A középkori Bolognában felhúztak száz felhőkarcolót, máig nem tudni, minek

2023. augusztus 15. – 06:00

A középkori Bolognában felhúztak száz felhőkarcolót, máig nem tudni, minek
Bologna központja az Asinelli- és a Garisenda-toronnyal – Fotó: DeAgostini / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Amikor a felhőkarcoló szót halljuk, a legtöbbünknek Manhattan vagy rosszabb esetben Dubaj juthat eszébe az égig érő, üvegborítású épületekkel. A felhőkarcoló definíció szerint nagyon magas, lakható épület, általában olyanra használják, ami kimagaslik a környezetéből. Ebben a formában a szót először az 1880-as években kezdték el használni New York és Chicago akkor különlegesen magasnak tűnő, 10-20 emeletes épületeire, de messze kimagasló (más felfogásban: értelmetlenül magas) toronyházakat korábban is építettek.

Nem most találták ki

Az első város, amelyben nagy számban építettek ilyeneket, valószínűleg Bologna volt. Észak-Itáliában a 11. században terjedt el, hogy a gazdag családok téglából magas, négyzetes alapterületű tornyokat építettek. Az akkor nagyon gazdag Bolognában pedig a tehetős családok egymással versenyezve néhány évtized alatt majdnem száz ilyen tornyot húztak fel, gyakran többet közvetlenül egymás mellé.

Itt persze jön a felhorkanás, hogy nana, ezek sima vártornyok, semmiképpen nem felhőkarcolók! A valóság viszont az, hogy az egyik ma is álló torony, az Asinelli, 97 méter magas, ami egy 30-35 emeletes panelháznak felelne meg. (Az újbudai Mol-torony másfélszer ekkora, 143 méter magas). A tornyokkal Bologna a középkorban egy 1917-es modell szerint így nézhetett ki:

A kérdés csak az, miért használták fel a középkori bolognaiak az erőforrásaikat ilyen nyilvánvalóan értelmetlenül magas tornyok építésére. (Csak összehasonlításul: ebben az időben Magyarországon még kővárak se nagyon voltak, nemhogy ekkora tornyok, százával.)

A választ a történészek se tudják biztosan. Az egyik elmélet szerint gazdag városi családok védelmi okokból, erődként építették a tornyokat. Észak-Itáliában ekkor zajlottak az invesztitúraháborúk, a rivalizálás pedig a nagyobb városok családjait gyakran egymás ellen fordította. Szintén az erődítmény elméletét támasztja alá, hogy a 11. században a legtöbb város körül még nem volt jól védhető fal, így a családok leginkább csak magukra támaszkodhattak. Ezt ugyanakkor cáfolja, hogy valójában ezek a tornyok nem túl praktikusak védelemre, ugyanennyi energiából alacsonyabb, de szélesebb erődöket is lehetett volna építeni.

Egy másik elmélet szerint a tornyokat egyszerűen ottlakás céljából építették, a család különböző tagjai és a szolgáik pedig az egymás feletti szinteken éltek. Ezzel az elmélettel viszont megint az a baj, hogy nem tűnik túl kényelmesnek 15-20 emeletnyi lépcsőzés minden alkalommal, amikor valaki le akar heveredni aludni.

A harmadik elmélet szerint a tornyok az egymással rivalizáló családok státuszszimbólumai voltak, és azok magasságával fejezték ki gazdagságukat és ebből következő befolyásukat. Mivel a tornyok magasságát (általában kb. 60 méter) az előző két racionális elmélettel nem nagyon lehet megmagyarázni, ez a harmadik tűnik a legvalószínűbbnek.

Felépítették, leomlottak

Főleg, hogy a tornyokról később a fizika törvényei is bebizonyították, hogy esztelenül magasak: a legtöbb már az építés után nem sokkal, a 12. és a 13. században részben vagy egészben leomlott. Attól félve, hogy a többi is ilyen sorsra jut, nagyon sok család később maga bontotta vissza (sokszor 20-30 méterig) a még meglévőket.

A felszámolásuk egészen a 20. század elejéig zajlott, ma a száz egykori felhőkarcolóból huszon-egynéhány áll, és azok többségét is visszabontották a házak vagy a templomtornyok magasságáig. A város központjában egymás mellett álló két torony, a 97 méteres Asinelli és a 48 méteresre visszabontott Garisenda máig a város jelképének számít.

Fotó: Giuseppe Greco / REDA&CO / Universal Images Group / Getty Images
Fotó: Giuseppe Greco / REDA&CO / Universal Images Group / Getty Images

Az 1109-ben épített Garisenda egyébként a kétszáz évvel később arra járó Dantét is megihlette, az Isteni színjáték egy pontján a tornyot Antaiosz görög mitológiai alakhoz hasonlította:

Mint amilyennek látni Garisendát,
hajlása alatt állva, ha fölötte egy felhő,
hajlásával szembe ment át:
olyannak látszott Anteus a ködbe
hajolva mélyen, és annyira szörnyen,
hogy jobb szerettem volna futni szökve.
(Babits Mihály fordítása)

Ha valakit megfogott a történet, és Olaszországban járva beugrana megnézni Bolognát, a 97 méteres Asinelli-toronyba bármikor fel lehet menni 5 euró ellenében. És a 498 lépcsőfok felmászása közben el lehet gondolkodni azon, miért kellett a bolognaiaknak 1100-ban ilyeneket építeniük.

(Források: Bologna, Torri di Bologna, Elle)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!