Megszámláltattak pártelnöki napjai: 40 liberális megyei vezető kéri Florin Cîțu lemondását

2022. március 31. – 09:01

Megszámláltattak pártelnöki napjai: 40 liberális megyei vezető kéri Florin Cîțu lemondását

Másolás

Vágólapra másolva

Idő kérdése volt, hogy meddig bírja megőrizni Florin Cîțu a Nemzeti Liberális Párt élén betöltött vezetői szerepét. A 2020-as parlamenti választások utáni eredeti PNL-USR-RMDSZ koalíciót szétcincáló politikust már megválasztásakor sem támogatta a teljes liberális párt. Azóta, a volt elnök, Ludovic Orban és köre kiléptek a pártból, a maradók számára pedig világossá vált, hogy Cîțu – akinek le kellett mondani miniszterelnöki pozíciójáról, ahhoz, hogy egy újabb kormánykoalíció alakulhasson –, kolonc lesz a PNL számára, és mihamarabb semlegesíteni kell. Úgy tűnik, hogy ez a pillanat elérkezett.

Politikai források a SpotMedia.ro-nak elmondták, hogy csütörtökön vagy pénteken megkezdődik a Florin Cîțu leváltását célzó művelet.

Konkrétan a párt alelnökei átadnak Cîțunak egy több liberális megyei vezető által aláírt levelet, amelyben azok lemondásra szólítják fel a 2021 őszén megválasztott pártelnököt.

Ha Cîțu nem hajlandó önszántából lemondani, akkor összehívják a megyei politikai bizottságok képviselőit egy országos tanácsba, amely megszavaznák egy újabb kongresszus megrendezését.

A Nemzeti Liberális Pártnak négy alelnöke van: Gheorghe Flutur, Iulian Dumitrescu, Lucian Bode és Rareș Bogdan. Jelenleg a főtitkár Dan Vîlceanu. A sajtónak nyilatkozó politikai források szerint a leváltást kezdeményező liberálisok azt szeretnék, ha a párt új elnöke Nicolae Ciucă, a jelenlegi kormányfő lenne, a főtitkári pozícióra pedig Lucian Bodet jelölnék.

A kormányválságot és az új kormánykoalíció megalakulását követően Cîțu és a liberális vezetők közötti feszültségek tovább mélyültek, mivel az elmúlt hónapokban Cîțu továbbra is konfliktusokat szított a kormánykoalíción belül, és aláásta Ciucă miniszterelnök tekintélyét.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!