Kolozsváron is tüntettek a putyini háború ellen

2022. március 4. – 21:58

Kolozsváron is tüntettek a putyini háború ellen
Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

„Legyen vége a háborúnak!”; „Veled vagyunk Ukrajna”; „Moldova, Grúzia, Ukrajna után ki következik?”

– állt Kolozsváron tüntetők tábláin péntek este, ahol több mint kétszázan vonultak ki a város főterére. A Romániai Béke Intézet (PATRIR) és az Art Mirror Egyesület által megszervezett békés demonstráció résztvevői táblákkal és gitárral tiltakoztak a szomszédos Ukrajna elleni orosz offenzíva miatt. Láttunk még olyan képeket is, amelyeken Vlagyimir Putyin orosz elnök hol véres szájjal, hol pedig Ukrajna elrablójaként szerepelt.

A többségében román tüntetők mellett magyarok, ukránok, moldovaiak és oroszok is aggodalmukat fejezték ki Ukrajna inváziója miatt. Többen az ott élő ismerőseiket, szeretteiket féltették, ezért jöttek ki a térre, illetve azért, hogy megüzenjék az ukránoknak: tartsanak ki, velük vannak és segítenek, ahogy tudnak. A demonstráció alatt a résztvevők gyertyákat gyújtottak a háború áldozataiért és felírták üzeneteiket egy fehér molinóra.

Romániában a formális segélynyújtás mellett magánszemélyek is próbálják támogatni a bajba jutott ukrajnaiakat: közösségi médiás felületeken többen szállást, meleg ételt és ilyenkor létfontosságú adományokat ajánlottak fel számukra. Az ukrán-román határ romániai oldalán is sokan segítenének, például a Maramureș hosts Ukrainian refugees/Maramureșul găzduiește Ucraina, vagy a több tízezres Uniți pentru Ucraina nevű Facebook-csoportban már többen is jelezték segítési szándékukat.

A kolozsvári pénteki tüntetés szervezői is fogadnak adományokat. A Patrir (Peace Action Training and Research Institute of Romania) aktivistái tartós élelmiszereket, meleg ruhákat, takarókat, higiéniai termékeket, maszkokat és fertőtlenítőszereket gyűjtenek.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!