Simion fülön fogta képviselőtársát, majd elnézést kért

2022. március 29. – 15:07

Simion fülön fogta képviselőtársát, majd elnézést kért
George Simion a parlamentben. Fotó: Grigore Popescu/Agerpres

Másolás

Vágólapra másolva

Élő Facebook-videózás közben az AUR elnöke megcibálta képviselőtársa fülét, aki panaszt tett ellene. George Simion közben kijelentette, hogy... pardon, bocsánat, de Bulai azt szeretné, ha szankcionálnák az erőszakos politikust.

George Simion, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) képviselőházi frakcióvezetője kedden bocsánatot kért az alsóház plénumában Iulian Bulai USR-s képviselőtől, amiért fülön ragadta őt. A párt frissen megválasztott elnöke néhány nappal ezelőtt támadt a képviselőre, amikor a képviselőházban tartózkodók szeme láttára fülön fogta az USR-s politikust.

A múlt héten, március 22-én lezajlott incidenst követően Bulai Simionnak a megbüntetését kérte a házbizottságtól, a testület elküldte panaszát véleményezésre a jogi bizottságnak.

Ezt követően Simion azt nyilatkozta, hogy elnézést kér az incidensért képviselőtársától.

„Beszéltem Bulai úrral, és bocsánatot akarok kérni tőle, amiért fülön ragadtam. Ugyanakkor köszönöm neki, hogy adományozott a cernăuţi-i románoknak”– mondta Simion.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője szerint a március 22-ei plenáris ülésen a teremben fel-alá járkáló és az ülést a Facebookon élőben közvetítő George Simion verbálisan, majd fizikailag is bántalmazta őt, ‘megragadta„ a fülét. Megnéztük a Simion Facebook-oldalán posztolt videót, azonban az agresszió pillanatát nem leltük meg, elképzelhető, hogy utólag kiszerkesztették belőle. De az 50. perc környékén látható a két politikus összeszólalkozása, illetve az is, hogy Simion egy ’Oroszország' feliratú pólót ajándékoz Bulainak.


”Simion megnyilvánulásai sértik a polgári törvénykönyv 72. cikke által szavatolt emberi méltósághoz való jogot, valamint a parlamentnek mint a román nép legfőbb képviseleti szervének tekintélyét és a törvényhozók becsületét, tekintve, hogy nyilvános plenáris ülésen, az egész ország szeme láttára történtek, és a felvételek az incidensről bármikor megtekinthetők az alsóház honlapján„ – olvasható Bulai panaszában.

Elmondása szerint az incidenskor ő megtartotta emberi és képviselői méltóságát, és civilizált módon viselkedett, nem reagált George Simion 'minősíthetetlen' gesztusaira.

”Ezzel szemben Simion úr viselkedése aljas volt, figyelmen kívül hagyta mind az általános társadalmi magatartási szabályokat, mind a képviselők és szenátorok magatartására vonatkozó etikai kódexnek, az alsóház szabályzatának és a képviselők és szenátorok jogállásának rendelkezéseit' – mutat rá az USR-s politikus.

Bulai emlékeztetett, hogy a jelenlegi mandátumban történtek még erőszakos cselekedetek a parlamentben, amelyek miatt az eljárási szabályzatban külön rendelkezést vezettek be a fizikai erőszak tilalmáról.

Az USR képviselője mindezeket figyelembe véve George Simion szankcióban való részesítését kérte a házbizottságtól.

Nem ez az első agresszív kirohanása Simionnak a parlamentben

A bukaresti legfőbb ügyészség egyébként hivatalból már elindított egy büntetőeljárást Simion ellen, ugyanis az február elején az energiaügyi miniszterre támadt a parlamentben. Popescu éppen beszédét tartotta, amikor Simion bekiabálta többször a teremből, hogy „tolvaj vagy!”. A miniszter megkérte az ülésvezetőt, hogy utasítsa rendre a bekiabálót, aki szerinte „az oroszok embere”. Ekkor Simion odarohant Popescuhoz, fenyegetően megrángatta, és az arcába üvöltötte többször, hogy „tolvaj vagy!” Ezt követően megszakadt a gyűlés, több politikus nyilvánosan elítélte a történteket, majd a hatóságok hivatalos személy elleni erőszak, valamint közrend- és közcsendháborítás miatt indított el vizsgálatot

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!