Betlehemezés a világ körül: harminc hely viseli Jézus szülővárosának nevét

2022. december 24. – 00:59

Betlehemezés a világ körül: harminc hely viseli Jézus szülővárosának nevét
A Szent Katalin-templom ólomüveg ablaka a ciszjordániai Betlehemben – Fotó: David Silverman / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Itt a karácsony, Jézus születését ünnepli a keresztény világ. Azt valószínűleg a legtöbben tudják, talán még a nem hívők többsége is, hogy bár a Jézus származására utaló eposzi jelző a názáreti, születni nem ott, hanem Betlehemben született. Aligha meglepő, hogy a Károlyi Gáspár-féle Biblia-fordításban is gyakrabban szerepel Betlehem – korabeli írással Bethlehem – neve, mint Názáreté. (Egyébként a szülei voltak názáretiek, majd ő is ott nevelkedett, innen fakad a „Jézus, a názáreti” megnevezés.)

Betlehem ma is létező település a Közel-Keleten: Ciszjordániában van, nagyjából 10 kilométerre délre Jeruzsálemtől. A lakói száma körülbelül 25 ezer, héber neve Bet Lehem, arab neve Bayt Lahm. És van a világ további három kontinensén egy híján harminc névrokona, vagy mondjuk inkább úgy, névkeresztgyereke – legalábbis a Geotargit.com adatai szerint (erre még visszatérünk). Vagyis olyan lakott vagy ma már nem lakott hely, önálló település vagy településrész, amit vallási indíttatásból az alapítói eleve így neveztek el, esetleg később kereszteltek át a Betlehem vagy Bethlehem névre.

Ez utóbbira példa a svédországi Bethlehem, amiről ez a 2013-as poszt azt írja, hogy a 19. század közepén változott a neve erre (korábban Näbnekote néven ismerték), aminek valószínűsíthető oka a protestáns ébredési mozgalom, az evangélikus laikus mozgalom hatása volt.

A legtöbb Bethlehem nevű helyet, összesen 18-at, az Egyesült Államokban találni. Ezek között vannak egészen apró községek, de akad a névadó palesztinainál is jóval nagyobb város. Előbbire példa a texasi Bethlehem, amit az 1850-es évek elején telepítettek be, az 1930-as évek közepén egy temploma, egy iskolája, egy boltja, egy temetője és néhány elszórtan álló háza volt. A lakosok száma az ezredfordulón 75 volt, ami jelentős növekedést jelentett az 1990-es, tehát tíz évvel korábbi 25-ről – ami Mózes könyvében írva vagyon, az komolyan is vétetett, szaporodtak és sokasodtak.

A pennsylvaniai Bethlehem lakosainak száma ezzel szemben több mint 75 ezer, amivel az állam nyolcadik legnépesebb városa. És egyben a legrégebben alapított Bethlehem is, már persze Észak-Amerikában és azok közül, amiknek az alapítási dátumát tudjuk: 1741 decemberében egy William Allen nevű gazdag philadelphiai kereskedő adományozott ötszáz hektárt a mai város területén a magyarul herrnhuti testvérgyülekezetnek hívott, cseh-morva kötődésű lutheránus, pietista szabadegyháznak. A morvák egy kis csoportjának vezetésével betlehemi missziós közösséget alapítottak, de hamarosan hugenotta családok is letelepedtek itt.

A pennsylvaniai Bethlehem az 1900-as évek elején – Fotó: Walker Evans / Heritage Images / Heritage Art / Getty Images
A pennsylvaniai Bethlehem az 1900-as évek elején – Fotó: Walker Evans / Heritage Images / Heritage Art / Getty Images

Több olyan Bethlehem is van az Egyesült Államokban, aminek nincs saját, önálló önkormányzata (angolul unincorporated community), ilyen például a louisianai, az 1830-as években egy katolikus templom köré épült kis kolóniaként létrejött ohiói, a vallási hagyományokat intenzíven ápoló, azzal még a CBS adásába is bekerült kentuckyi vagy az a tennessee-i, amiről csak azt tudtuk meg biztosan, hogy van egy temetője. Abból, hogy egy község ilyen jogi besorolású, még nem fakad, hogy apró hely lenne, az indianai Bethlehemnek például 245 lakosa van.

