Megszámláltattak pártelnöki napjai: 40 liberális megyei vezető kéri Florin Cîțu lemondását

2022. március 31. – 09:01

Megszámláltattak pártelnöki napjai: 40 liberális megyei vezető kéri Florin Cîțu lemondását

Másolás

Vágólapra másolva

Idő kérdése volt, hogy meddig bírja megőrizni Florin Cîțu a Nemzeti Liberális Párt élén betöltött vezetői szerepét. A 2020-as parlamenti választások utáni eredeti PNL-USR-RMDSZ koalíciót szétcincáló politikust már megválasztásakor sem támogatta a teljes liberális párt. Azóta, a volt elnök, Ludovic Orban és köre kiléptek a pártból, a maradók számára pedig világossá vált, hogy Cîțu – akinek le kellett mondani miniszterelnöki pozíciójáról, ahhoz, hogy egy újabb kormánykoalíció alakulhasson –, kolonc lesz a PNL számára, és mihamarabb semlegesíteni kell. Úgy tűnik, hogy ez a pillanat elérkezett.

Politikai források a SpotMedia.ro-nak elmondták, hogy csütörtökön vagy pénteken megkezdődik a Florin Cîțu leváltását célzó művelet.

Konkrétan a párt alelnökei átadnak Cîțunak egy több liberális megyei vezető által aláírt levelet, amelyben azok lemondásra szólítják fel a 2021 őszén megválasztott pártelnököt.

Ha Cîțu nem hajlandó önszántából lemondani, akkor összehívják a megyei politikai bizottságok képviselőit egy országos tanácsba, amely megszavaznák egy újabb kongresszus megrendezését.

A Nemzeti Liberális Pártnak négy alelnöke van: Gheorghe Flutur, Iulian Dumitrescu, Lucian Bode és Rareș Bogdan. Jelenleg a főtitkár Dan Vîlceanu. A sajtónak nyilatkozó politikai források szerint a leváltást kezdeményező liberálisok azt szeretnék, ha a párt új elnöke Nicolae Ciucă, a jelenlegi kormányfő lenne, a főtitkári pozícióra pedig Lucian Bodet jelölnék.

A kormányválságot és az új kormánykoalíció megalakulását követően Cîțu és a liberális vezetők közötti feszültségek tovább mélyültek, mivel az elmúlt hónapokban Cîțu továbbra is konfliktusokat szított a kormánykoalíción belül, és aláásta Ciucă miniszterelnök tekintélyét.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!