Elronthatatlan receptek: karácsonyi gyümölcskenyér kezdőknek

2022. december 22. – 06:07

Elronthatatlan receptek: karácsonyi gyümölcskenyér kezdőknek
Mandulás, fügés, vörösáfonyás, mazsolás gyümölcskenyér – Fotó: Ács Bori / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Mindenki visz valamilyen sütit a baráti karácsonyra, de ön még csak a telexes főzőiskola rántottás epizódjánál tart? Mindig azt képzelte, hogy sütni csak a tündérszárnyú lények és a nagymamák tudnak? Karácsonykor édességet gyártani nemcsak a társadalmi nyomás miatt lehet, de azért is, mert jó, az alapanyagok egymással való vegyülése szép látvány, a sülő édesség illata kellemes, ha pedig megetetünk valakit a végeredménnyel, az boldog lesz tőle, amitől értékesebbnek érezzük magunkat, és bumm, meg is van a karácsony.

A gyümölcskenyereknek is van millió változatuk, szerintem az a legjobb, ami voltaképp gyümölcsből áll, csak némi tészta ragasztja össze. Ezek a sütemények ráadásul hetekig elállnak, ha jól becsomagoljuk őket, szóval még a szilveszteri bulira is simán lehet belőlük vinni. Ezek azok a sütemények, amelyek mellé a nagymamám receptkönyvében az a zárójeles megjegyzés került, hogy: (kiadós, sokáig eláll).

Valamiért ilyenkor mindenki a legbonyolultabb konyhai manőverekbe kezd, pedig néha a legegyszerűbb dolgok a legjobbak, gyümölcskenyeret sütni például sokkal gyorsabb és nyugodtabb munka, mint mézeskalácsot szaggatni, zserbót rétegezni, bejglit tekerni vagy islereket mártogatni. Két tál kell hozzá és egy sütőforma, ami lehet hosszúkás vagy kerek, de egy kisebb tepsi vagy tortaforma is megteszi. Bár lassan sül, kb 10 percnyi munka van csak vele, az alapanyagok pedig bátran variálhatók aszerint, éppen mit kapunk a boltban.

Extra segítségképpen átszámoltam a mértékegységeket bögrére és kanalakra is, hogy azok is el tudják készíteni, akiknek nincs otthon mérlegük.

Gyümölcskenyér

Alapanyagok:

  • 500 gramm aszalt gyümölcs (keverék a következőkből: aszalt szilva, mazsola, aszalt barack kockákra vágva, aszalt füge, kandírozott citrushéjak, bármi, amit szeretünk) – itt zacskókra írt mennyiségeket érdemes követni, ha pedig kimérve vesszük piacon, akkor épp ennyi legyen összesen)
  • 100 gramm mag (dió vagy mandula, ez is nagyobb darabokra vágva)
  • egy dl édes bor (fél bögre vagy két felespohárnyi)

A tésztához:

  • 100 gramm puha, szobahőmérsékletű vaj (4 evőkanál)
  • 100 gramm barna cukor (fél bögre)
  • 2 tojás
  • 250 gramm liszt (Egy 2,5 dl-es bögre + 5 púpozott evőkanál liszt)
  • egy csipet só
  • két evőkanál lekvár (narancs- vagy barack-)

Eszközök:

  • két nagyobb, mély tál
  • egy tepsi vagy tortaforma
  • sütőpapír

Először a gyümölcsöket készítem össze: a nagyobb darabokat akkorára vágom, mint amekkorák a legkisebb gyümölcsök. Tehát például az aszalt fügét kb. négy darabba vágom, hogy akkora legyen, mint a mazsola. A lényeg, hogy minden nagyjából ugyanolyan méretű legyen.

Egy tálba teszem a gyümölcsöket (a magokat nem!), és leöntöm a borral. A sütőt előmelegítem 150 fokon.

Amíg ázik, a másik tálba teszem a vajat, beleszórom a cukrot, addig keverem, míg úgy tűnik, a cukor feloldódott, már nem látszanak az apró kristálydarabok. Beletöröm az egyik tojást (tojástörés-technika a rántottás cikkben található), addig keverem, míg a vajjal eggyé válik, ekkor beletöröm a másikat, azzal is simára keverem. Hozzákeverem a lekvárt.

A gyümölcsökről leöntöm a bort, a gyümölcsökhöz keverem a mandulát. Megszórom a liszttel és sóval, elkeverem, majd hozzáöntöm a tojásos-vajas keveréket, és az egészet alaposan elkeverem.

Ragacsos, furcsa massza lesz, de nem ijedek meg tőle, csak belesimítom egy sütőpapírral bélelt tepsibe. A tetejét igyekszem lesimítani, ne lógjanak ki belőle gyümölcsdarabok.

A tepsit vagy formát a sütőbe tolom, és körülbelül egy óra alatt megsütöm. Akkor van kész, ha szép, aranybarna (ez nem baj, a barna cukortól lesz sötét), ha pedig a közepébe beleszúrok egy villát, és kihúzom, a villa tiszta marad.

Hogyan lehet cifrázni?

  • A cukor felét mézre lehet cserélni, egészen más lesz az íze.
  • Fűszerekkel lehet feldobni, például fahéjjal, friss gyömbérrel, szerecsendióval, stb.
  • Bio/kezeletlen héjú citrusok (narancs vagy citrom) héját lehet hozzáreszelni.
  • A gyümölcsöket akár egész éjszakára alkoholba lehet áztatni, nemcsak bor a jó, de vadabb italokkal is lehet próbálkozni, whiskey-vel vagy rummal.
  • A tetejét be lehet vonni olvasztott csokoládéval.

A Telex főzőiskola elronthatatlan receptjeinek korábbi epizódjai:

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!