Huszonegyezer levélszavazatot gyűjtött az RMDSZ Háromszéken, de nem bízták a véletlenre

2022. április 3. – 16:31

Huszonegyezer levélszavazatot gyűjtött az RMDSZ Háromszéken, de nem bízták a véletlenre
Fotó: RMDSZ – Háromszéki Területi Szervezet Facebook-oldal

Másolás

Vágólapra másolva

Az RMDSZ több mint 21 ezer levélszavazatot gyűjtött Kovászna megyében. Az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) megyei szervezetének gyűjtésével együtt így összesen 31 ezren szavazhattak a megyében.

A négy évvel ezelőtti magyarországi választáshoz képest 15-20 százalékkal több levélszavazatot adtak le székelyföldiek – jelentette ki Tamás Sándor, az RMDSZ háromszéki szervezetének elnöke a Transtelex megkeresésére.

Elmondása szerint a háromszéki RMDSZ megkérdezésünkkor már 21 216 szavazatot gyűjtött, és a választók még délután 5 óráig adhatták le szavazataikat. A szavazatokat a politikai alakulat egy megbízottja hétről hétre a csíkszeredai konzulátusra vitte.

Tamás Sándor szerint a Kovászna megyeiek ebben az évbe sokkal egyszerűbbnek találták a levélszavazást, mert tájékoztatva voltak, illetve a személyi azonosító nyilatkozat kitöltésén is könnyítettek. Viszont így is sokan kértek eligazítást és információt a háromszéki RMDSZ szervezetétől. Sok olyan eset volt például, amikor a romániai személyigazolvánnyal szerették volna kitölteni az azonosító nyilatkozatot. Illetve többen is érdeklődtek, hogy a szavazatokat hogyan kell betenni a borítékba, mert az elnök szerint a romániai választáshoz képest ez szokatlan volt számukra.

Egy háromszéki forrásunk szerint az RMDSZ nem is bízta a véletlenre a begyűjtést: már a választási regisztrációs időszakban elővették a szavazópolgárok listáját és körbe telefonáltak, hogy megkérdezzék, változtak-e az adataik és regisztráltak-e a választásra, március 9-e után pedig a település-felelősök és munkacsoportok segítették a helyes kitöltést, illetve a levélcsomagok begyűjtését. A levélszavazatok hatékony összegyűjtését pedig egyes egyházi vezetők is segítették, akik kihirdették, hogy az RMDSZ helyi szinten hol gyűjti össze a szavazatokat.

Hogy áll Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely és Kovászna?

Sepsiszentgyörgyön nehezen megállapítható, hogy pontosan mennyi levélszavazat érkezett, mert az RMDSZ sepsiszentgyörgyi és háromszéki területi szervezetének székháza egyazon épületben működik. Antal Árpád polgármester szerint a 21 200 szavazat egynegyed érkezhetett a városból. Úgy tudja, hogy minimális segítséget vettek igénybe a szentgyörgyiek, többnyire már lezárt borítékokat hoztak be a Beör-palotába. Neki 3-4 választó jelezte a Facebookon, hogy nem kapta meg a levélszavazatát, akiket a csíkszeredai konzulátushoz és területi RMDSZ-hez irányítottak.

Antal Árpád és Tamás Sándor jelenleg egyébként Budapesten tartózkodnak. Mint Antal Árpád megjegyezte, az elmúlt négy választáshoz hasonlóan idén is Magyarországon vesz rész azt eredményvárón.

Gyerő József Kovászna polgármestere nem tud olyan esetről a városban, amikor valakihez nem érkezett meg levélszavazat és pótolnia kellett. Ők 1343 levélszavazatot gyűjtöttek. A polgármester szerint a városban is tapasztalt magas érdeklődés a magyarországi választás iránt azért is volt, mert az elmúlt négy év során nagyon sokan igényelték a magyar állampolgárságot. Az RMDSZ kovásznai irodájában is munkacsoportot hoztak létre, de a választók különösebb problémát nem jeleztek feléjük. Főleg középkorú és idősebb szavazók kérdeztek.

Bokor Tibor szerint a Kézdivásárhelyi RMDSZ-hez több mint 3700, Felső-Háromszéken pedig 4780 levélszavazat érkezett be. Kézdivásárhelyen főleg az idősek kértek segítséget az RMDSZ-től a levélcsomag kitöltésben. Különösebb problémát, például a levélszavazatok kézbesítésével kapcsolatban, ők sem észleltek. Azt viszont megjegyezte, hogy jóval több szavazatot kézbesítettek ki Kézdivásárhelyen, mint ami hozzájuk beérkezett. Annak száma a becslése szerint 5 ezer körül volt. Ennek az okát abban látja, hogy több mint ezer választópolgár feltehetően másnak (például a Demokrácia-központban) adta le a szavazatát, vagy postán küldte el levélcsomagját.

Úgy tudjuk, hogy az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) Háromszéken több mint 10 ezer szavazatot gyűjtött. A pontos számokkal kapcsolatban megkerestük a helyi Demokrácia-központot és Bálint Józsefet, a háromszéki EMSZ elnökét. Válaszuk esetén cikkünket frissíteni fogjuk.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!