A járvány nyomán megnőtt az 1-es típusú cukorbeteg gyerekek száma

2023. július 3. – 12:42

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírus-járvány kezdete óta megnőtt a gyermekkori 1-es típusú cukorbetegség gyakorisága – írja egy, a JAMA Network Openen megjelent kutatás alapján az Egészségügyi szakirodalmi tallózó Facebook-oldal szerkesztője, Dr. Dobson Szabolcs.

A kutatás egy szisztematikus áttekintés és metaanalízis volt, ami azt jelenti, hogy más kutatások eredményeit vetette össze, hogy a nagy mintából tudjon konklúziót levonni. 42 tanulmányt vizsgáltak, ezekben a kutatásokban 102 984 fiatal vett részt, és a szerzők ez alapján jutottak arra, hogy összefüggés lehet a járvány és a gyakoribb cukorbetegség között – bár az még nem egyértelmű, hogy mi.

Figyelembe vették, hogy a gyermekkori 1-es típusú cukorbetegség előfordulási aránya már a járvány előtt is nőtt, évente nagyjából 3 százalékkal, valamint azt is, hogy a növekedés egy része mögött a járvány miatt csúszó diagnózisok is állnak.

A 42 tanulmány alapján arra jutottak, hogy a járvány első évében az arány 14 százalékkal nőtt az előző évhez képest, a második évben pedig már 27 százalékkal. Ennek több oka is lehet:

  • a koronavírus-fertőzés olyan reakciót vált ki egyes gyerekekben, ami növeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Ilyen reakcióra azonban nem mindegyik vizsgálat talált bizonyítékot;
  • bizonyos mikrobák segítenek a gyerekek szervezetének a betegségek elleni védekezésben. Előfordulhat, hogy a lezárások miatt sok gyerek nem volt kitéve ezeknek a mikrobáknak, így lemaradtak erről a kiegészítő védelemről.

A szerzők megjegyzik, hogy az eredményeik nem feltétlenül bombabiztosak, mert csak olyan kutatásokat vizsgáltak, amik angolul is megjelentek, és a merítés nem fedte le az összes régiót. ahhoz, hogy biztosabbat lehessen mondani, még több vizsgálatra lesz szükség.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!