Az Airbnb-ről lassan eltűnhetnek a takarítási díjak

2024. február 14. – 05:39

Másolás

Vágólapra másolva

Egyre kevesebb helyen tünteti fel külön a takarítás díját az Airbnb átláthatóbb árazás céljából, írja a TechCrunch. A tavalyi év eleje óta, amikor a cég minden költséget magában foglaló árakat kezdett mutatni a vendégeknek egy ingatlan foglalásakor, csaknem 300 000 kiadó helyszín törölte vagy csökkentette a takarítási díjat. Jelenleg az aktív hirdetések közel 40 százaléka már nem számít fel külön takarítási díjat.

A takarítási díj azért lehet visszás, mert egy-egy jó áron hirdetett szállást akár több ezer forinttal is feljebb tornázhat, úgy, hogy azt a meghirdetett áron felül számolja. Az ügyféloldalon ezek a takarítási díjak régóta csalódást okoztak, sok lakáskiadó trükközött is vele, hogy egy olcsó ajánlathoz irreálisan magas takarítást számolt fel.

„Szeretnénk, hogy a vendégeknek ne kelljen indokolatlanul fizetniük olyan dolgokért, mint például az ágyneműcsere, -mosás vagy a porszívózás, amikor elhagyják az Airbnb-t” – mondta korábban az Airbnb. „De úgy gondoljuk, ésszerű megkérni a vendégeket, hogy kapcsolják le a villanyt, dobják ki az ételt a szemétbe, és zárják be az ajtókat – akárcsak saját otthonuk elhagyásakor.”

Az Airbnb szerint az egy hálószobás ingatlanok átlagos egy éjszakára vonatkozó ára idén 41 ezer forint, ami 2 százalékkal alacsonyabb a tavalyi évhez képest, míg a cég szerint a szállodai árak 7 százalékkal, átlagosan 53 ezer forintra emelkedtek ebben az időszakban. Összességében az Airbnb 17 százalékkal, 2,2 milliárd dollárra növelte negyedéves bevételét az előző év ugyanezen időszakához képest. Az 1 milliárd dolláros egyszeri adóköltség miatt azonban a cég 349 millió dollárt veszített a negyedévben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!