A közlekedési minisztérium az önkormányzatokkal újíttatná fel az omladozó vasútállomásokat

2022. március 30. – 08:52

A közlekedési minisztérium az önkormányzatokkal újíttatná fel az omladozó vasútállomásokat
Fotó: Mihai Dragoș Georgescu/Agerpres

Másolás

Vágólapra másolva

A román vasúti infrastruktúra leromlott állapota évek óta téma a közbeszédben. Az elmúlt periódusban azonban egyetlen olyan projekt sem született, amely hatékonyan enyhítette volna ezeket a gondokat. A jelenlegi miniszter új tervet jelentett be, legalábbis ami a vasútállomások helyzetét illeti: át kell adni őket a polgármesteri hivataloknak, oldják meg a problémát.

Sorin Grindeanu közlekedési miniszter szerint a romániai vasútállomások és megállóhelyek 80-90 százaléka olyan „szánalmasan” néz ki, mintha épp egy háborút vészeltek volna át. az épületek nagy részét évtizedek óta nem renoválták, a falak omladoznak, a tetők áznak be, az illemhelyiségekről jobb nem beszélni, a várótermek berendezései úgyszintén rettenetes állapotban vannak. A tárcavezető szerint a minisztériumnak nincs lehetősége az állomások korszerűsítésére, és az egyetlen megoldás az volna, ha átadnák őket a helyi önkormányzatoknak, hogy azok belefoglalják a következő évek felújítási projektjeikbe. A miniszter a keddi, konstancai sajtótájékoztatóján nyilatkozott erről, hozzátéve, hogy egyetért a decentralizációval.

„Egyetértek a központosítás megszüntetésével, sőt azt mondanám, hogy ez a minisztériumnak a prioritása. Ezekben a hónapokban számos decentralizációs projektet írtam alá, ami azt jelenti, hogy a CNAIR, a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság hatókörébe tartozó projektek egy részének irányítását átadtuk a helyi hatóságoknak számos romániai megyében vagy településen. A CFR-nek is jeleztem, hogy decentralizációt akarok. Lehet, hogy a román vasúti társaság infrastruktúráért felelős igazgatója haragudni fog rám ezért a lépésért, de ez az egyetlen járható út, ha azt szeretnénk, hogy a közeljövőben változás következzék be a helyi vasútállomások állapotát illetően” – mondta a közlekedési miniszter, aki úgy véli, hogy ezeket a projekteket a helyi önkormányzatok hatékonyabban kezelnék.

„Egyértelmű, hogy jelenleg nincs meg a szükséges kapacitásunk ahhoz, hogy felújítsuk őket, emiatt kell bevonnunk a helyi döntéshozókat és az önkormányzatok rendelkezésére álló forrásokat. Jómagam is helyi önkormányzatból jövök, Temesvár alpolgármestere és a Temes Megyei Tanács elnöke voltam, így tudom, hogy sok ilyen projektnak a sikere múlik azon, hogy implikálódnak-e a helybéliek vagy sem” – magyarázta Sorin Grindeanu.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!