Legyen az út neve Ukrajna út! Az orosz nagykövetségek címének megváltoztatásával is tiltakoznának

2022. március 30. – 12:52

Legyen az út neve Ukrajna út! Az orosz nagykövetségek címének megváltoztatásával is tiltakoznának
A bukaresti orosz nagykövetség – Forrás: a nagykövetség Facebook oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Utcaátnevezéssel is tiltakoznának az ukránok az orosz agresszió ellen. Akciójukat 34 országban hirdették meg, és azt szeretnék, ha azokat az utcákat, ahol az orosz nagykövetségek találhatók, Ukrajna utcának neveznék át a helyi önkormányzatok. Így az összes követségi küldeményre írt címzés, illetve a címet viselő irat tartalmazná Ukrajna nevét.

A Pavel Kiseleff orosz tábornokról elnevezett bukaresti Kiseleff út egy szakaszát Ukrajna útra szeretnék átnevezni. Ukrajna bukaresti nagykövetsége a névváltoztatást szorgalmazó petíció aláírására buzdítja a romániai lakosságot.

Az Agerpres beszámolója szerint a diplomáciai képviselet a Romániai Ukránok Szövetségévek közösen kérte Nicuşor Dan bukaresti főpolgármestertől, hogy – más európai városok példáját követve – nevezzék el Ukrajnáról a Kiseleff útnak azt a szakaszát, ahol az orosz nagykövetség épülete is található. A Kiseleff út Bukarest egyik fő közlekedési útvonala, az 1. kerületben található, és a Victoriei teret köti össze a Diadalívvel. Az utat Pavel Kiseleff gróf tiszteletére nevezték el, aki 1829 és 1834 között a romániai orosz katonai közigazgatást vezette.

A protestnek ez a formája egyébként nem újkeletű, több alkalommal is bevetették már különböző tiltakozások alkalmával. Az elcsalt belarusz választások ellen tiltakozó aktivista, Roman Protaszevics letartóztatása után az európai fehérorosz nagykövetségek utcáit nevezték volna át Protaszevics utcára. Budapesten az utca átnevezéssel a Fudan Egyetem létesítése kapcsán tiltakoztak, amikor Karácsony Gergely főpolgármester több utcát azon a környéken, ahol a kínai egyetem épülne átnevezett. A Dalai Láma út, Ujgur Mártírok útja, Szabad Hongkong út és Hszie Si-kuang püspök út utcanevek a kínai állam problémás emberi jogi, vallási vagy politikai tevékenységére emlékeztetnek.


Egy Facebook-bejegyzésben a nagykövetség beszámol arról is, hogy az Ukrajna utca elnevezésű kampányt 34 ország 53 városában hirdették meg eddig.

A kampány „része az Oroszország elszigetelésére és a világ deputyinizálására irányuló globális erőfeszítéseinknek. Az oroszoknak mindig és mindenhol az Ukrajna nevet kell olvasniuk. Ez egyfajta napi szintű emlékeztető számukra arra, hogy Ukrajna szuverén állam, amely mindig létezni fog, bármennyire is próbálja Oroszország tagadni a létjogosultságunkat” – idézték a bejegyzésben Dmitro Kuleba ukrán külügyminisztert.

Példaként hozzák fel, hogy Litvániában az Ukrán hősök útja, Lettországban a Független Ukrajna útja, Albániában a Szabad Ukrajna útja nevet adták annak az utcarésznek, ahol az orosz nagykövetség található. Ugyanakkor Athénban, Washingtonban és Lisszabonban is vannak már hasonló utcaátnevezésre irányuló kezdeményezések.

A petíciókhoz vezető linkek ezen a honlapon találhatók meg.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!