Mit jelent Darth Vader páncélján a titkos felirat, és miért pont héberül van?

2023. szeptember 7. – 06:03

Mit jelent Darth Vader páncélján a titkos felirat, és miért pont héberül van?
Forrás: Lucasfilm

Másolás

Vágólapra másolva

Darth Vader a modern kori filmtörténet egyik legikonikusabb főgonosza, és ebben elég nagy része van a legendás, fenyegető megjelenésének is. Az éjfekete páncélt és sisakot Ralph McQuarrie illusztrátor vázlatai alapján John Mollo jelmeztervező készítette, amúgy mindketten Oscar-díjas legendák a saját szakmájukban. Több darab is készült belőle a forgatásokhoz (az egyiket pár éve 2 millió dollárért árverezték el), aztán a folytatásokhoz persze még újabbak. Ilyenkor mindig fontos, hogy ha egy szereplőnek nagyon jellegzetes a kinézete, ruhája, az új kosztüm pontosan ugyanolyan legyen, mint a régi volt. Darth Vader páncéljánál azonban nem ez volt a helyzet: ahogy azt a rajongók gyorsan kiszúrták, a Csillagok háborújához képest A Birodalom visszavágban a páncél mellkasi részén megjelent néhány felirat.

Az első részben használt jelmez balra, és a később használt jelmez a héber feliratokkal jobbra – Fotó bal: Ron Galella / Ron Galella Collection / Getty Images; fotó jobb: theforce.net
Az első részben használt jelmez balra, és a később használt jelmez a héber feliratokkal jobbra – Fotó bal: Ron Galella / Ron Galella Collection / Getty Images; fotó jobb: theforce.net

A Star Wars-filmekben egyébként elég kevés felirat szerepel, és azok is jellemzően fura rúnákkal (ezt a hivatalos kánon aurebesh írás néven ismeri), a latin ábécére csak olyasmik utalnak, mint az angol betűszavakból fakadó robotnevek (R2D2, C3PO), vagy éppen az X- és Y-szárnyú űrhajók. Vader páncélján azonban nem latin betűk, és nem is aurebesh szimbólumok láthatók.

Hanem a héber ábécé betűi.

Elég nehezen olvashatók, ráadásul a néhány betű fejjel lefelé szerepel, mindenesetre ki lehet olvasni belőle egy mondatot, ami magyarul valami olyasmit jelent:

„A tettei nem lesznek megbocsátva, amíg ezt ki nem érdemli.”

Amit Anakin Skywalker életútjának tükrében nem kell különösebben magyarázni (és ha nagyon akarjuk, a zsidó folklórból a gólem sztoriját is idehozhatjuk párhuzamnak; vagy akár azt, amikor a Csillagok háborúja elején a robotok bolyonganak a sivatagban, és C3PO arról panaszkodik, hogy egy merő szenvedés a sorsuk), viszont nyitva hagyja azt a kérdést, hogy ugyan ki véste oda, és miért.

A felirat közelebbről – Forrás: Gamespite.net
A felirat közelebbről – Forrás: Gamespite.net

George Lucas annak idején eléggé szabad kezet adott a látványtervezőknek, és csak annyi instrukciót adott Vader páncéljának elkészítéséhez, hogy fekete legyen, olyasmi, mint egy szamuráj páncélja, és félelmet árasszon. Sisak nem is szerepelt az eredeti leírásban, azt McQuarrie találta ki, mert a forgatókönyv korai verziójában Vadernek volt jelenete az űr vákuumában, és úgy gondolta, hogy ez hülyén nézne ki sisak nélkül (az első sztorivázlatokban Vader egy fekete sállal takarja el az arcát). A jelmezhez második világháborús német katonai egyenruhák és páncélok szolgáltattak ihletet, de fel lehet fedezni benne vonásokat motoros bőrruhákból is; a sisak pedig nagyjából egy japán kabuto sisak, egy náci rohamsisak és egy gázmaszk hibridje.

A háttértörténet, vagyis hogy Vadernek miért van szüksége a páncélra, csak később jött a képbe, vagyis George Lucas kicsit a gombhoz varrta a kabátot az egész sztorival a párbajjal a lávabolygón, amiben szörnyű módon összeég a fiatal Anakin Skywalker, hogy aztán Palpatine császár Darth Vaderként, az Erő sötét oldalának mestereként támassza fel. Ez remekül megmagyarázta a páncélt mint létfenntartó berendezést, a hörgő lélegzetvételt, mindent. Jó, a mellvérten az irányítópanelt a gombokkal (és a héber felirattal!) pont nem, hiszen ezt abszolút nem logikus ide, a fizikai sérülésnek leginkább kitett helyre tenni, de ennyi belefér a dizájn kedvéért.

Na de hogyan és miért került oda a felirat? A két ember, akinek ehhez a legtöbb köze lehet, vagyis Ralph McQuarrie és John Mollo, már nem él, és nem maradt fenn tőlük olyan interjú vagy bármilyen forrás, ami erről szólt volna. Az egyik megoldás, hogy az egész egy rejtett vicc a kosztümtervezőktől, olyasmi, mint amikor az egyik Indiana Jones-filmben tűnik fel egy egyiptomi hieroglifán C3PO és R2D2. A másik az, hogy amikor A Birodalom visszavághoz készítették az új jelmezt, egy kicsit fel akarták turbózni a régi dizájnt, és a gombok mellé (amiket amúgy is kicsit átszíneztek és átrendeztek a két film között) kellett valami egzotikus felirat – hát kivettek egy random mondatot egy kellően egzotikus betűkkel írt szövegből, pár betűt megforgattak benne, és azt gondolták, soha nem fogja senki észrevenni.

(Theforce.net, Slashfilm, Wookiepedia, Gizmodo)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!