Elronthatatlan receptek, kezdőknek: a legfinomabb paradicsomos spagetti

2023. január 4. – 05:58

Elronthatatlan receptek, kezdőknek: a legfinomabb paradicsomos spagetti
Fotó: Ács Bori / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Pár örökké elálló kamraalapanyag és összesen nem több mint tíz perc kell az egyik legkielégítőbb komfortételhez, amelyet 0–99 éves korig a világon szinte mindenki szeret – elrontani viszont könnyű. Kezdőknek szóló receptsorozatunk újabb részében paradicsomos tésztát készítünk.

Ketchuposan édes, ragacsos, trutymósra főtt spagetti reszelt trappista sajttal, vagy harapni való állagú, gabonás ízű tészta, amelyen krémesen csúszik a tökéletesen gyümölcsös-savanyú paradicsommártás? Mindkét véglet körülbelül ugyanannyi munkába kerül, élvezeti értékük mégis összehasonlíthatatlan.

Ez is olyan recept, amihez nem kell sem különösebb eszköz, sem nagyobb főzői tehetség. Szükség van hozzá viszont jó minőségű tésztára és szintén jobbfajta konzerv-paradicsomszószra. Meg persze gondos odafigyelésre: ha a tésztát sikerül se nem keményre hagyni, se nem túlfőzni, már nyert ügyünk van.

Alapanyagok – kb. 4 személyre:

  • 3 evőkanál olívaolaj
  • egy gerezd fokhagyma
  • fél liter passzírozott paradicsom (passata)
  • egy nagy csipet só
  • egy pici csipet cukor
  • frissen őrölt bors
  • friss bazsalikom
  • egy csomag (500 gramm) spagetti

Elkészítés:

  1. Vizet forralok a tésztához: a legnagyobb elérhető lábasba minimum 5 liter vizet öntök, és felforralom. Ha felforrt, beleteszek egy evőkanál sót, majd a tésztát is beleszórom. Beállítok egy időzítőt egy perccel kevesebb időre, mint ami a csomagra van írva „cottura” felirattal. Pár perc után átkeverem.
  2. Előveszek egy kisebb lábast, olívaolajat öntök bele. A fokhagymát meghámozom, majd olyan apróra vágom, amilyenre csak tudom. Beleteszem az olívaolajba, és nagyon alacsony lángon melegíteni kezdem. Amikor illatozni kezd (nem hagyom megpirulni!), hozzáadom a paradicsomszószt, és elkeverem. Sózom, borsozom, adok hozzá icipici cukrot is, és alacsony lángon hagyom felforrni.
  3. A tészta közben fő, néha alaposan átkeverem, hogy ne tapadjon le. Amikor letelt a főzési idő, megkóstolok egy darabot, és ha már jó, a mosogató fölé helyezett tésztaszűrőbe borítom a tésztát, lerázogatom róla a vizet.
  4. Visszateszem a lábasba, és ráöntöm a paradicsomszószt. Alaposan elkeverem, friss bazsalikomleveleket tépkedek rá, és azonnal tányérokba rendezve tálalom.

+1. Abszolút olasz szokásokon kívül álló, de varázslatos módszer, ha az egész összekeverésekor az egyveleghez adunk egy evőkanál vajat. Csillogó, krémes, illatos lesz tőle az egész.

+2. Ha csak sűrítettparadicsom-konzervhez jutunk, az is jó, csak egy kevés vízzel fel kell hígítani.

+3. Aki úgy érzi, már csuklóból tudja a tésztafőzést, lépjen egy szinttel feljebb azzal a modern tésztafőző technikával, amit itt írtunk le.

A Telex főzőiskola elronthatatlan receptjeinek korábbi epizódjai:

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!