Elronthatatlan receptek: a roppanós, mégis lágy bundás kenyér

2023. február 23. – 20:53

Elronthatatlan receptek: a roppanós, mégis lágy bundás kenyér
Fotó: Ács Bori / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Maradék kenyér, maradék kalács, tojás, egy kis tej, meg az egyik leglaktatóbb elképzelhető reggeli, ami gyerekkori emlékeimben olajtól tocsogós formájában él. Mennyi tojás kell egy adaghoz, hogyan legyen ropogós kívül, de lágy belül?

Ma újra menők az olyan elfelejtett maradékmentő technikák, mint a bundás kenyér, ami bármilyen kenyér, kalács, kifli vagy zsemle maradékát újjáéleszti. Egyetlen tojás elég két nagy szelethez, szóval nem csak az amúgy halálra ítélt kenyeret menti meg, de az aranyárban mért tojásból sem kell hozzá annyi, mint amennyit egy rendes rántotta megkívánna. A napirendben betöltött pozíciója is újrakeretezhető, lehet belőle ebéd egy salátával vagy akár spenót/sóska főzelékkel.

Ez is olyan étel, amelynek elkészítését mindenki evidenciának gondolja, ezért nincsenek hozzá receptek. Pedig létezik egy eszményi vaj-tojás-kenyér arány, amivel nem lesz annyira zsíros, hogy harapáskor tocsogjon, és evés után annyira elnehezítsen, hogy vissza akarjunk aludni.

Egyébként nem csak mi szoktuk tojásba áztatni és kisütni a szikkadt kenyeret, a franciák sokféleképpen alkalmazzák ezt a módszert, amit itt is alkalmaztam. A pain perdu, azaz elveszett kenyér eredetileg édes, és alacsony lángon habzó vajjal sül, ez pedig annyival jobb, mint a bő olajos verzió, hogy arra jutottam, sósan is ez a tuti módszer. Ez persze csak egy kiindulási pont, lehet tovább variálni: sajttal szórni, sonkával tölteni, de a legjobb változat mégis a legegyszerűbb, vajban, kalácsból, tejföllel.

Bundás kenyér vagy kalács

Alapanyagok egy adaghoz:

  • 1 tojás
  • fél dl tej
  • egy csipet só
  • két nagyobb szelet kalács (a legjobb, ha 2-3 napos)
  • egy teáskanál vaj

A tojást egy mélyebb tálba töröm – fontos, hogy éppen akkora legyen, hogy kényelmesen bele tudjanak feküdni a kalácsszeletek. (A tojás feltörésének technikájáról már volt szó a rántottás epizódban.)

Hozzáöntöm a tejet, megsózom, egy villával habosra keverem. Levágok két darab, bő ujjnyi vastagságú szeletet a szikkadt kenyérból vagy kalácsból, és a tojásos keverékbe fektetem. Hagyom egy-két percig ázni, majd megfordítom, és úgy is békén hagyom egy kicsit. Közben egy tapadásmentes serpenyőbe teszem a vajat, és a legkisebb lángon felolvasztom. Belefektetem a kenyér szeleteket, és lassan aranyszínűre sütöm az egyik oldalukon. A lángot végig alacsonyan tartom, mert a vaj magas hőn könnyen megég. Megfordítom, és a másik oldalukat is aranybarnára sütöm.

A legvégén lehet rá sajtot is reszelni, majd újra megfordítani, hogy kérget formázzon rá – ehhez elég két evőkanálnyi reszelt sajt is.

Tejföllel tálalom, azonnal, forrón.

Az édes változat – Fotó: Ács Bori / Telex
Az édes változat – Fotó: Ács Bori / Telex

Az édes verzióhoz: a tejes-tojásos keverékhez adok egy kisákanál cukrot, esetleg fűszereket is, és sütés közben, az első fordítás előtt megszórom egy kis cukorral az egyik, majd forgatás után a másik oldalon is.

A Telex főzőiskola elronthatatlan receptjeinek korábbi epizódjai:

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!