Milyen lett volna a Ponyvaregény, ha Nicolas Cage és Eddie Murphy kapja a főszerepet?

2022. október 6. – 06:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Jó pár éve bizonyos időközönként újra és újra felfedezi magának az internet azt a legépelt, majd beszkennelt papírlapot, amelyre állítólag maga Quentin Tarantino írta le azoknak a színészeknek a nevét, akiket a Ponyvaregény fontosabb szerepeire szánt. Az ember joggal hihetné azt, hogy ez csak egy nagyon jól összerakott kamu dokumentum, hiszen néhol egészen meglepő nevek szerepelnek rajta. A lista azonban valódi (legalábbis azóta sem cáfolta meg sem Tarantino, sem más), és mai fejjel egészen szórakoztató belegondolni abba, hogy mi lett volna, ha az eredeti casting helyett Eddie Murphy vagy éppen Nicolas Cage játsszák a kisebb-nagyobb szerepeket.

Fotó: Reddit
Fotó: Reddit

A papírlapon öt karakter neve látható:

  • Pumpkin: az éttermi rablási jelenetnél a rablópáros férfi tagja, akit Tim Roth alakít
  • Honey Bunny: a rablópáros női tagja, akit Amanda Plummer alakít
  • Vincent: vagyis Vincent Vega, a film egyik főszereplője (John Travolta)
  • Lance: Vincent drogdílere (Eric Stoltz)
  • Jody: Lance felesége (Rosanna Arquette)

Mindezek közül egyértelműen a ‘Vincent’ rész a legérdekesebb, hiszen ő a film egyik főszereplője, és a Ponyvaregénynek nagy szerepe volt abban, hogy újra beindult John Travolta karrierje, aki a hírek szerint még az alacsonyabb gázsit is bevállalta a film kedvéért. Ahogy azonban a papíron látszik, a karaktert Tarantino eredetileg annak a Michael Madsennek írta, aki a Kutyaszorítóban című, megelőző filmjében is szerepelt (ott Vic Vegát, Vincent testvérét alakította). Madsen azért nem vállalta, mert inkább a Wyatt Earp című filmben szerepelt, Harvey Weinstein (aki producerként több Tarantino-filmen is dolgozott) pedig nagyon szerette volna Daniel Day-Lewist a helyére.

A papíron látszik, hogy Tarantino csillagokkal jelölte az erősorrendet a karaktereknél, és már ekkor jelezte, hogy ha Madsen mégsem tudja vállalni, akkor mindenképpen Travoltát szeretné. Rajtuk kívül még Alec Baldwin, Michael Keaton és Gary Oldman volt erős opció, de ott szerepel a listán Denzel Washington, Andy Garcia és Dennis Quaid neve is, sőt Robert Carradine, a Kung Fuból ismerős David Carradine testvére is az opciók között volt. Egészen bizarr belegondolni, mi lett volna, ha Samuel L. Jackson párja nem Travolta, hanem mondjuk az inkább a könnyedebb szerepeiről ismert Alec Baldwin vagy a főleg drámákat forgató Denzel Washington.

Az is nagyon érdekes, hogy alakult volna a film egyik kulcsjelenete, ha nem Tim Roth és Amanda Plummer kapják Pumpkin és Honey Bunny, a két éttermi rabló szerepét, bár Tarantino egyértelműen ennek a két színésznek írta a szerepeket. Ha esetleg mégsem ért volna rá Roth és Plummer, az egészen érdekesen alakulhatott volna, hiszen Tarantino második jelöltje Johnny Depp volt, aki épp a nagy hollywoodi áttörés küszöbén állt. Rajta kívül viszont egészen meredek ötletek jutottak Tarantino eszébe, mint John Cusack, Christian Slater vagy Gary Oldman, de a legszórakoztatóbb biztosan Nicolas Cage lehetett volna még azelőtt, hogy a kilencvenes évek akciósztárt csinált belőle. Érdekesség még, hogy a listán szerepel annak az Eric Stoltznak a neve (rosszul), aki végül Lance lett, Vincent drogdílere.

