Klaus Iohannis Bidennel is tárgyalt az EU-csúcson. Az államfő szerint sem orosz támadástól, sem élelmiszerválságtól nem kell félnie Romániának

2022. március 25. – 09:58

Klaus Iohannis Bidennel is tárgyalt az EU-csúcson. Az államfő szerint sem orosz támadástól, sem élelmiszerválságtól nem kell félnie Romániának

Másolás

Vágólapra másolva

A csütörtök délelőtti NATO-csúcs és a délutáni G7-csúcs után késéssel kezdődött az EU-csúcs Brüsszelben, amelyen az ukrán helyzet mellet az európai energetikai kérdések voltak a központi témák sok egyéb mellett. Klaus Iohannis a nap végén nyilatkozott a sajtónak

Ritka, hogy egy napon három kiemelt jelentőségű csúcstalálkozó is legyen Brüsszelben, de az ukrajnai helyzet ezt is kiváltotta, így délelőtt Joe Biden amerikai elnök részvételével rendkívüli NATO-csúcsot tartottak a 30 állam- és kormányfő részvételével. Ezután a G7-csúcstalálkozóra is sor került, amelyen végül nem fogadtak el további oroszellenes szankciókat, de az eddigi szankciók betartatásának fontosságát mindenki hangsúlyozta. Az EU-csúcson az Európai Tanács tagjai Oroszország Ukrajna elleni katonai agressziójáról, a biztonságról és a védelemről, energiaügyi és gazdasági kérdésekről, a Covid19-ről, valamint a külkapcsolatokról tárgyaltak.

Klaus Iohannis délelőtt a NATO rendkívüli értekezletén, délután pedig az EU-csúcs első napján vett részt, utána nyilatkozott a sajtónak. Rámutatott arra, hogy a keleti szárny megerősítése jelenti Románia 'és egész Európa' védelmének egyetlen garanciáját.

Az Agerpres beszámolója szerint az államfő hangsúlyozta, hogy a NATO- és az EU-csúcson egyaránt bebizonyosodott, hogy nyugati szövetségesek egységesek maradtak az Ukrajna elleni orosz katonai támadás után. Az elnök elmondta, hogy az EU-csúcs első napja Biden amerikai elnök részvételével zajlott, és az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos témákat járták körül. „Az egység a legnagyobb erőnk ebben a küzdelemben, s ezt minden alkalommal hangsúlyoznunk kell” – jelentette ki Iohannis.

Az EU-csúcs második napjának napirendjén az energiaválsággal kapcsolatos kérdések szerepelnek. Az államfő ismertette, hogy Románia a gázellátása egy részét hamarosan Bulgárián keresztül is biztosítani lehet, és minden tagország azon dolgozik, hogy az energiaellátási problémákat megoldja.

A csúcson egy lehetséges globális élelmiszerválságról is tárgyaltak a résztvevők, annak kapcsán, hogy mind Ukrajna, mind pedig Oroszország a világ jelentős gabonaexportőrei közé tartozik. Romániát nem fenyegeti ilyen veszély, jelentette ki Iohannis, ugyanis a román mezőgazdaság jó helyzetben van, az országban nem lesz élelmiszerválság, hangsúlyozta az elnök, hozzátéve, hogy az azonban előfordulhat, hogy az Oroszország elleni szankciók befolyásolni fogják a hazai élelmiszerárakat.

A háborús helyzet ismertetésekor az államfő hangsúlyozta, hogy egyetlen jel sem utal arra, hogy Oroszországnak Ukrajnán kívül más célpontjai is lennének. Bár közvetlen katonai veszély ugyan nem fenyegeti Romániát, de szükség van a NATO keleti szárnyának megerősítésére. Ezért szerinte örvendetes, hogy a NATO harccsoportokat készül telepíteni Bulgáriába, Magyarországra, Romániába és Szlovákiába.

Iohannis emlékeztetett arra: korábban folyamatosan szorgalmazta, hogy állandósuljon a NATO katonai jelenléte a Fekete-tenger térségében. Az országba érkező NATO-harccsoport erősíti Románia védelmét, de az államfő szerint a folyamatnak itt nem szabad leállnia.

Klaus Iohannis az Egyesült Államok elnökével, Joe Bidennel is rövid megbeszélést folyatott, amelyen Ukrajnának nyújtott támogatásokról tárgyalt. „Arról tárgyaltunk, nagyon röviden, hogy miként támogatjuk mi Ukrajnát. Kétszer is beszélgettünk, s együtt felidéztük, hogy miként támogatta Joe Biden annak idején Románia NATO-csatlakozását”- foglalta össze a sajtó kérésére a beszélgetés tartalmát.


Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!