Egy nagy sült tök, tíz különböző étel

2022. október 30. – 16:12

Egy nagy sült tök, tíz különböző étel
Fotó: Ács Bori / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Valamilyen furcsa oknál fogva a sütőtök népszerűsége lassan tör utat magának a hazai gasztrokultúrában, pedig itthon megterem, méghozzá remek változatokban, a hosszú télen át végig elérhető, és talán a legváltozatosabban felhasználható zöldség, ami létezik. Míg az amerikai tökök egészen mások, mint a híres hazai, szürke héjú, nagydobosi sütőtök, mégis ezerszer kreatívabban használják fel, és több hagyományuk is kötődik hozzá. Olyannyira alapélelmiszernek számít, hogy nemcsak a közkedvelt halloween kitüntetett étele, de létezik konzerv kiszerelése is a boltokban, ami elképesztően praktikus, és ezerféleképpen felhasználható.

Nekünk magunknak kell ugyan megsütnünk a tököt hozzá, de ez egyrészt nem rettenetesen nagy munka, másrészt ha egyszerre óriási adagot készítünk belőle, akkor le lehet fagyasztani, és máris olyan, mintha nekünk is lenne kész tökpürénk.

Ha ez megvan, akkor jöhet az a mondat, hogy a felhasználásának csak a képzelet szabhat határt. Ez persze nem igaz, de tényleg nagyon sok fogáshoz felhasználható, főételhez, körethez, leveshez, sőt – édességekhez is. És akkor rögtön álljon itt a következő közhely: nem, tényleg nem lehet megunni, mindennek ad egy kis krémes állagot, egy kis gyümölcsös-édes ízt, és nem utolsósorban kölcsönöz a fogásoknak élénk sárga színéből is. Évről évre újabb és újabb fogáshoz adom, újabb krumplis ételben cserélem le vele a burgonyát, és sosem volt még úgy, hogy ne érte volna meg próbálkozni vele.

A teljesség igénye nélkül kísérlem meg, hogy felsoroljak minden olyan ételt, amit feldob egy adag tök, vagy másfelől: ami egy kevés tökpüréből készülhet. A tök sütése talán nem kíván receptet: nagyobb darabokra vágva, héjastul, magostul a legegyszerűbb sütni, ha megpuhult, simán kikanalazható lesz a belseje.

Leves

Sütőtökkrémleves-receptből van millió, ki krumplival, ki birsalmával, almával, répával készíti, nekünk a tavaly karácsonykor megírt recept a kedvencünk. Betétnek mehet bele kruton, tökmag, pirított sonka, bármi.

Köret

Krumpli helyett sütőtökpüré. Elég egyszerű trükk, kétféleképpen készülhet: a sült tökből magából, vagy keverve főtt krumplival, előbbi esetben kissé lágyabb, hígabb, utóbbiban sűrűbb lesz. Egy sima sült csirke mellé is csodás!

Tésztaszósz

A tökpüréből az olasz konyha előszeretettel készít tésztaszószokat, nem is igazán bonyolítják: elég hozzá egy kevés tejszín, ricotta, szerecsendió, és szépen bevonja a tésztát. Itt is működik a főzővizes trükk: egy kevés segít krémesíteni a pürén. A legjobban lasagnéban működik, besamellel rétegezve.

Csőben sütve

Szinte minden zöldséggel működik a módszer, amit a magyar csőben sütésnek, a francia au gratinnek hív. A lényege, hogy az előkészített zöldségeket tejszínnel és sajttal, néha tojással önti le és süti össze.

Krumplis tésztákba

Minden burgonyával gyúrt tésztánál működik, ha fele-fele arányban tökre cseréljük. Van, aki ennél nagyobb mennyiséggel is elbír, de ez kissé kockázatos, a felezés viszont mindig működik. Gnocchival, szilvás gombóccal, nudlival az itt leírt módszert követve lehet a burgonya felét sült tökre cserélni: sárga lesz, édeskés és lágy tőle.

Dödöllébe

A dödölle hasonlít ugyan a krumplis tésztákhoz, mégis egészen más, mert a bekevert tésztát kevergetni kell a láng felett, míg össze nem áll, aztán pedig forró, zsíros serpenyőbe kell belőle absztrakt galuskákat szaggatni. Sütőtökkel talán még jobb is, mint krumplival, a hagyma pedig különösen megy hozzá, az általában adott mennyiségeket épp ezért nekifutásból dupláztam.

Sütőtökös dödölle

Fotó: Ács Bori / Telex
Fotó: Ács Bori / Telex

Alapanyagok:

  • 250 gramm krumpli
  • 250 gramm sült sütőtökpüré
  • 100 gramm liszt
  • fél teáskanál só
  • egy+egy evőkanál zsír
  • 2 kis fej hagyma

A tálaláshoz

  • 2 dl tejföl

A hagymát vékony csíkokra szeletelem, és egy vastag aljú serpenyőben a felolvasztott zsíron, állandóan kevergetve puhára párolom. A hagymát kiszedegetem a zsírból, a zsíros serpenyőt viszont megtartom. A krumplit héjastul megfőzöm, még melegen lehúzom a héját, összetöröm. Elkeverem a sütőtökpürével, és visszateszem a fazékba, amiben főtt. Sózom, hozzáadom a lisztet, és alacsony láng felett kevergetem, míg nyúlós, sűrű massza lesz. A zsíros serpenyőt újra felhevítem, teszek bele még zsírt. Ebből a masszából evőkanállal galuskákat szaggatok a serpenyőbe. Addig pirítom őket, míg mindkét oldalukon színt és kérget kapnak. Tejföllel és a sült hagymával tálalom.

