25 év börtönbüntetésre ítélték Sam Bankman-Friedet, a csődbe ment FTX kriptotőzsde alapítóját

2024. március 28. – 18:28

Másolás

Vágólapra másolva

300 hónap, azaz 25 év börtönbüntetésre ítélték Sam Bankman-Friedet, az FTX kriptotőzsde társalapítóját – írja a Verge.

Bankman-Friedet hétrendbeli összeesküvéssel és csalással vádolták, miután az általa vezetett tőzsde összeomlott.

A bíró által kiszabott büntetés így is rövidebb az ügyészek által kért 40-50 évnél, és jóval kevesebb, mint a maximálisan kiszabható 110 év. Bankman-Fried ügyvédei hat és fél évet tartottak volna megfelelőnek.

Lewis Kaplan bíró spekulatívnak nevezte a védelem azon állításait, miszerint az embereket visszafizetik, és megállapította, hogy az FTX ügyfelei 8 milliárd dollárt veszítettek. A bíró szerint Bankman-Fried megpróbálta manipulálni a tanúkat, esküt szegett, és hamisan tanúskodott arról, hogy pontosan mikor is szerzett tudomást a 8 milliárd dolláros veszteségről.

Sam Bankman-Fried 2023. júniusában – Fotó: Angela Weiss / AFP or licensors
Sam Bankman-Fried 2023. júniusában – Fotó: Angela Weiss / AFP or licensors

A Verge szerint a tárgyalás során Bankman-Fried katasztrofálisan szerepelt. A bírónak fel kellett szólítania, hogy legalább a saját ügyvédjének kérdéseire válaszoljon, mivel állandóan olyan dolgokról beszélt, amiről ő akart. Azt is kijelentette, hogy bár alkalmazottai beszéltek neki egy 8 milliárd dolláros lyukról a könyvelésben, nem kérdezte meg, hová tűnt a pénz. Kaplan bíró elmondása szerint 30 éves pályafutása során még nem látott olyan szereplést, mint amit a kriptoguru művelt. Mindez meglátszott az esküdtszék döntésén is, akik 4 órán belül el tudták dönteni, hogy Bankman-Fried bűnös.

Bankman-Fried 2019-ben társalapítója volt az FTX-nek, és gyorsan a világ egyik legnagyobb kriptotőzsdéje lett. Az FTX jó marketinggel és Bankman-Fried megnyerő személyiségével hihetetlenül gyorsan gigantikus befektetéseket szerzett, több tízmilliárd dollárt tároltak rajta. Csakhogy az FTX a rábízott vagyont nem dollárban, hanem egy olyan, értékesnek nevezett tokenben tárolta, amelyet másik cége, az Alameda bocsátott ki.

A lufi akkor durrant ki, amikor az egyik legnagyobb befektető, a Binance bejelentette, hogy eladja az összes FTX-es kriptóját. A döntés hatására az FTX-től két nap alatt hétmilliárd dollárnyi kriptovalutát menekítettek ki, amire a tőzsde fizetésképtelen lett és saját maga ellen csődeljárást kezdeményezett.

Az egész ügyről ebben a cikkben írtunk hosszabban.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!