USR-vezér: Iohannis terve Románia elhallgattatása az Orbán Viktor-féle illiberális modell szerint

Legfontosabb

2022. április 5. – 11:22

USR-vezér: Iohannis terve Románia elhallgattatása az Orbán Viktor-féle illiberális modell szerint
Cătălin Drulă Brüsszelben, az ALDE pártszövetség vezetőinek március 24-i megbeszélésén – Fotó: USR PLUS

Másolás

Vágólapra másolva

Cătălin Drulă precedens nélküli támadást indított a román csúcspolitikusok és kormánypártok ellen, és nyíltan beszélt újságírók és ügyészek elleni megfélemlítési kísérletekről.

Kemény szavakkal bírálta a kormányt a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) ügyvivő elnöke. Cătălin Drulă a politikai alakulat országos vezetőségének hétfői ülése után, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfő estére beütemezett parlamenti beszéde előtt egy sajtótájékoztatón követelte, Románia függesszen fel Oroszországgal mindenféle kereskedelmi kapcsolatot, beleértve a kőolaj- és gázkereskedelmet is. Elfogadhatatlan, hogy miközben a politikusok azt nyilatkozzák, hogy sokkolják őket a háború képei, addig „Putyinnal üzletelnek” – jelentette ki az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint. Romániának és az Európai Uniónak is ezt kellene tennie: abbahagyni „az őrült diktátor háborújának finanszírozását, aki ártatlan gyermekeket gyilkol” – mondta Drulă.

„Továbbra is érkeznek orosz hajók a konstancai kikötőbe. Mi az első keleti frontvonalban lévő ország vagyunk, a román kormánynak azonnal fel kell függesztenie az Oroszországgal való kereskedést” – nyomatékosította Drulă, hozzátéve, hogy a hatóságoknak nyomon kéne követniük a Romániába érkező orosz pénzeket, amelyekben több romániai cég és politikus érdekelt.

Keményen bírálta Nicolae Ciucă miniszterelnököt is, aki szerinte a gonoszság képviselője, és a romániai társadalom militarizálása a célja. Hozzátette, a kormányfőt Klaus Iohannis államelnök és Eduard Hellvig, a SRI titkosszolgálat vezetője támogatja ebben.

Az ellenzéki politikus Zelenszkij beszéde után arról írt, az egész romániai politikai osztálynak össze kell fognia az Orosz Föderáció szankcionálásában és a háborús bűnös Vlagyimir Putyin elszigetelésében.

„Megismétlem az USR álláspontját: a kereskedelmi kapcsolatok semmilyen formája nem elfogadható mindaddig, amíg Oroszország nem vonul ki Ukrajnából, és amíg Vlagyimir Putyin nem kerül bíróság elé, mint Nürnbergben. A fasiszta invázió árnyéka átterjedt Ukrajnára. Az ukrán nép most a szabadságunkért, egész Európáért harcol”

– írta Drulă.

Cătălin Drulă precedens nélküli támadást intézett Románia vezetői ellen a Hotnewsnak adott hétfői videóinterjújában is.

Románia militarizálásának kísérlete az illiberalizmus útjára taszítja az országot, és az a célja, hogy mindenkinek, aki a rendszer ellen szegül, befogja a száját – jelentette ki. Ennek a rendszernek az irányítója szerinte Iohannis, aki Orbán Viktor magyar miniszterelnök modelljét követi.

Cătălin Drulă az Emilia Șercan oknyomozó újságíró ellen indított lejárató hadjáratot említette egyik példaként. A politikusok plágiumügyeit feltáró újságíró legutóbb, év elején Nicolae Ciucă kormányfő doktori dolgozatáról mutatta ki, hogy jelentős mennyiségben tartalmaz hivatkozás nélkül átvett szövegrészeket. Șercan hétfőn a Pressone.ro-n közölt egy szöveget arról, hogyan próbálták meg ezt követően a romániai hatóságok megfélemlíteni, lejáratni, majd az egész ügyet elterelni és eltemetni.

Drulă szerint hasonló megfélemlítési kísérletek vannak ügyészek, a DNA ellen is, azzal a céllal, hogy ne vizsgáljanak politikusokhoz köthető korrupciós ügyeket.

Ciucă nincs egyedül, vannak „keresztapái”, Hellvig și Iohannis, jelentette ki az USR-elnök. Romániában a demokráciát a régi hatalmi rendszer újraegyesülése fenyegeti, amely csendet akar, és ezért elnyomja az ellenszegülőket – vádol az ellenzéki politikus. A társadalom szemi-militarizálásának kísérlete zajlik, abból kiindulva, hogy jelenleg „túl sok a demokrácia”, ám ha működik a megfélemlítés, a szájak becsukódnak. Nem normális az, hogy a személyes életedben fenyegetve érzed magad; az, ami Șercannal történt, már nem is Magyarország-, hanem Fehéroroszország-szint – jelentette ki.

Orbán Viktor taktikáját másolják szerinte a román vezetők, vagyis azt szeretnék, hogy az emberek féljenek és elfordítsák a fejüket.

Az USR is erős támadásnak van kitéve a régi politikai osztály irányából, de ennek a folyamatnak próbálnak ellenállni, például azt szeretnék, hogy a SRI-t depolitizálják, és ne legyenek titkosügynökei a sajtóban és a politikai szférában.

Az USR kormányból való kilépéséig a szállításügyi minisztérium vezetésével megbízott politikus arról is beszélt, hogy mit tapasztalt miniszterként: „Bárhol kezdesz ásni a Közlekedési Minisztériumban, lecsapolt pénzfészket találsz. Minden nap küzdöttem, és ilyen dolgokkal találkoztam.”

„A PNL-ben és a PSD-ben megvan ez a kaszt- és bandahatalmi ösztön. Ez egy egész ügyfélkör, amely az állam körül forog, az állami munkahelyekért. Azok, akik becsületesek és jól dolgoznak az államnál, demoralizálódnak, és el akarnak menni” – jelentette ki a Hotnews-interjúban Cătălin Drulă.

A negyvenéves USR-s politikus egyébként az ellenzéki párt Temes megyei képviselője, és Dacian Ciolos pártelnök lemondása, február 7. óta ideiglenesen tölti be a pártelnöki tisztséget. A Hotnewsnak azt nyilatkozta, októberben tartanak párton belül választást, és még nem döntötte el, hogy jelölteti-e magát a pártelnökségre.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!