Palacsintatésztába

Míg a mi vékony palacsintatésztánk kényes, nem igazán engedi variálni magát, a pufi, könnyű, levegős amerikai palacsintákat a végtelenségig lehet tekergetni, a spenótpürétől a céklán át a banánig mindenfélével fel lehet dobni. Ezek az adalékok nemcsak izgalmasabbá teszik, de tartósabbá is – bár eretnekség másnaposan ilyesmit enni, ennél a receptnél még ez a bűn is élvezetes lesz.

Sütőtökös palacsinta

Fotó: Ács Bori / Telex
Fotó: Ács Bori / Telex

Alapanyagok:

  • 2 tojás
  • 250 gramm sütőtökpüré
  • 125 gramm tej
  • 125 gramm joghurt
  • 2 evőkanál cukor
  • 180 gramm liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • fél teáskanál szódabikarbóna
  • negyed teáskanál só
  • 3 evőkanál olvasztott vaj

Előbb a nedves alapanyagokat keverem el: tojást, sütőtököt, tejet, joghurtot, végül a cukrot. Ebbe kerül a liszt, a sütőpor, a szódabikarbóna és a só keveréke. Az egészet simára keverem, majd hozzáadom az olvasztott vajat is. Felmelegítek egy tapadásmentes serpenyőt. Két evőkanálnyi adagokban sütöm ki a palacsintákat: ha az egyik oldala aranyszínűre sült, megfordítom egy lapáttal, és a másikat is megsütöm.

Kelt tésztába

Aki szeret kelt tésztákat, kalácsokat sütni, mindenképp gondoljon egyet, és cserélje le valamelyik megszokott receptben a folyadék felét sütőtökre. Amiben biztosan működik, az a nemrég bemutatott bucirecept: a tej felét tökpürére váltva sárga árnyalatot, édeskés ízt és lágyabb állagot kapnak a zsömlék. Ugyanezt korábban próbáltam már fahéjas tekercsekkel is, csak ott a mindig működő kalácstésztában cseréltem a folyadék felét sütőtökre, majd kinyújtott tésztát vaj, sütőtök, fahéj és cukor keverékével kentem, így tekertem föl. Sokan keverik kenyérreceptekbe is: itt a víz felét kell a tökre cserélni.

Főzelékbe

A sütőtökpüré krémes, édeskés szósszá válik bármilyen főzelék felöntőlevéhez adva. Sok zöldséggel jó együtt: krumplival, édeskrumplival, babbal, vörös lencsével, lencsével. Most egy klasszikus indiai dahlt egészítettem ki vele kókusztej helyett: éppen azt a krémességet és édességet adta neki, amit a tej szokott. Ugyanez a technika az összes többi felsorolt főzelék készítésekor bevethető.

Sütőtökös vöröslencse-dahl

Fotó: Ács Bori / Telex
Fotó: Ács Bori / Telex

Alapanyagok kb. 4 adaghoz:

  • egy evőkanál vaj/olaj
  • egy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál paradicsompüré
  • fél teáskanál őrölt római kömény
  • fél teáskanál őrölt kurkuma
  • fél teáskanál frissen reszelt gyömbér
  • 150 gramm vörös lencse
  • fél liter víz/zöldségalaplé
  • 200 gramm sült sütőtökpüré

A tálaláshoz:

  • friss vagy szárított csili
  • görög joghurt

A hagymát és a fokhagymát finomra aprítom, a gyömbért lereszelem. Egy mély serpenyőben előbb a vajat olvasztom meg, majd ebben puhára párolom a hagymát, ehhez adom a fokhagymát és a többi fűszert. Egy perc kevergetés után jön a paradicsompüré, majd a lencse és a víz vagy az alaplé. Ezt sózom, és alacsony lángon puhára főzöm a lencsét. Ha kész, belekeverem a sütőtökpürét is. Tálaláskor egy-egy kanál joghurtot teszek rá, és megszórom csilivel.

Melegszendvics

A jó melegszendvics titka a szósz: ez az, ami gyerekkorunkban a gyári krém volt, az ízes, szaftos, olvasztott sajtos belső az, ami nélkül mit sem ér az egész. A sütőtökkrém különösen jól megy markáns sajtokkal, esetleg ezek keverékével, kék sajttal, fetával, kecskesajttal.

És ez csak a jéghegy csúcsa, hiszen a sütőtök nemcsak pürében használható remekül, de kockában sütve, salátában, reszelve, sőt, nyersen is, de ezek már külön fejezetet érdemelnek.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!