Fotó: Archives du 7eme Art / Photo12 / AFP
Fotó: Archives du 7eme Art / Photo12 / AFP

Plummer helyére Tarantino Patricia Arquette-et vagy a kilencvenes években egy sor független filmben szereplő Lili Taylort szánta, de felmerült Jennifer Jason Leigh, Marisa Tomei és Bridget Fonda neve is, bár utóbbit szintén rosszul írta Tarantino, ha tényleg eredeti a papír. Most pedig játsszunk el azzal a gondolattal, hogyan alakult volna az éttermi jelenet, ha Roth és Plummer helyett mondjuk Nicolas Cage és Bridget Fonda fognak fegyvert az emberekre!

Ugyan tényleg csak epizódszerepekről van szó, legalább ennyire érdekes Lance, vagyis Vincent drogdílere, és Jody, Lance felesége háttere. Weinsteinék eredetileg a több szereplőnél is felmerülő Gary Oldmant szerették volna, annyira jól hozta az 1993-as Tiszta románcban a strici drogdíler karakterét. Oldmannel azóta sem dolgozott együtt Tarantino, hiába látta alkalmasnak bármelyik szerepre, helyette a színész 1994-ben két másik filmben, a Léon, a profiban, illetve a Halhatatlan kedvesben szerepelt. Oldman mellett két nagyon erős opciót írt még Tarantino: a már említett John Cusacket (Tarantino kifejezetten neki írta a szerepet) és Eric Stoltzot, végül utóbbi kapta meg a szerepet, pedig itt is olyan nevek röpködtek a rendező fejében, mint Michael Keaton, Christian Slater, Robert Carradine, Nicolas Cage, Johnny Depp, Bill Paxton, Eric Roberts (Tarantino külön kiemelte, hogy ha Cusack nem vállalja, akkor Robertset szeretné) és még Samuel L. Jackson is, aki ugyebár végül a másik főszerepet, Jules Winnfieldet kapta meg.

Jody esetében nincs kiemelve, hogy kinek írta a szerepet Tarantino, itt tehát jobban nyitva hagyta az opciókat. Patricia Arquette mellett komolyan felmerült még Bridget Fonda, Jennifer Beals, Cathy Griffin, Angel Aviles, de még Sofia Coppola neve is, ahogy Jennifer Jason Leigh, Lili Taylor vagy Pam Grier is. Utóbbi még olvasópróbán is volt a szereppel, de Tarantino úgy látta, hogy kicsit hülyén vennék a nézők, ha Lance vele ordibálna a filmben (később viszont szerepet kapott a Jackie Brownban), ezért mást keresett. Még Ellen DeGeneres is volt hasonló olvasópróbán, de végül a listán szereplő egyik név sem jött össze. Mármint végül tényleg egy Arquette alakította Jodyt, de nem Patricia, hanem testvére, Rosanna Arquette kapta a szerepet, illetve egy apróbb jelenetre beugrott egy másik testvére, Robert Arquette is.

A neten leginkább a cikkben is szereplő beszkennelt oldal szokott keringeni, azonban annak idején felkerült a netre egy faxmásolat is a fontosabb karakterekről és azokról a színészekről, akikre a stúdió áldását adta. Itt annyi változás látható, hogy Vincent szerepére felmerült Sean Penn neve is, illetve szerepel rajta több más fontos karakter, mint Mia Wallace, Jules Winnfield, Butch Coolidge, Winston Wolfe és Fabienne is.

Ezeken a dokumentumokon már nincsenek jegyzetek meg csillagok, csak a karakterek neve, és alattuk a színészek sora, akikre elvileg áldását adta a stúdió. Ebből például kiderül, hogy Uma Thurman eleinte még gondolatban sem volt meg, helyette Mia szerepére felmerült Virginia Madsen, Michael Madsen testvére, Marisa Tomei, Patricia Arquette vagy Bridget Fonda is, és a hírek szerint a stúdió támogatta Meg Ryant, Holly Huntert, Meg Tillyt és Alfre Woodardöt is. Thurman azonban annyira meggyőző volt az első találkozás után, hogy Tarantino ragaszkodott hozzá – és a színésznő aztán gyakorlatilag ikonná vált, ahogy dohányzik a film borítóján, és még egy legjobb mellékszereplőnek járó Oscar-jelölést is hozott neki a film.

