A Mona Lisa nem volt különösebben híres festmény, egészen addig, míg el nem lopták a Louvre-ból

2023. december 12. – 06:00

A Mona Lisa nem volt különösebben híres festmény, egészen addig, míg el nem lopták a Louvre-ból
Látogatók a Mona Lisa előtt a párizsi Louvre-ban – Fotó: Loic Venence / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Ha száz embert megkérdeznének, hogy melyik a világ leghíresebb festménye, nagyjából 99 azt mondaná, a Mona Lisa. Teljesen jogosan egyébként: Leonardo da Vinci portréja a sejtelmes mosolyú hölgyről, meg a köré épülő legendák olyan jelenséget alkotnak, amit mindenki ismer. (Éppen ezért olyan fura érzés, amikor az ember először látja a saját szemével a Louvre-ban, és nem érti, hogy igazából mi a pláne benne.)

Ma már nehéz elképzelni, de ez nem mindig volt így: bár az igazi műértők mindig nagy becsben tartották, a nagyközönség évszázadokon át alig ismerte. Csak az 1860-as években kezdték el a művészettörténészek a reneszánsz festészet csodái között emlegetni, de a laikus közönséghez ez nemigen ért el. Karl Baedeker, a híres német útikönyvszerző Párizs nevezetességeit bemutató kötete 1907-ben konkrétan két mondatban emlékezett meg a festményről, csak mellékesen megemlítve a Louvre kiállításainak igazi sztárjai, a Milói Vénusz és Szamothrakéi Niké szobrai mellett.

1911-ben aztán a Mona Lisa eltűnt.

Jellemző az akkori biztonsági körülményekre, hogy másfél napig ez fel se tűnt senkinek. A Louvre-ban kiállított műtárgyakat ugyanis éppen akkoriban egy nagyszabású projekt keretében egyesével lefotózták, és a Mona Lisa hűlt helyét mindenki azzal magyarázta, hogy éppen elvitték fényképezni. A Louvre teljes biztonsági személyzete akkoriban 150 őrből állt, ez ezer helyiségre és 250 ezer műtárgyra nem tűnik éppen soknak. Nem sokkal a rablás előtt egy francia újságíró zárás után egyszerűen elbújt a múzeumban, és egész éjszaka szabadon mászkált az épületben, hogy aztán egy nagy botrányt keltő cikkben számoljon be arról, milyen csapnivaló a Louvre biztonsága. Ma egyébként 1200 biztonsági őrt alkalmaz a múzeum.

Az évszázad műkincsrablása

Bár a Mona Lisa akkoriban nemhogy az egész Louvre-ban, de még a saját kiállítótermében sem számított a leghíresebb festménynek, a rablásból gigantikus botrány kerekedett. A Louvre-t egy hétre bezárták a nyomozás miatt, de még Franciaország határait is lezárták egy időre, nehogy a tolvaj külföldre menekülhessen. A legvadabb pletykák és összeesküvés-elméletek kezdtek el keringeni, sokan a nagy művészetkedvelő amerikai milliárdos bankár JP Morgant (konteók szempontjából a kor Soros Györgye) vádolták, hogy az ő megbízásából lopták el a festményt. Ez beleillett volna abba a Franciaországban akkor népszerű narratívába, hogy az újgazdag amerikaiak felvásárolják a francia nép örökségét. De az akkoriban, az első világháború előtt éleződő francia–német viszony miatt II. Vilmos német császár is a közkeletű megfejtések között volt, a rablás megbízójaként. Ugyanilyen népszerű elmélet volt az is, hogy az egészet a francia kormány rendezte meg titokban, hogy a nyugat-afrikai gyarmatokon zajló lázadásokról elterelje a figyelmet, sőt az is felmerült, hogy restaurálás közben végzetesen megrongálódott a festmény, és maga a Louvre rendezte meg az álrablást, hogy arra hivatkozva eltüntethesse a képet.

És volt egy teória, ami még ezeknél is meredekebb volt: az, hogy a 20. század egyik legnagyobb festője, Pablo Picasso állt a rablás mögött.

Picasso akkoriban Párizsban élte a művészek bohém életét, országos cimborája volt többek között Guillaume Apollinaire, a híres francia költő. Apollinaire-nek volt egy rovott múltú ismerőse, bizonyos Honoré-Joseph Géry Pieret, aki néha intézett ezt-azt a költőnek és baráti társaságának. 1907-ben például szerzett két antik ibériai szobrot Picassónak, aki 50 frankot fizetett értük, és az Avignoni kisasszonyok című festményéhez használta őket modellnek és inspirációnak. Pieret nem kötötte Picasso orrára, de a szobrokat valójában a Louvre-ból lopta. Amikor négy évvel később kitört a Mona Lisa eltűnése körüli botrány, Pieret szaladt is a rendőrségre, hogy a nyomravezetőnek, vagy bármilyen értékes információ adójának járó pénzjutalom fejében feldobja a két híres művészt, mint akiknek a Louvre-ből lopott műtárgyak vannak a birtokában, és ez rögtön gyanússá teszi őket a mostani rablásban is.

