A Kolozs és Maros megyei RMDSZ összesítve sem gyűjtött 32 ezer levélszavazatot

2022. április 3. – 21:38

A Kolozs és Maros megyei RMDSZ összesítve sem gyűjtött 32 ezer levélszavazatot
Fotó: Antal Géza Facebook-oldal

Másolás

Vágólapra másolva

Maros megyében több mint 24 ezer, Kolozs megyében mindössze 7 ezer levélszavazatot gyűjtött a területi RMDSZ.

Kolozs megyében 7 128 levélszavazatot gyűjtött össze az RMDSZ Kolozs megyei szervezete. Antal Géza, a szervezet ügyvezető elnöke szerint ennél a kolozsvári szám lényegesen alacsonyabb (kb. 1-2 ezerrel – szerk. megj.).

Mint kifejtette, Kolozsváron 3 500 lehet a választásra jogosult kettős állampolgárok száma, de az, hogy szavazatukat a kolozsvári főkonzulátuson adják-e le, vagy az RMDSZ-nek adják oda, esetleg elküldik postán, ez döntés kérdése, és sokan inkább besétálnak a konzulátusra szavazni. Ezek a szavazatok a román postával küldött borítékokhoz hasonlóan nem az RMDSZ által összegyűjtött levélszavazatok számát növelték.

Az ügyvezető elnök ugyanakkor érdeklődésünkre azt is hozzátette, hogy az RMDSZ Kolozs megyei szervezete is tapasztalta, hogy egyesek nem kapták meg a levélcsomagjukat, vagy elhagyták a lakcímkártyájukat, ezekben az esetekben a választókat a konzulátus felé irányították. Csoma Botondnak, a megyei szervezet elnökének mindössze két személy jelezte, hogy nem kapta meg a levélcsomagját.

Péter Ferenc, az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnöke a Transtelex megkeresésére azt nyilatkozta, a szervezet 24 600 levélszavazatot gyűjtött Maros megyében és vitt el a csíkszeredai konzulátusra.

Levélszavazatot azonban nem csak az RMDSZ-nél, hanem a Demokrácia-központnál, az Eurotrans Alapítványnál, Székely Nemzeti Tanácsnál és az egyházaknál is gyűjtöttek. Péter Ferenc értesülései szerint rajtuk kívül a megyében még 13 ezer szavazat gyűlt össze.

Ezek szerint Maros megyében összesen 37 600 körüli levélszavazat gyűlhetett össze, ami Maros megye 200 ezres magyar lakosságához képest mindenképp alacsonynak tekinthető. Ugyanakkor a Kolozs és Maros megyei RMDSZ-hez érkező levélszavazatok pedig együtt sem haladják meg a 32 ezret, az utolsó ismert adatok szerint a két megye levélszavazatainak száma összesen 31 728.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!