A járvány nyomán megnőtt az 1-es típusú cukorbeteg gyerekek száma

2023. július 3. – 12:42

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírus-járvány kezdete óta megnőtt a gyermekkori 1-es típusú cukorbetegség gyakorisága – írja egy, a JAMA Network Openen megjelent kutatás alapján az Egészségügyi szakirodalmi tallózó Facebook-oldal szerkesztője, Dr. Dobson Szabolcs.

A kutatás egy szisztematikus áttekintés és metaanalízis volt, ami azt jelenti, hogy más kutatások eredményeit vetette össze, hogy a nagy mintából tudjon konklúziót levonni. 42 tanulmányt vizsgáltak, ezekben a kutatásokban 102 984 fiatal vett részt, és a szerzők ez alapján jutottak arra, hogy összefüggés lehet a járvány és a gyakoribb cukorbetegség között – bár az még nem egyértelmű, hogy mi.

Figyelembe vették, hogy a gyermekkori 1-es típusú cukorbetegség előfordulási aránya már a járvány előtt is nőtt, évente nagyjából 3 százalékkal, valamint azt is, hogy a növekedés egy része mögött a járvány miatt csúszó diagnózisok is állnak.

A 42 tanulmány alapján arra jutottak, hogy a járvány első évében az arány 14 százalékkal nőtt az előző évhez képest, a második évben pedig már 27 százalékkal. Ennek több oka is lehet:

  • a koronavírus-fertőzés olyan reakciót vált ki egyes gyerekekben, ami növeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Ilyen reakcióra azonban nem mindegyik vizsgálat talált bizonyítékot;
  • bizonyos mikrobák segítenek a gyerekek szervezetének a betegségek elleni védekezésben. Előfordulhat, hogy a lezárások miatt sok gyerek nem volt kitéve ezeknek a mikrobáknak, így lemaradtak erről a kiegészítő védelemről.

A szerzők megjegyzik, hogy az eredményeik nem feltétlenül bombabiztosak, mert csak olyan kutatásokat vizsgáltak, amik angolul is megjelentek, és a merítés nem fedte le az összes régiót. ahhoz, hogy biztosabbat lehessen mondani, még több vizsgálatra lesz szükség.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!