A valaha mért leghosszabb recesszióra számítanak a briteknél

2022. november 4. – 11:15

Másolás

Vágólapra másolva

A valaha mért leghosszabb gazdasági visszaesésről szólnak az előrejelzések az Egyesült Királyságban azután, hogy az ország központi bankja 33 éve nem látott mértékben, az eddigi 2,25-ről 3 százalékra emelte az irányadó kamatlábat – írta a BBC.

A Bank of England vezetője, Andrew Bailey szerint a recesszió minden korábbinál kitartóbb lehet: 2025-ig kétszeresére emelkedhet a munkanélküliek aránya, elérve a 6,5 százalékot. Igaz, a jelenlegi 3 százalékos szint az elmúlt ötven év legalacsonyabb értéke.

A leghosszabb, de nem a legnagyobb

A visszaesés 2024 közepéig eltarthat, az előrejelzés azonban hangsúlyozza, hogy bár ez minden korábbinál kitartóbb visszaesést jelent időben, a gazdaság zsugorodásának mértéke nem a legnagyobb.

Andrew Bailey, a Bank of England vezetője szerint kitartó visszaesés várható – Fotó: Toby Melville / Pool / AFP
Andrew Bailey, a Bank of England vezetője szerint kitartó visszaesés várható – Fotó: Toby Melville / Pool / AFP

A társadalom nehézségekre való felkészítése a kormány érdeke is, ezzel próbálhat időt nyerni és támogatottságot szerezni a frissen kinevezett kormányfő. Rishi Sunak azután kapta meg kinevezését, hogy Liz Truss minden idők legrövidebb ideig hivatalban lévő brit kormányfőjeként, 46 nap után lemondott. A végkifejlethez a sietve összerakott gazdasági programja vezetett, amely adócsökkentésről szólt – főként a legtehetősebbeknek adva gazdasági előnyöket –, amelynek nem volt meg a költségvetési fedezete. Truss ezt újabb hitelek felvételéből pótolta volna, ám erre a piac a font esésével reagált, jelentősen megdrágítva az államkötvények hiteleit.

Truss ezután elbocsátotta pénzügyminiszterét, Kwasi Kwarteng és Jeremy Hunt kinevezése azonban már kevés volt a Konzervatív Párton belül Truss székének megőrzéséhez.

Lemondása után a párt vezetéséért és a kormányfői posztért Boris Johnson kormányának pénzügyminisztere, Rishi Sunak szállt legesélyesebbként harcba. Az első hindu származású, szintén indiai származású felesége révén az első milliárdos brit kormányfőnek azonban súlyos bizalmi válsággal is szembe kell néznie: a Konzervatív Párt támogatottsága soha nem látott mértékben esett vissza a Munkáspárttal szemben, amely új választásokat követel.

A toryk ezzel azonban 2024-ig várhatnak, így Sunaknak – amennyiben párton belüli támogatottsága megmarad és átvészeli a gazdasági válságot – lehet esélye pozíciója megőrzésére. A pénzügyminiszter, Jeremy Hunt – akit Sunak meghagyott a posztján Truss távozása után – a legfontosabbnak a gazdaság helyzetének gyors stabilizálását és a hitelkamatok lehető legalacsonyabb szintjének megőrzését nevezte.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!