A leghabosabb meggyes sütemény annak, aki nem tud, de szeretne sütni

2023. július 6. – 13:10

A leghabosabb meggyes sütemény annak, aki nem tud, de szeretne sütni
Fotó: Ács Bori / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Meggyből a piskóta a minden nyári abszolút kötelező kör, de az összeeshet, kiszáradhat, szivacsosodhat, kezdőknek sokkal nagyobb eséllyel jelent sikerélményt ez a túrós felfújt – ez is összeesik persze, de utána is lágy, krémes marad, amolyan piskóta-sajttorta hibrid lesz belőle.

Hogy az alapfogalmaknál maradjunk, technológiájában ez is egy piskóta, minden felfújt az, hiszen a felvert tojásfehérje összeköt egy csomó süteményt egymással. Ezen a gondolatmeneten nem haladok tovább, mert akkor piskóta lenne a madártej és a túrógombóc is, de nem is ez a lényeg: az olyan kevert sütemény, amihez külön kell választani a tojásfehérjét, majd felverni, vagy felfújt, vagy piskóta. A lényeg mindkét esetben annyi, hogy levegős, lágy tészta legyen a végeredmény.

A legtöbb kezdőt nyilván már a tojások kettéválasztásánál elvesztettem, pedig egyáltalán nem olyan ijesztő dolog ez, főleg annak nem, aki kitartóan csinálja a leckéket már a rántotta óta. A lényeg annyi, hogy a fehérjébe ne kerüljön sárgája, fordítva egyáltalán nem gond, csak a fehérje maradjon tiszta. Amúgy több technika is létezik:

  • Az legismertebbnél úgy kell megrepeszteni, majd szétnyitni a tojás héját, hogy az egyik felében maradjon a tartalma. Így aztán innen óvatosan ki kell csorgatni a fehérjét úgy, hogy a sárgája bent maradjon.
  • Sokkal egyszerűbb: ehhez a tojást egészben kell a tálba ütni úgy, hogy egyben maradjon, majd kézzel óvatosan, nem kipukkasztva kihalászni a sárgákat, és egy másik tálba tenni.
  • Még egyszerűbb, de koszolósabb: nagy tál felett feltörni a tojást, majd az egyikből a másik kezünk lazán kinyújtott ujjaiba csusszantani úgy, hogy a kezünkben maradjon a sárgája, de a tálba csorogjon a fehérje.

Ezen túl már csak egy gépi habverőre, vagy eszméletlenül erős bicepszekre van szükség a fehérje habbá veréséhez, meg persze egy mély, magas falú tálra, különben az egész világgá fröcskölődik. A közhiedelemmel ellentétben nem kell addig verni, míg egészen törni nem kezd, elég, ha lágy hullámok alakulnak ki belőle. Innentől meg már csak az a lényeg, hogy a masszába ne erőszakkal, és semmiképp se gépi habverővel keverjük, csak forgassuk bele, hiszen a lényeg a habveréssel nyert légbuborékok megtartása.

Ez a recept univerzális nyári alap mindenféle gyümölcshöz, működik sárgabarackkal, meggyel, almával, bogyósokkal is. Ez egy nagyobb adag, szükség esetén lehet felezni is, de elég könnyű, melegben is lecsúszó desszert, szóval simán elfér belőle a dupla adag.

Meggyes túrófelfújt

Fotó: Ács Bori / Telex
Fotó: Ács Bori / Telex

Alapanyagok:

  • 500 gramm túró
  • 8 tojás
  • 100 gramm cukor
  • 120 gramm liszt
  • egy csipet só
  • 100 gramm vaj
  • 600 gramm kimagozott és szükség esetén felszeletelt gyümölcs
  • 1-2 evőkanál porcukor

A meggyet kimagozom, ha más gyümölcsöt használok, azt felszeletelem.

A sütőt előmelegítem 180 fokon, egy magas falú tepsit kibélelek sütőpapírral.

Két tálat veszek elő (az egyik legyen magas falú, ebbe menjenek a fehérjék, a másik is legyen elég nagy, mert abba kerül majd össze végül minden.)

A tojásokat kettéválasztom, a sárgák az egyik, a fehérjék a másik tálba kerülnek.

A tojássárgákat simára keverem a túróval és a cukorral, hozzáadom a lisztet is, simára keverem. Ha van kézi habverő a közelben, ehhez a művelethez az a legjobb eszköz, de alacsony fordulatszámon a gépi is megteszi, csak legyen a végeredmény csomómentes.

A vajat felolvasztom – olvadjon fel, de ne legyen forró – és a lisztes, túrós masszához adom.

Értelmetlennek tűnő, de fontos művelet: a habverőt elmosom, és tisztával állok neki a fehérjék felverésének. Hozzáadok egy csipet sót, majd addig keverem gépi habverővel, míg hullámokat nem vet.

A hab egyharmadát adom először a lisztes masszához, óvatosan – egy fakanál vagy spatula segítségével – összeforgatom a két keveréket. Ezután jöhet a hab következő harmada, azt is beleforgatom, végül a maradékot is hozzáadom. Az egészet a tepsibe öntöm, és egyenletesen megszórom a meggyel vagy más gyümölccsel. Körülbelül fél óra alatt sül meg, ha kész, előbb nyitott sütőajtóval hagyom hűlni, csak aztán veszem ki. Tálalás előtt egy szitán keresztül megszórom porcukorral.

A Telex főzőiskola sorozatában olyan recepteket mutatunk, amelyeket kezdők is nagy eséllyel sikerrel tudnak elkészíteni. A sorozat korábbi epizódjait itt találják.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!