Természetesen az Egyesült Államokban van a legnyugatibb Bethlehem (a texasi), míg a legkeletibb egy 9250 lakosú, eredetileg független település, ami ma már egy Tauranga nevű hely elővárosa, és Új-Zélandon található. Ez egyben a palesztin Betlehemtől legmesszebb fekvő névrokon, a távolságuk légvonalban – másképp aligha lenne érdemes mérni – csaknem 16 400 kilométer.

A maradék tíz Bethlehemből vagy Betlehemből a Geotargit négyet Afrikába, hatot pedig Európába tesz, köztük a három h nélküli változatot. Itt találtuk az oldal adatbázisában az első hibát: ezt a helyet (Selmecbánya fából készült modelljét a betlehemi jelenetről) ugyanis településnek értelmezte. Van viszont egy finn helység Turkutól körülbelül hatvan kilométerre és egy horvát hegy, vagyis inkább hegyecske (219 méter magas) Mišinka Šuma és Novo Brdo községek közelében, amit tényleg h nélkül írnak Betlehemnek.

A h betűsök közül a már említett svéd mellett egyet Hollandiában, egyet pedig Németországban helyez el a Geotargit adatbázisa, amiben itt találtuk a következő hibát. Némi google-özés után ugyanis kiderült, hogy Németországban nem is egy, hanem két Bethlehem van. Az egyik, egy mindössze két házból álló, öt ember által lakott hely Baden-Württemberg tartomány déli részén, a svájci határ közelében; ebben a 2006-os német nyelvű cikkben írnak erről az aprófalunál is apróbbról. A másik – ezt regisztráltra a Geotargit is – az innen nagyjából 80 kilométerre északkeletre lévő Wain község egy városrésze, aminek az első írásos említése egy 1529-es birtokkönyvben található.

Hagyományőrző műsoron mutatják be diákok, amint József egy szamár hátán vezeti be Máriát Betlehembe a walesi Llandeilo melletti faluban 1986. december 22-én – Fotó: Western Mail Archive / Mirrorpix / Getty Images
Hagyományőrző műsoron mutatják be diákok, amint József egy szamár hátán vezeti be Máriát Betlehembe a walesi Llandeilo melletti faluban 1986. december 22-én – Fotó: Western Mail Archive / Mirrorpix / Getty Images

Mégsem ez a legrégebben alapított Bethlehem – már természetesen a névadó után –, hiszen a hollandiai Groningen tartományban lévő Bethlehemet már 1502-ben ezen a néven emlegették. Hivatalos helységnévtáblája már nincs, de van egy fából készült tábla, amit a lakosok maguk készítettek, és amin a falut benépesítő két család neve is szerepel.

Amit Európától elvett a Geotargit, azt, mintha ő lenne a FIFA, odaadta Afrikának – ott ugyanis négy helyett valójában csak három Bethlehem van. Ez a három hely két szomszédos országra koncentrálódik: Namíbiában van egy, nagyjából harminc kilométerre a főváros Windhoektól, míg a másik kettő a Dél-Afrikai Köztársaságban található. Az egyik Bethlehem egy farm északon, a botswanai határ közelében, az Északnyugati Tartományban. A másik viszont egy 16 ezer lakosú város Johannesburgtól délre, Szabadállam tartományban fekszik. Ezt 1874-ben alapították, közlekedési csomópontnak számít, nemcsak egy vasúti fővonalon és fontos országutak kereszteződésében fekszik, de egy kisebb repülőtere is van.

És ha már a cikk elején említettem Názáretet, érdemes megjegyezni, hogy ilyen nevű helyből másfélszer több, 44 található a világban – közülük az izraeli, bibliai helység mára egy csaknem 80 ezres nagyváros lett, amivel az ország északi adminisztratív-közigazgatási területe, az Északi körzet legnagyobb városa.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!