Vincent társa, Jules talán még ikonikusabb karakter, mint Travolta szerepe, és évtizedekre megalapozta Samuel L. Jackson karrierjét, aki utána számos filmben játszott hasonló stílusban. Pedig a faxok alapján Laurence Fishburn volt az első jelölt, illetve felmerült még az is, hogy Eddie Murphy alakítsa Julest, ami, valljuk be, egészen bizarr párosítás lett volna a Beverly Hills-i zsaru vagy az Amerikába jöttem után. De még ennél is meglepőbb, hogy az eredeti terveken nem is szerepel Bruce Willis neve mint Butch, egy másik fontos szereplő a filmben. Willis karrierje ekkoriban lefelé ívelt, hiába volt már ekkor befutott akciósztár (Die Hard-filmek, Utolsó cserkész, Hudson Hawk), a kilencvenes években nem mentek annyira jól a filmjei. A Ponyvaregény azonban új lendületet hozott neki, és az évtized második fele már ismét a sikereitől volt hangos. Pedig alakulhatott volna másként, mert Butch szerepére egészen másokat szánt a stúdió: Johnny Deppet, Sean Pennt, Nicolas Cage-et vagy Matt Dillont.

Fotó: Archives du 7eme Art / Photo12 / AFP
Fotó: Archives du 7eme Art / Photo12 / AFP

A legfurcsább casting viszont egyértelműen Butch barátnője, Fabienne. Itt szóba került még Julie Delpy is az opciók között, de végül egy Amerikában teljesen ismeretlen színésznőre, a portugál Maria de Medeirosra esett a választás, akit Tarantino akkor ismert meg, amikor Európában járta a filmfesztiválokat a Kutyaszorítóban-nal. A többi színésszel ellentétben neki nem indította be igazán a karrierjét a Ponyvaregény, és nem tudott betörni a nemzetközi filmiparba.

Emlékezetes szereplő még Winston Wolfe is, akinek az a munkája, hogy gyilkosságok után takarítson. Ezt a szerepet Tarantino kifejezetten Harvey Keitelre írta, aki 16 éves kora óta a kedvenc színésze, és a rendező szerint elképesztően sok munkája volt abban, hogy annyira jól sikerült vele a Kutyaszorítóban is. Keitel végül el is vállalta a munkát, de B tervként ott szerepel még Warren Beatty, Al Pacino, Samuel L. Jackson, Michael Keaton, Alec Baldwin, Christopher Walken és Danny DeVito neve is. Utóbbit azért nagyon megnéztük volna a szerepben, mert garantáltan nagyon más jellegű alakítást nyújtott volna, mint Keitel.

A Vincent és Jules maffiafőnökét alakító Ving Rhames a hírek szerint minden idők legjobb meghallgatásának köszönheti Marcellus Wallace szerepét, pedig eredetileg nem őt keresték meg vele, hanem Max Julient és Sid Haigot. Egyikük sem vállalta, így került a szerep Rhameshez, aki ezután számos nagy költségvetésű akciófilmben kapott munkát. A faxok alapján Rhames mellett szóba került még Samuel L. Jackson és a más szerepeknél is felmerülő Charles Dutton is.

Végezetül még Koons kapitány szerepét is érdemes megemlíteni, aki a fiatal Butchnak adja oda az édesapja féltve őrzött aranyóráját. Ezt a szerepet Christopher Walken kapta végül, ami azért érdekes, mert Koons nem egy futóbolond őrült, ahogy később Walken játszotta több nagyobb szerepét, hanem csak egy sima vietnámi veterán. Itt a fax szerint Tarantinóék elsősorban Walkennek szánták a karaktert, de felmerült még pár szokásos név (Jackson, Dutton, Penn, Pacino) mellett Robert De Niro és Tommy Lee Jones is.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!