szavakkal bírálta a kormányt a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) ügyvivő elnöke. Cătălin Drulă a politikai alakulat országos vezetőségének hétfői ülése után, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfő estére beütemezett parlamenti beszéde előtt egy sajtótájékoztatón követelte, Románia függesszen fel Oroszországgal mindenféle kereskedelmi kapcsolatot, beleértve a kőolaj- és gázkereskedelmet is. Elfogadhatatlan, hogy miközben a politikusok azt nyilatkozzák, hogy sokkolják őket a háború képei, addig „Putyinnal üzletelnek” – jelentette ki az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint. Romániának és az Európai Uniónak is ezt kellene tennie: abbahagyni „az őrült diktátor háborújának finanszírozását, aki ártatlan gyermekeket gyilkol” – mondta Drulă.

„Továbbra is érkeznek orosz hajók a konstancai kikötőbe. Mi az első keleti frontvonalban lévő ország vagyunk, a román kormánynak azonnal fel kell függesztenie az Oroszországgal való kereskedést” – nyomatékosította Drulă, hozzátéve, hogy a hatóságoknak nyomon kéne követniük a Romániába érkező orosz pénzeket, amelyekben több romániai cég és politikus érdekelt.

Keményen bírálta Nicolae Ciucă miniszterelnököt is, aki szerinte a gonoszság képviselője, és a romániai társadalom militarizálása a célja. Hozzátette, a kormányfőt Klaus Iohannis államelnök és Eduard Hellvig, a SRI titkosszolgálat vezetője támogatja ebben.

Az ellenzéki politikus Zelenszkij beszéde után arról írt, az egész romániai politikai osztálynak össze kell fognia az Orosz Föderáció szankcionálásában és a háborús bűnös Vlagyimir Putyin elszigetelésében.

„Megismétlem az USR álláspontját: a kereskedelmi kapcsolatok semmilyen formája nem elfogadható mindaddig, amíg Oroszország nem vonul ki Ukrajnából, és amíg Vlagyimir Putyin nem kerül bíróság elé, mint Nürnbergben. A fasiszta invázió árnyéka átterjedt Ukrajnára. Az ukrán nép most a szabadságunkért, egész Európáért harcol”

– írta Drulă.

Cătălin Drulă precedens nélküli támadást intézett Románia vezetői ellen a Hotnewsnak adott hétfői videóinterjújában is.

Románia militarizálásának kísérlete az illiberalizmus útjára taszítja az országot, és az a célja, hogy mindenkinek, aki a rendszer ellen szegül, befogja a száját – jelentette ki. Ennek a rendszernek az irányítója szerinte Iohannis, aki Orbán Viktor magyar miniszterelnök modelljét követi.

Cătălin Drulă az Emilia Șercan oknyomozó újságíró ellen indított lejárató hadjáratot említette egyik példaként. A politikusok plágiumügyeit feltáró újságíró legutóbb, év elején Nicolae Ciucă kormányfő doktori dolgozatáról mutatta ki, hogy jelentős mennyiségben tartalmaz hivatkozás nélkül átvett szövegrészeket. Șercan hétfőn a Pressone.ro-n közölt egy szöveget arról, hogyan próbálták meg ezt követően a romániai hatóságok megfélemlíteni, lejáratni, majd az egész ügyet elterelni és eltemetni.

Drulă szerint hasonló megfélemlítési kísérletek vannak ügyészek, a DNA ellen is, azzal a céllal, hogy ne vizsgáljanak politikusokhoz köthető korrupciós ügyeket.

Ciucă nincs egyedül, vannak „keresztapái”, Hellvig și Iohannis, jelentette ki az USR-elnök. Romániában a demokráciát a régi hatalmi rendszer újraegyesülése fenyegeti, amely csendet akar, és ezért elnyomja az ellenszegülőket – vádol az ellenzéki politikus. A társadalom szemi-militarizálásának kísérlete zajlik, abból kiindulva, hogy jelenleg „túl sok a demokrácia”, ám ha működik a megfélemlítés, a szájak becsukódnak. Nem normális az, hogy a személyes életedben fenyegetve érzed magad; az, ami Șercannal történt, már nem is Magyarország-, hanem Fehéroroszország-szint – jelentette ki.

Orbán Viktor taktikáját másolják szerinte a román vezetők, vagyis azt szeretnék, hogy az emberek féljenek és elfordítsák a fejüket.

Az USR is erős támadásnak van kitéve a régi politikai osztály irányából, de ennek a folyamatnak próbálnak ellenállni, például azt szeretnék, hogy a SRI-t depolitizálják, és ne legyenek titkosügynökei a sajtóban és a politikai szférában.

Az USR kormányból való kilépéséig a szállításügyi minisztérium vezetésével megbízott politikus arról is beszélt, hogy mit tapasztalt miniszterként: „Bárhol kezdesz ásni a Közlekedési Minisztériumban, lecsapolt pénzfészket találsz. Minden nap küzdöttem, és ilyen dolgokkal találkoztam.”

„A PNL-ben és a PSD-ben megvan ez a kaszt- és bandahatalmi ösztön. Ez egy egész ügyfélkör, amely az állam körül forog, az állami munkahelyekért. Azok, akik becsületesek és jól dolgoznak az államnál, demoralizálódnak, és el akarnak menni” – jelentette ki a Hotnews-interjúban Cătălin Drulă.

A negyvenéves USR-s politikus egyébként az ellenzéki párt Temes megyei képviselője, és Dacian Ciolos pártelnök lemondása, február 7. óta ideiglenesen tölti be a pártelnöki tisztséget. A Hotnewsnak azt nyilatkozta, októberben tartanak párton belül választást, és még nem döntötte el, hogy jelölteti-e magát a pártelnökségre.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!