Még jó pár évig nem előzi meg Kína az USA-t a gazdasági rangsorban egy friss elemzés szerint

2022. december 26. – 12:59

Másolás

Vágólapra másolva

Kína a korábban vártnál jóval később, csak a 2030-as évek közepe után előzheti meg az Egyesült Államokat a világ legnagyobb gazdaságainak ranglistáján – derült ki a londoni gazdasági-üzleti elemzőcég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) hétfőn közzétett éves elemzéséből.

Minden év végén összeállítják a következő másfél évtizedre szóló prognózist a világ gazdaságainak sorrendjéről, 190 ország szerepel a listán. A tavalyi előrejelzéshez képest jelentősen módosítani kellett a Kínáról szóló fejezetet – írja a jelentést összefoglaló MTI.

Az elemzők ezt mindenekelőtt a kínai kormány zéró-Covid-politikájával magyarázzák, amely visszafogja a gazdaságot. A módosításokhoz emellett hozzájárultak a nyugati országok és Kína között kialakult feszültségek is. A CEBR szerint Kína GDP-je 2023 és 2027 között éves átlagban 4 százalékkal, 2028 és 2037 között 3,2 százalékkal növekszik majd.

Mindezek alapján csak 2036-ban előzhetik meg az USA-t.

Tavaly az elemzők még úgy kalkuláltak, hogy ez a váltás már 2030-ban megtörténik. Kína gazdasági fejlődését azonban még jobban lassíthatja, ha megtámadják Tajvant, a többi ország ugyanis várhatóan súlyos szankciókkal büntetné.

Az elemzés szerint az Oroszországgal szembeni szankciók ugyanakkor „vegyes” hatást gyakoroltak az orosz gazdaságra. A megnövekedett energiaárakból származó orosz bevételek egyes esetekben felülmúlták a kereskedelmi forgalom visszaesését, és az orosz közfinanszírozás helyzetét továbbra is robusztusnak látja.

A cég azonban idén 5 százalékos, jövőre pedig további 2,8 százalékos GDP-visszaeséssel számol. Mindezek alapján a CEBR előrejelzése szerint Oroszország a jelenlegi 9. helyről 2037-ig a 14. helyre csúszik vissza a legnagyobb gazdaságok ranglistáján.

A hosszú távú előrejelzés szerint a magyar gazdaság az idén az 58. helyen lesz a 190 országot számláló listán a dollárban mért hazai össztermék alapján.

Ezt a pozíciót még jó ideig tartja is a magyar gazdaság, az elemzők úgy kalkulálnak, hogy még 2037-ben is az 58. helyen áll majd Magyarország. A CEBR számításai szerint a magyar gazdaság éves növekedési átlaga a 2037-ig 2,5 százalék lesz.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!