„Hiába van rajtad a nemzeti trikolór, ha Moszkvának dolgozol”

Legfontosabb

2022. április 05. – 12:03

„Hiába van rajtad a nemzeti trikolór, ha Moszkvának dolgozol”
George Simion AUR-elnök élőzik Zelenszkij beszéde közben a bukaresti parlamentben – Fotó: képernyőmentés a Simion-videóból

Másolás

Vágólapra másolva

George Simion, a szélsőjobb AUR elnöke végigélőzte a Zelenszkij-beszédet, párttársaival röhögtek és kommentáltak még akkor is, amikor az ukrán elnök a bucsai mészárlás képeit vetítette ki. Ezt nem hagyhatták annyiban az USR-sek sem.

Kemény szóváltás volt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszéde alatt a bukaresti parlamentben: két ellenzéki képviselő ment egymásnak, az USR-s Bogdan Rodeanu és az AUR elnöke, George Simion. Utóbbi – más párttársaival együtt – bekiabált és végigkommentálta az ukrán elnök beszédét, sőt élő videóközvetítést tartott Facebook-követőinek, írja a Romania Libera.

Az AUR-osok még annál a résznél sem fogták vissza magukat, ahol az ukrán elnök a bucsai mészárlást és tömegsírokat ábrázoló fotókat mutatott. Ezt megelégelve, Rodeanu beszólt Simionnak: „Tudsz ukránul, nem érdekelt Zelenszkij beszéde?”, mire Simion azzal vágott vissza, hogy az USR-s képviselő miért viseli hajtókáján az ukrán sárga-kéket, „hiányzik róla a piros”, mondta, utalva arra, hogy Románia trikolórja piros-sárga-kék.

„Hagyd csak, Gyurika, mert hiába van rajtad a nemzeti trikolór, ha úgyis Moszkvának dolgozol. Úgyis más érdekeket képviselsz, ne add ki magad akkora hazafinak. Tudod, mit mondtak Moldováról?”

– vágott vissza Rodeanu. George Simion: „hát hogy Moldova lesz a következő”. „Szeretnétek ti, hogy Moldova legyen a következő. De amíg Ukrajna és a Nyugat mellett állunk, és az Orosz Föderáció ellen dolgozunk, a Moldovai Köztársaságot megvédjük” – replikázott Rodeanu a szavakat nem igazán találó Simionnak. (Zelenszkij beszédében utalt arra, hogy az orosz támadásnak nemcsak Ukrajna az egyedüli célpontja, hanem a Moldovai Köztársaság is veszélyben van.)

Az AUR frakciója egyébként román, az USR-sek pedig ukrán zászlókat tettek ki Zelenszkij beszéde alatt.

A Rodeanu-Simion incidenselőzményéről Cătălin Drulă, az USR ideiglenes elnöke is beszámolt, megosztva egy videót is, amelyet George Simion élőzéséből vágtak ki.

Az USR-vezér azt írja:

miközben Zelenszkij a bucsai mészárlás megrázó képeit vetítette, Simion és az AUR képviselői nevettek, és kommentálták, hogy „meg akar hatni minket”, „hé, ne mind próbálj meghatni, tartsd meg a beszédedet”, mondta egy másik AUR-os dühösen, miközben a kivégzett civilek tetemei követik egymást a kivetítőn. Egy USR-s ekkor figyelmeztette az AUR-osokat, hogy ezek egy valódi tragédia képei. „Amennyire lehet, azok, de most nem nézünk filmeket” – válaszolt erre az illetőnek Simion.

„Csendben maradtam, és inkább hallgattam Zelenszkij elnököt. Aztán Bogdan Rodeanu kollégám kiütötte a fiút a lelátóról” – zárta beszámolóját Drulă, utalva Simion focihuligán stílusára és Rodeanu replikájára.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!