A legkrémesebb tejberizs titka

2023. január 13. – 16:57

A legkrémesebb tejberizs titka
Fotó: Ács Bori / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A tejberizs a tökéletes, kényeztető, univerzális fogás, lehet enni reggelire, ebédre, vacsorára, desszertnek, hidegen, melegen, valódi vagy növényi tejjel, és igazi komfortétele mindenkinek, aki szereti. A lényeg, hogy a rizs ne főjön pépesre, de ne is maradjon kemény, a tejet pedig pudingosra sűrítse maga körül, de közben az alja ne égjen le.

Ahhoz, hogy mindezt elérjük, kellenek megfelelő alapanyagok: rizs és teljes tej vagy zsíros kókusztej. A tejberizshez a rizottórizs a legjobb, de egyszerű, hosszú szemű rizsekkel is működik, csak ne legyen zacskós, gyors, barna, basmati vagy jázmin. Lábosnak egy vastagabb, nehezebb verzió a nyerő.

Eredetileg annyi lenne a lényeg, hogy a tejben megfőzzük a rizst, mivel azonban a cél nemcsak puha rizs, hanem az is, hogy egy pudingos, lágyan szaftos közeg vegye körül a végére, tulajdonképpen egy rizottót kell készítenünk. Édes rizottót.

Csakúgy, mint a sima rizs esetében, itt is el kell fogadni, hogy minden rizs máshogy működik, másképp szívja fel a folyadékot, és más keményítőtartalma van, tehát másképp sűríti a körülötte lévő tejet. A lenti recept tehát hozzávetőleges, aszerint kell állítgatni, hogyan látjuk az étel alakulását. Megijedni viszont nem érdemes, de messzire menni sem: a magára hagyott tejberizs alja könnyen odaég. A lényeg: éberség, kevergetés, locsolgatás!

Tejberizs

Alapanyagok:

  • 250 gramm rizs (kerek vagy hosszú szemű, de semmiképp sem zacskós vagy barna)
  • 2 dl víz
  • egy csipet só
  • 1 liter tej (a növényi tejek közül a zsíros kókusztej működik legjobban)
  • két evőkanál cukor
  • egy evőkanál vaj
  1. A rizst a vízzel és a sóval együtt egy lábosba teszem, a legalacsonyabb lángon főzni kezdem. Folyamatosan kevergetem, míg be nem szívja a vizet.
  2. Amíg a vízzel fő, egy másik lábosban felmelegítem a tejet. Nem kell forrnia, csak legyen meleg.
  3. Ha a vizet felszívta a rizs, rámerek két merőkanálnyi tejet és a cukrot, elkeverem, és nagyon alacsony lángon, gyakran kevergetve főzöm, míg be nem szívja.
  4. Hozzáadom a következő két merőkanál tejet, és kevergetve főzöm tovább, míg fel nem szívja.
  5. Ha már csak két merőkanál tej maradt, megkóstolom a rizst. Ha puha, örülök, készen vagyok, ha nem, akkor adok hozzá még tejet, és folytatom a kevergetve főzést.
  6. A legvégén még egy pici tejet adok hozzá, hogy éppen annyira szaftos legyen, amennyire a fogyasztói szeretik, és belekeverek egy kanál vajat.

Haladók figyelmébe ajánljuk ezt a cikkünket a rizskochról és az angol, sütőben készült rizspudingról.

A Telex főzőiskola elronthatatlan receptjeinek korábbi epizódjai:

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!