Picasso és Apollinaire bepánikoltak, először megpróbáltak megszabadulni a lopott szajrétól, de végül nem vitte rá őket a lélek, hogy a felbecsülhetetlen értékű, kétezer éves szobrokat a Szajnába dobják. Végül Apollinaire feladta magát, Picassót pedig a rendőrök vitték be kihallgatni. A kihallgatáson Picasso megpróbálta letagadni, hogy ismeri Apollinaire-t, összevissza beszélt, és a végén zokogásban tört ki. A nyomozók végül elvetették azt a lehetőséget, hogy a két művésznek köze lehet a Mona Lisa eltűnéséhez.

A festmény azonban ettől még nem került meg, viszont rövid úton ikonikus remekmű lett belőle a nagyközönség szemében, és tízezrével tódultak a múzeumba megnézni, honnan lopták el a „világ leghíresebb festményét”.

A patrióta tolvaj, aki rosszul emlékezett Napóleonra

A valódi tolvaj, egy Vicenzo Peruggia nevű olasz fickó, mindeközben a lakása álmennyezete mögé rejtett műremekkel azt várta, hogy kicsit elüljön a botrány, és megpróbálhassa eladni a festményt. Peruggia a múzeumban dolgozott karbantartóként, és egy este egyszerűen leemelte a Mona Lisát a falról, a kabátja alá rejtette, és hazament vele. Később azt mondta, olasz hazafiként a patriotizmus vezette, és vissza akarta juttatni Itáliába a Mona Lisát, ahonnan Napóleon jogtalanul eltulajdonította.

Peruggia nem lehetett túl jó művészettörténetből, a festményt ugyanis maga Da Vinci vitte Franciaországba 1516-ban, ahová a frissen megkoronázott francia király, I. Ferenc invitálta, sőt egy kastélyt is adott neki ajándékba. Az idős mester itt, a Château du Clos Lucé kastélyban fejezte be a festményt, majd itt is halt meg 1519-ben. Hogy a Mona Lisát viszontajándékként adta a királynak a kastélyért, vagy a király egyfajta örökségként tette rá a kezét Da Vinci halála után, máig nem tisztázott, mindenesetre azóta Franciaországban van, és a francia állam a tulajdonosa. Amúgy Napóleon egy rövid időre tényleg lenyúlta a Louvre-ból, hogy a saját hálószobájában akassza ki a falra.

Több mint két évvel a rablás után Peruggia elérkezettnek látta az időt, hogy megpróbáljon túladni a festményen, és rögtön le is bukott. Egy firenzei műkereskedőt szemelt ki vevőként, aki azonnal kihívta a rendőrséget, miután meggyőződött róla, hogy eredeti a festmény. Ekkorra egy argentin szélhámos, bizonyos Eduardo de Valfierno amúgy már hat Mona Lisa-másolatot adott el eredetiként műgyűjtőknek – vagy nem, a művészettörténészeket és kriminológusokat máig megosztja, hogy Valfierno vajon egy zseniális bűnözőfejedelem volt, aki Peruggiát is átverte, és végül nála kötött ki az eredeti, vagy valójában soha nem is létezett; esetleg valahol a kettő között.

Peruggiát mindenesetre Firenzében bíróság elé állították, ott előadta a már említett hazafias indítékait, olyan nagy sikerrel, hogy végül csak pár hónapra zárták börtönbe. Az elítélése után pár nappal kitört az első világháború, ami ki is söpörte a sajtóból az ítélet hírét. Miután kiszabadult, festőként dolgozott; 1925-ben halt meg, a 44. születésnapján. Ironikus módon a halálhíréről nem számolt be a sajtó, mert a szabadulása után új nevet vett fel. Végül 22 évvel később, tévedésből, egy névrokona halálakor jelent meg Európa-szerte a lapokban a nekrológja.

A Mona Lisa visszakerült a Louvre-ba, és ez újra csak a sokszorosára növelte az érdeklődést iránta – most már tényleg a világ leghíresebb festménye volt. Azóta jobban is vigyáznak rá.

(Mental Floss, Smithsonian, New Yorker, NPR)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!