Elronthatatlan receptek, kezdőknek: a sült krumpli, ami kívül ropog és belül krémes

2023. január 17. – 13:51

Elronthatatlan receptek, kezdőknek: a sült krumpli, ami kívül ropog és belül krémes
Fotó: Ács Bori / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Krumpliból ezerféle ételt lehet készíteni, de a legfontosabb alap, ami nélkül hiányos a vasárnapi asztal és magányos a sült csirke, az a sült krumpli. De hogyan lesz igazán finom, ropogós külsejű, de édes és krémes belsejű a sütőben?

A sült krumpli a legjobb kezdőknek való étel: jó nassolnivalónak és köretnek, olcsó és remekül variálható, szóval kell hozzá egy működő módszer akkor is, ha hiperreform konyhát viszünk.

A tökéletes gyorséttermi szalmakrumpli szinte elérhetetlen házi körülmények között, akárhány módszerrel kísérletezünk is. Ha simán bedobjuk a sütőbe a hámozott, negyedelt krumplit, akkor pedig előfordulhat, hogy belül kiszárad, nem lesz benne kontraszt, és az íze is odavész.

A legjobb megoldás a kétfázisú krumplisütés, amikor előbb kicsit főzünk a krumplin, majd ezután sütjük meg a sütőben. Így a krumplidarabokra kívül ropogós állagú réteg kerül, viszont krémes, krumplipüré szerű lesz a belsejük. Ez a kétfázisú technika bonyolultnak hangzik, de nem az, egyetlen hátránya, hogy nem egy, hanem két edénnyel készül, szóval annyival többet is kell utána mosogatni. Az alaprecept bátran variálható fűszerekkel, kiegészítőkkel, zsírfélékkel.

Tepsis krumpli

Fotó: Ács Bori / Telex
Fotó: Ács Bori / Telex

Alapanyagok:

  • 1 kg krumpli
  • 2 evőkanál olíva olaj/zsír/vaj
  • só, bors
  1. A krumplit meghámozom, és nagyobb darabokra vágom.
  2. Lábosba teszem, felöntöm épp annyi hideg vízzel, hogy ellepje, teszek bele egy teáskanál sót is. Fedő alatt felforralom.
  3. Amíg melegszik, a sütőt előmelegítem 220 fokon.
  4. Egy sütőlapot vagy tepsit kibélelek sütőpapírral.
  5. Amikor felforrt, további 2 percig főzöm, majd leszűröm, lerázogatom róla a vizet a szűrőben.
  6. A sütőpapíros tepsire borítom, elrendezgetem úgy, hogy ne fedjék egymást. Meglocsolom az olajjal, sózom, és alaposan elkeverem, hogy a zsiradék vékony rétegben bevonja a krumplidarabokat. Ekkor mehet hozzá pár fokhagymagerezd egészben, héjastul, rozmaring, zsálya, citrom, bármi.
  7. A tepsit a forró sütőbe tolom, és addig sütöm, míg kissé foltos, aranybarna nem lesz. Ez sütőtől és krumplitól függően 30-45 perc.

Hol lehet elrontani?

  • A krumplit tényleg csak pár percig kell főzni, utána azonnal le kell szűrni, mert ha túl puha lesz, már nem könnyű a tepsin szépen elhelyezni.
  • Túlsütni is lehet, érdemes figyelni, feledékenyek állítsanak be egy csipogót, ami tízpercenként szól, hogy ellenőrizzük a krumpli színét.

A Telex főzőiskola elronthatatlan receptjeinek korábbi epizódjai:

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!