Negyven kiló kokain okozta a vesztét a túladagolásban elpusztult medvének, Pablo Eskobearnak

2022. március 25. – 06:03

Negyven kiló kokain okozta a vesztét a túladagolásban elpusztult medvének, Pablo Eskobearnak
Fotó: kyforky.com

Másolás

Vágólapra másolva

„Hatalmas értékű, de végzetes lakomája volt egy medvének az amerikai Georgia államban. A medve ugyanis az erdő sűrűjében szokatlan zsákmányra, kokainzacskókra bukkant”

– többek között így számoltak be a magyar lapok 1986-ban a szomorú esetről. A történetet egy évvel korábban írta meg a New York Times – ebben az állt, hogy 1985 decemberében a Georgiai Nyomozó Iroda egy 79,4 kilogrammos fekete medvét talált az erdőben, körülötte 40 kilogrammnyi kokaint tartalmazó, felbontott műanyagzacskóval. Mint azt a Szabad Föld cikke kifejti, „A medve a mintegy 20 millió dollár értékű kokainból alaposan belakmározott, és ez végzett is vele. A kábítószer után kutató rendőrök már a kábítószer és a nyolcvankilós medve maradványait találták meg.”

Ejtőernyőzésből kokaintúladagolás

De hogy történhet meg az, hogy az erdőben békésen élő fekete medve egyszer csak több kilogramm 95%-os tisztaságú kokainnal találja szemben magát, majd túladagolásban elpusztul? A válasz Andrew C. Thornton történetében rejlik, aki ejtőernyős drogcsempészként élte mindennapjait. Thorntont 1985 szeptemberében holtan találták Kentuckyban egy férfi kertjében. A drogcsempész ejtőernyőhöz rögzített holttestén golyóállómellény volt, éjjellátót, fegyvereket és Gucci-cipőt viselt, a táskájában pedig 75 kiló kokaint vitt.

Andrew Thornton, aki egy kentuckyi lótenyésztő fia volt, a pályafutását a légierőnél kezdte, katonaként kitüntetést kapott, később pedig a rendőrséghez állt, hogy drogügyleteket göngyölítsen fel. 1977-ben aztán kilépett a rendőrségtől, hogy a törvény nevében ügyvédként folytassa karrierjét. 1981-ben fordult a kocka, 25 másik férfival együtt letartóztatták, mert fegyvereket próbált lopni egy kaliforniai haditengerészeti bázisról. A vádirat később azt írta, Thornton tagja volt a „The Company” nevű kábítószer- és fegyverkereskedő csoportnak, amelyben állítólag más egykori rendőrtisztek is részt vettek.

A férfit ezután hat hónapra ültették le, az ügyvédi engedélyét pedig bevonták. A szabadulás után aztán újra beállt a drogiparba. Innen jutunk el halála estéjéig is. Thornton terve az volt, hogy robotpilótára állítja a gépét, ő pedig kiugrik belőle, hogy így elszállítsa a 14 millió dollár értékű kokainját Kentuckyba. Thornton ejtőernyője azonban a rendőrségi nyomozás szerint nem nyílt ki, a férfi életét vesztette. Autópilótára állított gépe pedig 96 kilométerrel arrébb zuhant le a georgiai Chattahoochee erdőben. Ott, ahol a fentebb említett medve is élt.

Andrew C. Thornton
Andrew C. Thornton

A gyerekek is kedvelik a kokainmacit

„A gyomra a szó szoros értelmében zsúfolásig volt kokainnal. Nincs olyan emlős ezen a bolygón, amely ezt túl tudná élni” – mondta az állat boncolását végző orvos szakértő később, amikor a Kentucky for Kentucky áruház (a medve későbbi tulajdonosa) útra indult, hogy felgöngyölítse a később „Pablo Eskobear”-ként elhíresült medve történetét. A medve teste jó állapotban volt, ezért az orvos úgy gondolta, kár lenne elhamvasztani. Néhány telefonhívás után elintézte, hogy a medvét kitömjék, így az állat tetemét elküldte a Chattahoochee folyó látogatóközpontjának ajándékként. A látogatóközpontban azonban később tűz ütött ki, így a medvét Daltonba szállították, ahonnan Pablo Eskobear egy időre eltűnt.

A hosszas nyomozás után egy zálogházhoz vezettek a medve nyomai. A kitömött állatot a tűz után ellopták, majd eladták a zálogháznak, innen pedig egy helyi countrysztárhoz, Waylon Jenningshez került. A medve ezután Las Vegasba került, ahol egy milliomos kastélyában állt díszként évekig. Később Renóba költöztették, miután egy kínai gyógyszerbolt tulajdonosa megvásárolta az állatot. A tulaj aztán meghalt, hagyatékát elárverezték, a kitömött medve pedig így került végső tulajdonosához, a történetet felkutató Kentucky for Kentuckyhoz.

„Nem gondolná az ember, hogy a kokainmedve minden korosztály számára vonzó. A gyerekek egyszerűen imádják”

– mondta a Kentucky for Kentucky tulajdonosa egyszer egy nyilatkozatában. A medve, áruházi nevén Pablo Eskobear olyan népszerű lett, hogy még az áruház egyik reklámjában is szerepelt 2016-ban. Mi több, 2021-ben Elizabeth Banks a Universal Picturesszel együtt még azt is bejelentette, hogy filmet fog készíteni Pablo Eskobearről „kokainmedve” címen. Ráadásul nem is akármilyen filmet: egy „karakter-vezérelt thrillert”.

Források: Ifl Science, Rolling Stone, Variety

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!