Amerikában kért csődvédelmet a kínai ingatlanóriás

2023. augusztus 18. – 11:55

Másolás

Vágólapra másolva

Az Evergrande ingatlanóriás csődvédelmet kért az Egyesült Államokban a kínai ingatlanválság elmélyülése nyomán, írja a BBC. A csődvédelmi eljárás arra ad lehetőséget, hogy az USA közbelépjen, ha egy, az országában működő, de másik országot is érintő pénzintézet jut el a fizetésképtelenségig. Az Evergrande így meg tudja majd védeni az Egyesült Államokban tárolt vagyonát, miközben hitelezőkkel tárgyal.

Az ingatlanóriás 2021-ben magas hiteleket vett fel, de még ezekből sem tudta rendezni adósságait. Ennek jelentős hatása volt a pénzügyi piacokon.

A cégcsoport ingatlanegységének több mint 1300 projektje van több mint 280 kínai városban, legalább is ezt írják a weboldalukon. Egyéb vállalkozásaik közé tartozik egy elektromos autógyártó és egy futballklub is.

Az Evergrande jelenleg azon dolgozik, hogy újratárgyalja a hitelezőkkel kötött megállapodásait. A becslések szerint több mint 300 milliárd dollár az adóssága, ezzel az ingatlanpiaci szereplők között rekorder. Részvényeivel tavaly óta felfüggesztették a kereskedést. A cég a múlt hónapban elárulta, hogy az elmúlt két évben összesen 581,9 milliárd jüant (80 milliárd dollárt) veszített.

A kínai ingatlanpiac legnagyobbjai közül többen nehezen találják a pénzt a fejlesztések befejezéséhez. „A probléma kulcsa a befejezetlen projektek lezárása, mert így legalább a finanszírozás egy része megmarad” – mondta Steven Cochrane, a Moody's Analytics közgazdasági kutatócég munkatársa.

Hozzátette, hogy sok lakást előre eladnak, de ha az építkezés leáll, a vevők már nem fizetik a hitelt, ami megterheli a fejlesztők pénzügyeit.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!