Nem csillapodik a vita a világ leghíresebb piszoárja körül

2023. október 18. – 06:03

Nem csillapodik a vita a világ leghíresebb piszoárja körül
A Forrás című mű a Skót Nemzeti Modern Művészeti Galériában 2012. december 14-én – Fotó: Jeff J. Mitchell / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

1917-ben egy egyszerű porcelánpiszoárt akartak kiállíttatni egy New York-i galériában. A Marcel Duchamp-nak tulajdonított mű később a Forrás címet kapta, és ezzel a geggel egy új művészeti irányzatot, a konceptualizmust is útjára indította. A Forrást sokak sarokpontként is számontartják, Picasso festményeit is lekörözve a modern művészet legnagyobb hatású műveként hozta ki egy szakemberek körében készített 2004-es felmérés.

Duchamp szerzősége azonban már korábban is megkérdőjeleződött, és mára több bizonyíték utal arra, hogy egy német nőnek köszönhetjük a világ leghíresebb piszoárját.

A piszoárt a Független Művészek Társaságának első, 1917-es kiállítására küldték be, és ugyan nem utasította el a zsűri, a nagyközönségnek nem mutatták be. A zsűrinek egyébként Duchamp is tagja volt, aki a döntés után le is mondott. Akkor rögtön nem csinált ebből ügyet, de később az általa szerkesztett folyóiratban, a Blind Manben egy amolyan vitaindító jelent meg.

A cikkben a Forrást erkölcstelennek, vulgárisnak minősítő vádakat próbálta lesöpörni Duchamp szerkesztőtársa, Beatrice Wood. Szerinte azzal, hogy az ekkor még meg nem nevezett alkotó a piszoárt elfordította 90 fokkal, az elveszítette használati tárgy voltát, az új nézőpont és cím pedig más gondolatiságot adott a tárgynak. Egy művészi gesztus egy hétköznapi tárgyat is műalkotássá emelhet, tehát az ötlet mindig fontosabb, mint az, hogy mit formál meg – vallotta később maga Duchamp. Magát a Forrást is ebből a folyóiratból ismerhette meg a szélesebb nyilvánosság, hiszen az elfektetett piszoárról készült fotót is közzétették.

A piszoáron egy szignó, R Mutt, és az 1917-es évszám szerepelt még. Ez a néhány betű pedig perdöntő is lehet abban a kérdésben, hogy ki is a valódi szerzője a Forrásnak. Két elismert művészettörténész nemrégiben újra előállt azzal a teóriával, hogy Duchamp egy német bárónőtől, a New York-i avantgárdhoz csatlakozó Elsa von Freytag-Loringhoventől lopta az ötletet. Az excentrikus német bárónő utcán talált tárgyakból alkotott különös jelmezeket, írt dadaista verseket, tartott provokatív performanszokat, és vált a New York-i avantgárd mozgalom részéve is.

Elsa von Freytag-Loringhoven – Fotó: Bettmann / Getty Images
Elsa von Freytag-Loringhoven – Fotó: Bettmann / Getty Images

A brit Glyn Thompson szerint az eredeti modellen (ez egyébként eltűnt, de több múzeumban láthatók a másolatai) Von Freytag-Loringhoven kézírása látható, és Duchamp nem is vásárolhatta meg New Yorkban a piszoárt, mint ahogy állította. Thompson arra jutott, hogy a piszoár egyedi darab volt, és Philadelphiában gyártották. Ott Duchamp sosem járt, viszont a német művész pont abban a városban élt 1917-ben.

Duchamp 1966-ban azt mondta, hogy a piszoárt a manhattani J. L. Mott vasáruboltban vette, és erre asszociálva született a Mutt szignó is. Thompson vitatja ezt, hiszen nyomozása alapján ez a cég sosem gyártott olyan modellt, mint amit a francia művész kiállított, és szerinte az R Mutt is inkább szójáték, a német armut, elszegényedés szóra utalhat. Von Freytag-Loringhoven élete során sokszor nélkülözött, 1927-es halálában is közrejátszott a nyomorúsága, így nem lehetett tőle idegen ez az áthallásos gesztus.

Julian Spalding, aki Manchesterben, Glasgow-ban és Sheffieldben is vezetett képzőművészeti galériákat, még tovább ment az R Mutt kibontásában. Spalding szerint Von Freytag-Loringhoven még szofisztikáltabb művész volt, mint Duchamp, és a piszoárral nagypolitikai feszültségre is reagált. A művet akkor nyújtotta be, amikor arra lehetett számítani, hogy az Egyesült Államok hadat üzen Németországnak. Von Freytag-Loringhoven a már említett armut mellett az anyát, Mutter (Mutt R) is belecsempészte a feliratba. „Azt üzente Amerikának, hogy ne pisáld le a hazámat” – így Spalding megfejtése. A galerista szerint Duchamp pont ezektől a jelentésrétegektől fosztotta meg a piszoárt azzal, amikor magának tulajdonította a szerzőséget.

Von Freytag-Loringhoven különös rajongást mutatott a vízszerelvények iránt, csöveket, kifolyókat gyűjtött, verseiben is feltűntek utalások vízvezetékekre, szójátékaiban pedig az ürítés is kedvelt elem volt, például William Carlos Williamst wc-nek hívta, Duchamp-t pedig Marcel Dushitnak. Ez az adalék is avathatná őt a piszoármű alkotójává, de persze még ez sem bizonyíték. Az Isten című műve pedig nem más, mint egy megtekeredő csőszerelvény, amit akár a Forrás is inspirálhatott, de előfordulhat, hogy éppen annak a párja.

Irene Gammel, Von Freytag-Loringhoven életrajzírója szerint a fordított piszoár, ami egy emberi méhre is emlékeztet, egy traumatikus emléket is megidéz. A bárónő meg volt győződve arról, hogy anyja azért halt meg, mert az apja nem hagyta neki kezeltetni a szifiliszét. Gammel egyébként nem állítja, hogy Von Freytag-Loringhoven a Forrás egyedüli alkotója, de szerinte hatása nem kérdőjelezhető meg.

Marcel Duchamp – Fotó: Ben Martin / Getty Images
Marcel Duchamp – Fotó: Ben Martin / Getty Images

Nem most először merül fel, hogy vajon Duchamp-e az alkotó. Egy 1982-ben megtalált levelébe is belekapaszkodtak már a kétkedők. Ebben a kiállítás megnyitója után néhány nappal született levélben Duchamp megírta lánytestvérének, hogy a piszoárt egy barátnője küldte be a zsűrinek egy férfi álnevet használva. Akár ez is utalhatna Von Freytag-Loringhovenre, de Dawn Ades professzor szerint bizonyított tény, hogy az említett barátnő Louise Norton volt, ő küldte be az alkotást.

Von Freytag-Loringhoven ellen szól az is, hogy ő sosem próbálta meg magának tulajdonítani a Forrást. Igaz, a piszoár jóval a halála után lett igazán népszerű és múzeumok által is keresett mű. Duchamp összesen 16 másolatot készített az 1960-as években, és azóta is drága kincsként őrzik az olyan intézmények, mint a londoni Tate Modern.

Spalding szerint ha nem Duchamp a forrás szerzője, akkor az egész művészettörténetet újra lehet írni, és a műtárgypiacon elköltött dollármilliók is megkérdőjeleződhetnek. Azt viszont akkor sem tudják már elvenni a franciától, hogy az ő hatására váltak kiállítások tárgyává és művészi eszközzé egyszerű tömegtermékek.

.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!