A világháború miatt lett tele a Dolomitok vidéke csodás gesztenyeligetekkel

2024. június 10. – 07:29

A világháború miatt lett tele a Dolomitok vidéke csodás gesztenyeligetekkel
Idős gesztenyefa az olaszországi Cavedine-ben – Fotó: Marco Simonini / Universal Images Group / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

A Dolomitok peremehegyeinek ösvényeit járva szinte biztos, hogy áthaladunk egy szép szelídgesztenyésen, október végén, november elején pedig a hajtűkanyarok öbleiben megbújó falvakban szinte minden hétvégén fesztivál van. A hegyek között a gesztenye körülbelül akkor érik be, amikor az év újbora is éppen fogyasztható lesz. Tökéletes az időzítés.

A szelídgesztenye Európa-szerte őshonos faj, hegyvidékeken viszont ritkán alkot összefüggő erdőket. A Dolomitok aljában sincs ez másképp: a nagyobb kiterjedésű ligetek általában ember által telepített ültetvények. Sőt, már maga a fák sem az eredeti szelídgesztenyék, hanem nemesített, nagyszemű fajták, amelyek termései nagyobbak, illetve koncentráltabban tartalmazzák a tápanyagokat, vitaminokat, minden földi jót, amit a gesztenye adhat.

De miért foglalkoztak ennyit a nemesítésével és telepítettek ekkora ültetvényeket pont a zord völgyekbe? A válasz ugyanaz, mint a hegyeket, fennsíkokat behálózó kavicsos utak száz meg száz kilométerei, amik látszólag nem futnak sehová: a hadseregnek volt szüksége rá.

A katonák élelmezésében már a rómaiak is erősen támaszkodtak a szelídgesztenyére. Roppant praktikus dolog: a termését tisztán és szárazon jól lehet tárolni, elkészítése relatíve egyszerű, a termést magát is el lehet fogyasztani, illetve porrá őrölve kenyeret is lehet belőle sütni. (Trentinoban, a helyiek közül az öregebbek, kenyérfa, azaz albero di pane néven ismerik a fát.) Centa San Nicolóban úgy tartják, hogy Mária Terézia rendelkezett az első ültetvények telepítéséről, hogy népét és azok állatait, a hosszú teleken óhatatlanul bekövetkező éhínségtől megóvja.

Aztán, az első világháború idején, amikor a vidék frontvonallá vált, a szelídgesztenye ismét felértékelődött. Az erődrendszerek közelében a fennsíkokon nem nagyon volt víz, a lakosság leginkább állattenyésztéssel, favágással és bányászattal foglalkozott, a mindennapi betevőt tőlük nem lehetett se megvásárolni, se lefoglalni. Az 1916-os osztrák-magyar offenzíva, illetve az 1918 évi nyári támadás hatalmas embertömeget vitt olyan helyekre, ahol szinte egyáltalán nem volt mit enni. A hegyek között leginkább a levegőben, kötélpályákon mozgó csillékben szállították a hadianyagot és az élelmiszert is. A gesztenye fajlagos tápanyagtartama verhetetlen, ráadásul, ha helyben termesztették, a logisztika is leegyszerűsödött. Ellentétben a búzaliszttel, a gesztenyének nem kellett ezer kilométereket utaznia vasúton. Ezért az erődrendszer kiépítésétől kezdődően az osztrák-magyar hatóságok többféleképpen tovább ösztönözték a helyieket a gesztenyefák ültetésére. A háború aztán véget ért, a monarchia sincs már sehol, a gesztenyeligetek viszont megmaradtak. Illetve csak majdnem.

Eddig csak a gesztenye termésével foglalkoztunk, pedig maga a fa is megér egy misét. A fa anyaga könnyű, de szívós, ráadásul tele van olyan vegyületekkel (csersav), amitől a kártevők nem nagyon szeretik, és kevésbé rothad. Amerikában a szélesnél is szélesebb körben használták fel, vasúti talpfák tömegei, távíró póznák, kültéri padok, asztalok készültek belőle, de még templomi bútorzat és zongoraalkatrész is. Az Appalache-hegységben óriási erdőket alkotott, gyakoriak voltak 30 méter magas, 11 méter törzskerületű gigászok is. A gesztenyefát egyszerű volt beszerezni, megmunkálni és nem volt drága. Aztán még olcsóbb lett, mert a tengerentúli gesztenyeerdőket megtámadta egy kártevő, a gesztenyepenész. (Cryphonectria parasitica), és óriási tömegekben kellett kivágni, hogy mentsék, ami menthető. Az addig sem drága gesztenyefa még olcsóbb lett a hirtelen piacra került sok millió köbméter miatt. 1904 és 1944 között 12 millió hektár gesztenyeerdő pusztult ki Amerikában. Ez valószínűleg a kontinens legnagyobb természeti katasztrófája volt, ráadásul egybeesett a nagy gazdasági válsággal is.

A fából aztán, többek között, rengeteg ládát is készítettek, amik hajók gyomrában minden földrészre eljutottak. A kártevővel együtt. A gesztenyepenész alapvetően nem is amerikai eredetű, Ázsiából indult pusztító útjára, Amerikába is Japánból került át, és Olaszországban sem volt ismeretlen, hiszen 1938-ban már Genovában észlelték. A második világháború idején, amikor az amerikai csapatok megérkeztek Olaszországba, és hoztak magukkal rengeteg gesztenyepenészes faládát, addig soha nem tapasztalt mennyiségben került a kártevő a Dolomitokba is. Kevésen múlt, hogy az egy világégést már túlélt ligetek kipusztuljanak.

Ha már a világégésnél tartunk, érdekes, hogy a szelídgesztenye, ami hajdanán szegényeket mentett az éhínségben és bakák menázsija volt, a két világháború között közkedvelt desszert-alapanyaggá avanzsált. Olyannyira közkedveltté, hogy élelmes háziasszonyok a háború ínséges ideje alatt nagyszemű főtt babbal helyettesítették, amikor egy kis gesztenyepürére vágytak. Többek meggyőződése, hogy ez a gyakorlat a ma kapható gesztenyepüréknél a mai napig bevett rutin.

Ma már nem a kórokozók jelentik a legnagyobb veszélyt a fákra, hanem az, hogy az európai népesség nagyon nehezen jön le a krumpliról és egyéb, könnyen, olcsón beszerezhető alapanyagokról. Egyre kevesebb időt szánunk főzésre és inkább vitaminokat szedünk ahelyett, hogy a változatos és egészséges étrendet választanánk. Ön például mikor evett utoljára szelídgesztenyét? A szelídgesztenyében rogyásig vannak jobbféle szénhidrátok, parádés minőségű fehérje, A, C, E, és az összes B-vitamin, ásványi anyagok, nyomelemek, zsír viszont alig. Mégis, gasztrofesztiválokkal és egyéb promóciókkal, például szedd magad akciókkal kell valahogy a köztudatban tartani ezt az értékes termést.

Az egyre szárazabbá váló nyarak, illetve a teljesen hektikusan megjelenő, őszi fagyok, havazások sem kedveznek a festői völgyekben élő gesztenyéseknek. Nem biztos, hogy unokáink is látni fogják ezeket. Ha lehetőségünk van rá késő ősszel, mert éppen a Dolomitokban túrázunk, látogassunk el egy helyi gesztenyefesztiválra. Megkóstolhatjuk mellé a helyiek újborát is. A gesztenye finom, a bor meg… érdekes, de mindenképpen lehet majd mesélni róla.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!