A világ első péniszátültetésének elég rossz vége lett

2024. május 13. – 06:00

Másolás

Vágólapra másolva

A szervátültető műtéteket a sebészet, és úgy általában az orvostudomány csúcsteljesítményei között szokás számon tartani. Az ilyen beavatkozások nagyon komplexek, aprólékosak, és kockázatosak is, hiszen az új szervet kilökheti a fogadó szervezet. Ma már egészen hétköznapinak számít egy-egy vese-, máj-, vagy akár szívátültetés is; utóbbiból, ami talán a legbonyolultabb, Magyarországon is több százat végeztek már.

Az ilyen műtéteknél a nagy áttörések, az első sikeres beavatkozások az 1950-es, 60-as években történtek: az első sikeres veseátültetés 1950-ben, tüdő 1963-ban, máj és szív 1967-ben. Meglepő, de az első sikeres péniszátültetéséig ehhez képest még majdnem 40 évet kellett várni: 2005-ban végezték Kínában. És maga az operáció ugyan sikeres volt, az egész történetnek mégis elég rossz vége lett.

A műtét alanya, egy 44 éves férfi egy pontosabban nem részletezett balesetben szerzett olyan sérüléseket, amelyek miatt elvesztette a hímtagját, a csonkkal a vizelés komoly problémákkal és fájdalommal járt számára, a szexuális funkcióját pedig nyilván egyáltalán nem tudta betölteni. A donor egy 22 éves, agyhalott állapotban levő férfi volt, akinek a szülei ajánlották fel a péniszét átültetésre. A műtétet Kuangcsou városának egyik kórházában, dr. Hu Vejlie (Hu Weilie) sebész professzor végezte, aki később a European Urology urológiai szakfolyóiratban publikált részletes tanulmányt az operációról.

Eszerint a műtét nagyon hosszú, 15 órás volt, és nagy kihívást jelentett, hogy rengeteg ideget és apró véreret kellett összekötni, hogy a transzplantált szerv csatlakozhasson a befogadó szervezethez. Az operációt végül teljes siker koronázta, és úgy tűnt, az alany immunrendszere sem löki ki az új szervet. A problémát a páciens felesége jelentette. A korabeli sajtóbeszámolók és dr. Hu tanulmánya sem részletezi különösebben, de a nőt „súlyos pszichológiai trauma” érte, és visszataszítónak találta az átültetett pénisz duzzadt, fura formáját. A sebész beszámolója szerint egyébként a donorszerv mérete 10 centiméter volt.

A lelki konfliktus olyan súlyos volt, hogy végül a páciens és a felesége kérésére az átültetett péniszt 15 nappal a műtét után amputálták. Mivel az idegek regenerálódása ekkor még éppen csak elkezdődött, sosem derült ki, hogy valóban sikeres lett volna-e a procedúra, csak az, hogy maga az átültetés sikerült, a donorszervet befogadta az alany szervezete, és az alapvető életfunkciók, a vérkeringés visszaállt.

Az eset komoly vitákat indított az orvostársadalomban arról, hogy az ilyen típusú transzplantációknál milyen pszichológiai felkészítésre és utánkövetésre van szükség, hogy az alany és környezete elfogadja a műtét utáni állapotokat. Mindez eléggé vissza is vetette a világ sebészeinek péniszátültetési kedvét, a következő ilyen beavatkozásra csak nyolc évvel később, 2014-ben került sor Dél-Afrikában. Ez már minden szempontból sikeres volt: a 21 éves páciens, aki egy félresikerült körülmetélés során vesztette el a péniszét, a műtét után, egy négy hónapos regenerációs folyamatot követően arról számolt be, hogy már problémamentesen tud vizelni, képes erekcióra és ejakulációra is – a műtét után fél évvel pedig gyereket is nemzett.

(NBC News, Guardian)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!