Még mindig tart az 5. hullám, az egészségügyi miniszter a védőmaszk használatát továbbra is ajánlja

2022. március 25. – 13:14

Még mindig tart az 5. hullám, az egészségügyi miniszter a védőmaszk használatát továbbra is ajánlja

Másolás

Vágólapra másolva

A korlátozások megszüntetése nem jelenti a járvány megszűntét, az 5. hullám nem ért véget, az egészségügyi tárca vezetője óvatosságra int, és a védőmaszkok további használatát javasolja, főként a zárt terekben.

„Remélem, hogy a néhány hétnél nem hosszabb ideig tartó emelkedés után, a járványhullám ismét csökkenő tendenciát mutat, és nyugodt nyárra számíthatunk” – nyilatkozta a News.ro-nak Alexandru Rafila egészségügyi miniszter egy iași-i sajtótájékoztatón.

A tárcavezető nyilatkozata abban a kontextusban érkezik, hogy az utóbbi héten ismét az esetszámok, illetve az elhalálozások számának növekedése tapasztalható országszerte. Románia is illeszkedik ahhoz a negatív trendhez, amelynek megjelenésére a WHO is figyelmeztetett. Az Egészségügyi Világszervezet aggódik a koronavírus tapasztalt gyorsuló terjedése miatt. A korlátozások feloldása, a fertőző omikron-variáns és a globálisan alacsony átoltottság miatt újra emelkedik a fertőzések száma.

A miniszter nem vezetne be ismét korlátozásokat, azonban javasolja a védőmaszk használatát.

„Azt tanácsolom az embereknek, hogy használjanak maszkot zárt térben, különösen a tömegközlekedési eszközökön. A tömeg kerülése és az egyéni védekezési intézkedések mellett, beleértve a védőoltást, amely a háziorvosokon keresztül továbbra is mindenki számára elérhető, a maszk használata a legfontosabb, ha el akarjuk kerülni a megfertőződést. Örülök, hogy azt tapasztalom, Bukarestben az emberek háromnegyede még mindig maszkot visel a metróban” – mondta Rafila.

A szakember úgy értékelte, hogy a COVID ötödik hulláma még nem ért véget, és nemcsak Kínában növekednek az esetszámok, hanem Európa-szerte növekedés figyelhető meg.

„Feloldottuk a korlátozásokat, azonban most is átlagosan napi 4 ezer esetet regisztrálnak Nyilvánvaló, hogy ha naponta több ezer eset van, akkor közösségi terjedés van, tehát még mindig járványhelyzetről beszélünk. Ez az ötödik hullám folytatása. Románia különösen kényes helyzetben van, mivel a lakosságnak csak 50%-a van beoltva. Nem kell szakértőnek lenni ahhoz, hogy felismerjük, egy ideig még nőni fog az esetek száma.”

Az egészségügyi miniszter azonban abban reménykedik, hogy csak ideiglenes növekedésről van szó, mielőtt végleg lecsengene az 5. hullám. A tárcavezető azt is hangsúlyozta, hogy szorosan együttműködnek a WHO-val, figyelik az esetleges új vírusváltozatok megjelenéséről szóló híreket, hogy időben megtehessenek minden szükséges intézkedést, ha elindulna a járvány 6. hulláma.

Romániában március 9-én szűnt meg a járvány miatt két éve hatályban tartott egészségügyi veszélyhelyzet, így két hete hatályát vesztette minden korábbi kötelező járványügyi korlátozás, a hatóságok ezért önkéntes óvintézkedéseket ajánlanak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!