Az orosz cseppfolyósított földgázt is célba venné az EU újabb szankciós csomagja

2024. május 7. – 06:39

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság által javasolt 14. szankciós csomag megtiltaná a tagállamoknak az Oroszországból származó cseppfolyósított földgáz (LNG) újraexportálását harmadik országok irányába, írja a Politico. A javaslat nem érinti az EU-ba irányuló orosz importot, ugyanakkor megtiltaná az uniós országoknak, hogy bármilyen formában részt vegyenek az orosz LNG-projektekben. Az intézkedéstől azt várják, hogy korlátozza Oroszország LNG-kapacitásának bővítését és ezáltal a putyini rezsim bevételeit is.

Az újabb szankciós csomag részeként szintén megtiltanák az Oroszországból származó hélium importját. Szigorítanák a mangánércre és más ritkaföldfém-összetevőkre vonatkozó exportkorlátozásokat is. Egy sor szankciót léptetnének életbe az Oroszországgal szövetséges Belarusszal szemben, többek között a nyersolaj- és gyémántexportnak csapna oda az EU. Az Európai Bizottság szankciókat javasol több kínai, törökországi és emírségekbeli cég ellen, mert a testület szerint segítenek Oroszországnak megkerülni a fegyvergyártáshoz szükséges árukra vonatkozó szankciókat.

Szintén része a 14. szankciós csomagnak, hogy a jövőben politikai pártok nem fogadhatnának el semmilyen Oroszországból származó pénzügyi támogatást. Korlátoznák annak a négy médiumnak – Voice of Europe, Rosszijszkaja Gazeta, Ria Novosztyi, Izvesztyija – a működését, amelyek az Európai Bizottság szerint orosz dezinformációt terjesztenek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!